Отидете към основна версия

3 617 19

Трофейните или така наречените „колекционерски“ имоти на Москва

  • москва

Общата им стойност възлиза на 152,7 милиарда рубли, а цената им е с 36% над аналогични имоти на масовия пазар

Снимка: Shutterstock

Общата стойност на всички трофейни имоти, които се продават в Москва, е 152,7 милиарда рубли. За сравнение: общата стойност на всички обекти в масивни нови сгради в Москва е 296 милиарда рубли.

Трофейните или колекционерски недвижими имоти са най-редките по различни характеристики (предимно по отношение на площ и цена) и скъпи недвижими имоти, представени на пазара на даден град. С други думи, колекционерските предмети твърдят, че са уникални.

Например, както казват експертите, в Замоскворечие има само един проект на луксозни нови сгради (на кръстовището на улиците Болшая Татарская и Озерковская), където можете да си купите градска къща. И общо има девет проекта с градски къщи в „старата“ Москва.

Според компанията среднопретеглената цена на колекционерските недвижими имоти е 2,57 милиона рубли на кв.м, докато средната цена за елитния и луксозния клас е 1,87 милиона рубли. Така трофейните имоти струват средно с 37% повече от другите къщи и апартаменти в същия пазарен сегмент.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. на пазара на ново строителство в Москва предприемачите предложиха 181 трофейни недвижими имоти в 28 проекта. Цената им варира от 415 милиона до 8,8 милиарда рубли, казаха експерти.

Тристайно помещение с площ от 156,4 квадратни метра се продава за 415,4 милиона рубли. м. А най-скъпият обект е градско имение за 8,8 милиарда рубли с площ от 4400 кв.м, посочват експерти.

Средната площ на колекционерска собственост е около 329 кв.м. и варира от 116,5 кв. м (за 515 милиона рубли) до 4400 кв.м. м (8,8 милиарда).

„Трофейните имоти са може би най-специфичният сегмент от жилищния пазар. Такива жилища се купуват както по рационални причини, да речем за наследство, диверсификация на личен инвестиционен портфейл или препродажба, така и по причини за статут, престиж и колекциониране. Това са най-скъпите имоти на пазара и представляват интерес за клиенти с най-големи бюджети. Динамиката на този пазар отразява настроенията сред най-заможните купувачи, както и сред разработчиците на най-сложните проекти от най-високо ниво“, каза Екатерина Борисова, директор развитие в Rariteco.

На 30 ноември анализаторите на Metrium разказаха за тенденциите на пазара на селски къщи в района на Москва. Високата активност на купувачите на най-скъпите жилища в столицата засегна не само градския, но и селския пазар през есента на 2023 г. Успоредно с нарастващия интерес към жилищната собственост се появиха нови тенденции и се засилиха старите, включително модерна архитектура, продажба на къща с обзавеждане и недвижим имот с работеща кухня.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини