Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 09:21 30 594 30

Време е всички да осъзнаем сериозността на положението

  • климат-
  • глобално затопляне-
  • архитекти-
  • сгради-
  • промени

Какви сгради трябва да се строят, отчитайки тенденцията на глобално затопляне

Време е всички да осъзнаем сериозността на положението - 1
Снимка: М. Богданова ©

Не трябва и е може да бъдат пренебрегвани опасностите, които възникват вследствие на бързото глобално затопляне, при проектирането и строителството на сгради.

Наясно ли сме, че влошаваме изменението на климата поради начина, по който проектираме и строим? По целия свят повечето архитектурни практики продължават да се отдават на екстравагантни форми, които могат да бъдат реализирани само с помощта на индустриализирани материали, отделящи въглерод", казва арх. Ясмин Лари.

Време е архитектите да започнат да пренасочват проектите си така, че да са съобразени с демократизиране и декарбонизиране на архитектурата.

"Осъзнах сериозността на положението преди няколко години, тъй като моята страна - Пакистан, е сред петте най-уязвими страни. Страдаше от чести бедствия през последните няколко десетилетия. Само през 2022 г. пострадахме от най-опустошителните наводнения, които разселиха 33 милиона души – повече от цялото население на Австралия и половината от населението на Обединеното кралство", допълва арх. Лари.

Според нея, е време да се работи върху създаването на нов световен ред, при който удобството за малцина вече не трябва да надделява над ползата за мнозинството. Особено при настоящите обстоятелства, когато градските центрове, които отделят 65-70% от парниковите газове, трябва да бъдат спасени от превръщането им в бойни полета на глобалното затопляне.

Какви са наличните алтернативи?

Редица експерти по света подкрепят създаването на еко-градове, еко-урбанизъм, градове-гъби, намаляване на растежа, преходен дизайн и принципи на кръговата икономика, включително повторно използване на всички сгради, дори съвременни. Добре известно е, че 40% от емисиите се дължат на използването на промишлени материали и настоящите строителни методологии.

Ясно е, че ограничаването на употребата на цимент и стомана и други индустриализирани продукти ще помогне да се достигне тази неуловима цифра от 1,5 градуса по Целзий покачване на година, повторена от различни конференции на страните, събрани след историческото Парижко споразумение през 2015 г.

"Можем да направим нашите градски центрове отново годни за живеене. В Карачи започна програма обхващаща целия град, наречена "Интелигентни за климата еко-улици". Тъй като е трудно да се заемат цели градски квартали, ние сме в процес на трансформиране на улица по улица", обяснява арх. Лари.

Използват се нисковъглеродни, пропускливи теракотени настилки, които помагат за намаляване на наводненията и охлаждане на околната среда, вместо високовъглеродни, непроницаеми бетонни настилки. Ограничава се събарянето на съществуващи сгради и се предотвратява влизането на моторни превозни средства. Засаждат се гъсти градски гори, които абсорбират CO2, осигуряват сянка и повишават биоразнообразието, поддържани от кладенци за запазване на дъждовна вода, поддържайки почвата плодородна, като същевременно предотвратява наводнения.

"След като моята фондация създаде първата еко-улица, пешеходната улица Denso Hall Rahguzar в историческото ядро на Карачи през 2021 г., администрацията на Карачи осъзна колко просто решение може да предотврати градските наводнения и образуването на градски топлинни острови. В същото време, устойчивата на климата, здравословна околна среда, е от полза за всички потребители, като насърчава туризма, търговията и културните дейности", допълва експертът.

Чрез възприемане на горните прости принципи и нискотехнологични опции с ниско въздействие, много градски центрове по света ще могат да смекчат въздействието на изменението на климата и ще станат отново годни за живеене.

Градовете са за хора, а не за автомобили, обширни магистрали или внушителни структури, които подкопават човешкия мащаб и възпрепятстват човешкото взаимодействие. "Чрез превръщането на улиците в климатично интелигентни еко-улици, аз съм оптимист, че ще можем да пресъздадем хуманистична еко-среда, напомняща за живота в общността на средновековните градове на Пакистан и Европа", заключава арх. Лари.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    52 4 Отговор
    Бунгала на плажа в Сливен като стигне до там морето.
  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    52 6 Отговор
    Редукция на двукраката популация като 99 % да нямат собствен покрив над главата.

    Тъй редят френдовете от Д-а.во,с !
  • 3 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    65 13 Отговор
    Време е! Всички да осъзнаем, че с ръководителите на Европа - Зелените Талибани - ние, европейците ще изкупваме греховете на цял Свят. И докато Азия, Щатите, че и Африка ще вървят напред, европейците ще се върнат към свещите и къпането един път седмично. Пийс, бабо, пийс!
  • 4 Спира се използването на лични

    28 2 Отговор
    Моторни средства и горите започват да фотосинтезират СО2 газа в атмосферата и когато започне глобално застудяване се пускат отново личните моторни превозни средства
  • 5 Защо на задръстения булевард в Младост

    59 4 Отговор
    ..бул. Александър Малинов строят три огромни високи небостъргачи- блокове, в които ще настанят нови 600 души!?! Къв зелен град е това бе, маймуни, вече никой ни може да влезе, ни да излезе от Младостите.....как КАТ дава разрешения за тия блокове в Младост .С нагоре към околовръстното по свети Киприян - не блокове, а цели китайски стени са издигнали на улица 2 метра широка!?!

    Коментиран от #17

  • 6 Най -добре

    33 4 Отговор
    докато е време всеки да си завземе по една пещера, че после и те ще станат с пари.
  • 7 Зайо Байо

    27 8 Отговор
    Стройте къщи в Барселона ! За тях ще има кандидати винаги - я метреси , я държанки , я любовници , я умнитутки , обслужващи ББ от Б !

    Коментиран от #25

  • 8 Аз Кочо

    13 0 Отговор
    Вуй, твоята нова тухла в младост, еко био ли е или и тя като панелките е за демолизация?

    Коментиран от #11

  • 9 АХА

    56 2 Отговор
    На Парижко споразумение през 2015 г.не е имало нито един климатолог, всички са били политици. Подобно на Пандемията от ковид, при която нямаше нито един вирусолог.
  • 10 Някой

    8 0 Отговор
    Панелки
  • 11 Вуй

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Аз Кочо":

    Мойто ревере сичкото е от туули и киреч, малко песок и ного вар

    Коментиран от #12

  • 12 Аз Кочо

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Вуй":

    Хихихи, а плетеницъ и гредурет лии от ониуи обикнуенуту
  • 13 виц

    19 2 Отговор
    Доста смешна статия :))) По Витошка на тротоара печките топлят пушачите докато кадят отвън. Това не е проблем очевидно и ред други. Казват, че кравешкия тор вредял та може скоро да го сервират на "пазителите на затоплянето"
  • 14 да бе

    32 0 Отговор
    Някои хора виждат сериозни възможности за печалба манипулирайки населението.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тоя па

    24 0 Отговор

    До коментар #5 от "Защо на задръстения булевард в Младост":

    E как защо, ве градски?!? То е ясно защо. Защото главният архитект е дал разрешения срещу едни пари, които шефката му по онова време е занесла на Вожда. Да не си мислиш, че някой е тръгнал да става кмет, за да оправи урбанизацията на дадено населено място, хеле пък на София. Всеки кърти пари като за последно, че после не се знае знае ли се. Само службите се правят на умрели лисици и не вземат никакви мерки. Не се спазват елементарни изисквания по закон, като да речем за отстояние на сграда от сграда. В "Дружба" един блок е опрял буквално в козирката на входа към станцията на метрото. И няма как да е иначе, при положение, че инвеститорите печелят 3 към 1 от всеки нов строеж. Влагат 1 милион, прибират 3. А какви данъци плащат не е много ясно, защото сделките масово се изповядват на по-ниски цени, като едни минимум 20 - 25% се дават на ръка. Тези безобразия в някоя нормална държава щяха да напълнят затворите с бизнесмени. Ама у нас "бизнесмените" отдавна свалиха анцузите и захвърлиха бухалките и пищовите и сега се разхождат в скъпи костюми и печелят кинти с химикалки. И най-лошото е, че отдавна са си купили държавата, а покрай нея и нас на практика.

    Коментиран от #23, #24

  • 18 строите кули от празни кенчета

    9 3 Отговор
    Кока кола и фанта. Хем екологично, хем демократично
  • 19 Матей преображенски

    15 2 Отговор
    Отново вариации и на тема зеленяшки фундаментализъм,суеверие за глобалното затопляне и принуждаване на хората да плащат луди пари за оня дето духа и да изпълняват безумни изисквания.
  • 20 Кольо

    17 0 Отговор
    В Младостите няма нито едно кръгово движение, всичко е на светофари. Там където може да се направи кръгово го затиснаха с блокове. На запад като отидеш даже и в селата навсякъде всичко излиза на кръгово движение а у нас всичко е предимство на десния но ако знае.
  • 21 ганю

    11 3 Отговор
    Ако изпраскате 2-3 атомни бомби където трябва като украина , хага и корумпираното оон
    ще настане ядрена зима т.е застудяване и работите ще се оправят
    със затоплянето.после стройте дето ви скимне
  • 22 "Кредит Маркет ООД"

    6 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 23 Така е

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "Тоя па":

    И строителните фирми ги закриват след построяването на последния долнокачествен грозен коптор, който почва да се разпада от ден 1-ви на построяването му....и за да го няма 5-годишния гратисен период , строителя закрива бързи фирмата си ...и регистрира нова строителна фирма и почва същата престъпна схема наново..
  • 24 В грешка си....

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тоя па":

    Далаверата на строителя е 8 до 10 към едно ...
  • 25 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Зайо Байо":

    Я кажи за лена и парапета и Кире

    Коментиран от #29

  • 26 Софиянец

    3 5 Отговор
    Време е да започнем да търсим жилища със Северно изложение!
  • 27 Софиянец

    3 5 Отговор
    Време е да започнем да търсим жилища със Северно изложение!

    Коментиран от #28

  • 28 Не Вуйо

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Софиянец":

    Такива не търсим, ти си единствения който си се набутал да купиш северното изложение
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.