Отидете към основна версия

13 536 18

Голяма компания за недвижими имоти банкрутира

  • wework-
  • компания-
  • недвижими имоти-
  • фалит

WeWork е сред най-големите доставчици на коуъркинг пространства

Снимка: Shutterstock

Изпадналият в затруднение гигант на недвижими имоти – WeWork подаде молба за фалит на 6 ноември. В началото на борсовата седмица търговията с акции на компанията беше спряна.

Подаването на фалит идва след публикуването на доклад от 31 октомври на The Wall Street Journal, в който се казваше, че компанията планира да подаде заявление за фалит. По това време WeWork каза, че е постигнал споразумение с кредиторите за удължаване на 30-дневен гратисен период по част от дълга си до 6 ноември.

В съобщение до медиите в началото на седмицата WeWork заяви, че е сключила споразумение за подкрепа на преструктурирането с притежатели, представляващи около 92% от неговите обезпечени банкноти. Декларацията за банкрут няма да засегне операциите на WeWork извън САЩ и Канада. Офис прострнаствата ѝ продължават да функционират, но ще „рационализира портфолиото си от наем на търговски офиси" по време на преструктурирането си. Портфолиото на компанията обхваща 777 локации в 39 държави.

Съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на WeWork Адам Нойман, който подаде оставка като главен изпълнителен директор през 2019 г., определя новините за предстоящия фалит като „разочароващи“.

По време на своя пик компанията беше оценена на 47 млрд. USD. От 2019 г. насам оценката на компанията се понижава. През април цените паднаха под 1 USD на акция и компанията беше изправена пред опасността да бъде свалена от Нюйоркската фондова борса. А през август WeWork заяви, че има „съществени съмнения“, че ще може да остане в бизнеса много по-дълго.

Фалитът на WeWork идва на фона на дългогодишно преориентиране на офис индустрията. Компаниите за търговски имоти се борят да се възстановят от сеизмичното преминаване към дистанционна работа след пандемията, което отслаби търсенето на офиси в световен мащаб, дори след като много компании преминаха към хибриден модел или изискват служителите да се върнат в офиса на пълен работен ден.

Фалитът може да не е краят за WeWork, която в момента оперира в над 300 локации по целия свят. Процесът по фалит позволява на компаниите да се откажат от дълга си и да се реорганизират.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.

Свързани новини