Отидете към основна версия

6 971 22

Голяма германска компания беше включена в списъка на „спонсориращите войната“ в Украйна

  • knauf-
  • списък-
  • спонсорство-
  • война-
  • украйна-
  • русия

Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна включи Knauf в черния списък

Снимка: Shutterstock

Националната агенция за предотвратяване на корупцията (NACP) на Украйна включи германската компания Knauf – най-големият производител на строителни материали в света, в списъка на „международните спонсори на войната“. Причината е, че компанията продължава своята дейност на територията на Русия.

„NAPC включи компанията Knauf в списъка на международните спонсори на войната“, се казва в изявление на Агенцията. От там твърдят, че Knauf уж „насърчава мобилизацията в Русия“ и също така плаща данъци в Руската федерация.

Преди това австрийската банкова група Raiffeisen Bank, американската компания Procter & Gamble, френската верига магазини, продаващи продукти за ремонт Leroy Merlin, Comnav Technology, Liberian International Ship & Corporate Registry, френската верига супермаркети Auchan, бермудската компания Bacardi, китайската група Alibaba, която притежава платформата за онлайн търговия Aliexpress, корпорациите Mars и PepsiCo, както и тютюневи компании като американската Philip Morris и японската Japan Tobacco, бяха включени в черния списък на NAPC.

През февруари 2023 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски, в отговор на петиция, инструктира правителството да разработи варианти за етикетиране на стоките на чуждестранни компании, работещи както на руския, така и на украинския пазар. Авторът на публичния призив посочи, че повечето чуждестранни компании са запазили присъствие в Русия и все още остават лидери в своите сегменти в Украйна. Той предложи да се задължат такива компании да етикетират стоките, внесени в Украйна, със специален етикет.

Според информация, публикувана на уебсайта на NACP, основната цел на санкционните списъци е да информират правителствата на страните партньори на Украйна и гражданите за вече наложените санкции и да призоват за разширяване на санкционните списъци срещу лица, подкрепящи Руската федерация. От ведомството посочиха, че по този начин е възможно „бързо да се синхронизират списъците със санкции и да се ограничат възможностите за заобикаляне на санкциите“.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 45 гласа.

Свързани новини