Last news in Fakti

7 Ноември, 2023 13:21 13 504 18

Голяма компания за недвижими имоти банкрутира

  • wework-
  • компания-
  • недвижими имоти-
  • фалит

WeWork е сред най-големите доставчици на коуъркинг пространства

Голяма компания за недвижими имоти банкрутира - 1
Снимка: Shutterstock

Изпадналият в затруднение гигант на недвижими имоти – WeWork подаде молба за фалит на 6 ноември. В началото на борсовата седмица търговията с акции на компанията беше спряна.

Подаването на фалит идва след публикуването на доклад от 31 октомври на The Wall Street Journal, в който се казваше, че компанията планира да подаде заявление за фалит. По това време WeWork каза, че е постигнал споразумение с кредиторите за удължаване на 30-дневен гратисен период по част от дълга си до 6 ноември.

В съобщение до медиите в началото на седмицата WeWork заяви, че е сключила споразумение за подкрепа на преструктурирането с притежатели, представляващи около 92% от неговите обезпечени банкноти. Декларацията за банкрут няма да засегне операциите на WeWork извън САЩ и Канада. Офис прострнаствата ѝ продължават да функционират, но ще „рационализира портфолиото си от наем на търговски офиси" по време на преструктурирането си. Портфолиото на компанията обхваща 777 локации в 39 държави.

Съоснователят и бивш главен изпълнителен директор на WeWork Адам Нойман, който подаде оставка като главен изпълнителен директор през 2019 г., определя новините за предстоящия фалит като „разочароващи“.

По време на своя пик компанията беше оценена на 47 млрд. USD. От 2019 г. насам оценката на компанията се понижава. През април цените паднаха под 1 USD на акция и компанията беше изправена пред опасността да бъде свалена от Нюйоркската фондова борса. А през август WeWork заяви, че има „съществени съмнения“, че ще може да остане в бизнеса много по-дълго.

Фалитът на WeWork идва на фона на дългогодишно преориентиране на офис индустрията. Компаниите за търговски имоти се борят да се възстановят от сеизмичното преминаване към дистанционна работа след пандемията, което отслаби търсенето на офиси в световен мащаб, дори след като много компании преминаха към хибриден модел или изискват служителите да се върнат в офиса на пълен работен ден.

Фалитът може да не е краят за WeWork, която в момента оперира в над 300 локации по целия свят. Процесът по фалит позволява на компаниите да се откажат от дълга си и да се реорганизират.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 2 Отговор
    Рисковете на Пазарната Икономика

    Коментиран от #12, #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тея са спекуланти по създаване ,

    27 2 Отговор
    а в Испания излъгаха хората банките с лихвите и извзеха повечето апартаменти на хората . УИНОТУЪРК - преливат пари от наколко фирми - компании . сега нямат пари да си платят заплатите . Задава се голямата Рецесия .

    Коментиран от #11

  • 4 икономист

    49 3 Отговор
    При нас вече има спад на морските имоти .След нова година и на останалите .Сега никой не вярва , но предстои спадане на цените на така наречени активи .Да ви успокоя , че спада ще е далеч по голям от 2008 год. Предстои и вдигане на данък сгради и такса смет .Оценката на имота ще се прави на всеки 2 години и данъка ще се начислява на база актуална оценка .Това означава , че няма да е изгодно да имаш много апартаменти или магазини .Предстои и вдигане на лихвите по кредитите , то вече започна но лихвите ще продължават да растат .Банкерите закачиха ипотекарите за по 20 години и си опекаха работата , сега само ще прибират .Накратко , в рецесия сме , но още не са го казали по телевизора .

    Коментиран от #10

  • 5 тарантула

    17 2 Отговор
    В Испания преди повече от 10 години , апартаменти купувани за по 60--70к , ги разпродаваха по 15 к и никой не ги купуваше .
  • 6 гугъл транслейт

    24 0 Отговор
    ".... 92% от неговите обезпечени банкноти..."
    Не става дума за банкноти , Миленче.

    Нека позная - завършила си с отличен ВИНСА и имаш 7 магистратури там?
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 3 Отговор
    Санкциите действат ❗
    Какъв е следващия пакет 🤔
  • 8 Аз Кочо

    17 0 Отговор
    WeWork създаде огромно търсене на офис пространство, което допринесе за идеята за недостиг на офиси, което доведе до повече офис пространство.
    WeWork се появи и хвърли милиарди долари пари на други хора към тях, плащайки абсурдно високи наеми, като по този начин увеличи наемите за други компании, а наемодателите бяха твърде щастливи да вземат тези пари и да работят с тях.

    Схемата не проработи и много от наемодателите вероятно са се сетили за това, когато са сключили договори за наем с WeWork. Цялото нещо беше голяма очевидна схема от самото начало. Но по онова време парите бяха безплатни и имаше недостиг на офис пространство и винаги можеха да намерят някой, който да плати още повече за офис пространството. Голяма част от тези 13,8 милиарда долара, които WeWork събра от инвеститори, се озоваха в джобовете на наемодателите.

    Коментиран от #9

  • 9 Аз Кочо

    27 1 Отговор

    До коментар #8 от "Аз Кочо":

    Идеята с недостига на офис площи което в същност е било и е пълна глупост важи и за жилищния пазар. Няма недостиг, има смешни цени.
  • 10 Алфа херинга

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "икономист":

    На мене ми се струва, че това го правят с цел да накарат пенсионерите и бедните хора, с апартаменти на хубави локации да ги продадат. Асенчо можеше да постигне същият ефект и с увеличаване на данъка за всяко следващо жилище.

    Коментиран от #13

  • 11 бл.134 в Zап. парк

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "тея са спекуланти по създаване ,":

    Идиоти , да са купували в София , в Банско или при византийците в Несебър
    Мразя Украйна .Слава на ДС
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Асен

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "Алфа херинга":

    е много алчен човек. Сега първо вдига данъчните оценки, а от там се вдига прехрърлянето на имот, както и данъците да го имаш. За 2025 ако е на власт предполагам, че ще двигне на 2ро жилище на човек данъка да е с 200% отгоре. За колите може да има нещо подобно
  • 14 Факт

    8 0 Отговор
    Сега се случва по "белия свят", а скоро и у нас!
  • 15 Бг гладен брокер

    8 0 Отговор
    Ривъъ, Рива. Неее, понци схемата се срутва.
  • 16 Креят го

    9 0 Отговор
    Блокирания български имотен пазар доведе до фалит десетки брокерски агенции, скоро ще го обявят като новина
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.