24 Юни, 2022 13:21 4 569 10

Градът с най-висок икономически потенциал

  • сърбия-
  • инвестиции-
  • класация

Това е Белград

Градът с най-висок икономически потенциал - 1

Белград спечели титлата на град с най-добър икономически потенциал в надпреварата между 100-те най-големи града в региона на развиваща се Европа. Столицата на Сърбия получи това призив за втора поредна година.

Регионът на развиваща се Европа включва 23 икономики от Централна, Източна, Югоизточна Европа и Южен Кавказ, от които 11 са членове на Европейския съюз (Естония, Латвия, Литва, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния , Словакия, Словения).

Класацията е изготвена от Emerging Europe. Тя е базирана в Лондон и целта е популяризирането на потенциала на развиващите се страни. Ръководи се от видни европейски фигури, както политически, така и икономически. Сред тях са бившият еврокомисар по разширяването, вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по предприемачеството и индустрията Гюнтер Ферхойген, бившият министър-председател и министър на икономиката на Молдова Йон Стурза, бившият президент на България Росен Плевнелиев, бивш вицепремиер и министър на финансите, вицепремиерът на икономиката и министър на приватизацията на Словакия Иван Миклош, заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоане и други.

Строителството в Белград е във възход. Сръбската столица се е превърнала в една голяма строителна площадка. От началото на годината 1935 строителни предприемачи са кандидатствали за разрешителни за строеж в града.

Проблемът на Белград е, че на властите липсват средства и време, за да обработят всички заявления своевременно. Друг проблем е липсата на инфраструктура - течаща вода, канализация и пътища, без която е невъзможно да се издадат повечето разрешителни за строеж.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фффффф

    10 9 Отговор
    Да имат потенциал ,ще го напълнят с руснаци и руски инвестиции...
  • 2 Хаха

    13 10 Отговор
    Белград е трап.Който е ходил днае.
  • 3 Е така е

    24 5 Отговор
    Сърбите бяха във война и те ни изпревариха. Политиците в България знаят само да крадът.

    Коментиран от #6

  • 4 фенче

    8 8 Отговор
    града Београд е балканският Париз, всички македонци които са по напред в играта, имат апартаменти, или както те викат, станови, там, там са заведенията, елитата, сплавовите, небостъргачите и кулите, моловите и шеталищата, лепите београджанки, там е всичко, там е Цеца, и стадиона на Цървена звезда
  • 5 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    17 7 Отговор
    Голямото им предимството е, че са приятели с Русия...
  • 6 Тулуп от Банкя

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Е така е":

    Моето чекмедже е №1...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДорианГрей

    15 4 Отговор
    Белград изглежда три пъти по-добре от София. А ние сме 15 г. в ЕС. Еваларка. Това е все едно да живееш в къща с двор /Сърбия/ и в блок с Топ вход /ЕС/. Топ вход краде, поддръжка няма, едни бедни, други богати, ама всички плащат еднакво.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Въпрос

    3 2 Отговор
    Още някой майтап да напишете? :) Мислех, че е Кишинев.