Отидете към основна версия

17 079 17

Поевтиняване на имотите от 30%

  • сърбия-
  • руснаци-
  • жилища-
  • поевтиняване-
  • интерес

Това отчита сръбският пазар за година

Снимка: Shutterstock

Сръбският пазар на недвижими имоти бавно се стабилизира след миналогодишния пик, който беше регистриран поради наплива на руснаци и украинци. „Цените на жилищата и къщите паднаха значително спрямо миналогодишния пик, който наблюдавахме през октомври-ноември. В зависимост от частите на Белград, цените са паднали с до 30%“, каза една белградска агенция за недвижими имоти.

„Руснаците все още желаят да купят апартамент в сръбската столица, но интересът е по-малък от миналогодишния. Търсят апартаменти в покрайнините на града”, уточняват посредници.

„Всичко в пазарната икономика има периоди на растеж, стагнация и спад“, каза Любодраг Савич, професор в Икономическия факултет на Белградския университет, отбелязвайки, че се очаква цените на недвижимите имоти да падат занапред.

„Много граждани на Украйна и Русия са платили, за да напуснат страната. Така че тези, които идваха тук, имаха пари“, отбеляза професорът и добави, че те „на практика не са питали за цените“.

„Тъй като разбраха, че тези цени са твърде високи, започнаха да търсят апартаменти в покрайнините на града, дори извън Белград. Много граждани на Русия и Украйна напуснаха Сърбия, което също повлия на спада в търсенето“, добави Савич.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.

Свързани новини