Отидете към основна версия

30 635 30

Време е всички да осъзнаем сериозността на положението

  • климат-
  • глобално затопляне-
  • архитекти-
  • сгради-
  • промени

Какви сгради трябва да се строят, отчитайки тенденцията на глобално затопляне

Снимка: М. Богданова ©

Не трябва и е може да бъдат пренебрегвани опасностите, които възникват вследствие на бързото глобално затопляне, при проектирането и строителството на сгради.

Наясно ли сме, че влошаваме изменението на климата поради начина, по който проектираме и строим? По целия свят повечето архитектурни практики продължават да се отдават на екстравагантни форми, които могат да бъдат реализирани само с помощта на индустриализирани материали, отделящи въглерод", казва арх. Ясмин Лари.

Време е архитектите да започнат да пренасочват проектите си така, че да са съобразени с демократизиране и декарбонизиране на архитектурата.

"Осъзнах сериозността на положението преди няколко години, тъй като моята страна - Пакистан, е сред петте най-уязвими страни. Страдаше от чести бедствия през последните няколко десетилетия. Само през 2022 г. пострадахме от най-опустошителните наводнения, които разселиха 33 милиона души – повече от цялото население на Австралия и половината от населението на Обединеното кралство", допълва арх. Лари.

Според нея, е време да се работи върху създаването на нов световен ред, при който удобството за малцина вече не трябва да надделява над ползата за мнозинството. Особено при настоящите обстоятелства, когато градските центрове, които отделят 65-70% от парниковите газове, трябва да бъдат спасени от превръщането им в бойни полета на глобалното затопляне.

Какви са наличните алтернативи?

Редица експерти по света подкрепят създаването на еко-градове, еко-урбанизъм, градове-гъби, намаляване на растежа, преходен дизайн и принципи на кръговата икономика, включително повторно използване на всички сгради, дори съвременни. Добре известно е, че 40% от емисиите се дължат на използването на промишлени материали и настоящите строителни методологии.

Ясно е, че ограничаването на употребата на цимент и стомана и други индустриализирани продукти ще помогне да се достигне тази неуловима цифра от 1,5 градуса по Целзий покачване на година, повторена от различни конференции на страните, събрани след историческото Парижко споразумение през 2015 г.

"Можем да направим нашите градски центрове отново годни за живеене. В Карачи започна програма обхващаща целия град, наречена "Интелигентни за климата еко-улици". Тъй като е трудно да се заемат цели градски квартали, ние сме в процес на трансформиране на улица по улица", обяснява арх. Лари.

Използват се нисковъглеродни, пропускливи теракотени настилки, които помагат за намаляване на наводненията и охлаждане на околната среда, вместо високовъглеродни, непроницаеми бетонни настилки. Ограничава се събарянето на съществуващи сгради и се предотвратява влизането на моторни превозни средства. Засаждат се гъсти градски гори, които абсорбират CO2, осигуряват сянка и повишават биоразнообразието, поддържани от кладенци за запазване на дъждовна вода, поддържайки почвата плодородна, като същевременно предотвратява наводнения.

"След като моята фондация създаде първата еко-улица, пешеходната улица Denso Hall Rahguzar в историческото ядро на Карачи през 2021 г., администрацията на Карачи осъзна колко просто решение може да предотврати градските наводнения и образуването на градски топлинни острови. В същото време, устойчивата на климата, здравословна околна среда, е от полза за всички потребители, като насърчава туризма, търговията и културните дейности", допълва експертът.

Чрез възприемане на горните прости принципи и нискотехнологични опции с ниско въздействие, много градски центрове по света ще могат да смекчат въздействието на изменението на климата и ще станат отново годни за живеене.

Градовете са за хора, а не за автомобили, обширни магистрали или внушителни структури, които подкопават човешкия мащаб и възпрепятстват човешкото взаимодействие. "Чрез превръщането на улиците в климатично интелигентни еко-улици, аз съм оптимист, че ще можем да пресъздадем хуманистична еко-среда, напомняща за живота в общността на средновековните градове на Пакистан и Европа", заключава арх. Лари.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 39 гласа.

Свързани новини