Отидете към основна версия

8 544 140

Нов момент на пазара на жилища в България

  • жилища-
  • сделки-
  • първи дом-
  • инвестиционна цел

Покупката на първи дом надвишава сделките с инвестиционна цел

Снимка: М. Богданова ©

През последните години станахме свидетели на ръст в сделките с жилища. Отрицателните лихви по депозитите, високата инфлация, несигурната политическа обстановка в страната и света, накараха много от българите да извадят спестяванията си от банките и да ги прехвърлят в нещо по-сигурно, а именно в покупката на жилище.

От началото на годината обаче се наблюдава нова тенденция на пазара на жилища, а именно – започват да преобладават купувачите на първи дом. Една от основните причини да наблюдаваме подобна картина е, че доходите на българина растат. Това означава, че известен процент от тези, които досега са живели в малки жилища, вече могат да си позволят по-голям апартамент и го правят. „Дocтъпнocттa нa жилищaтa непрекъснато pacтe, тъй ĸaтo paзпoлaгaeмия дoxoд pacтe пo-бъpзo oт цeнитe нa жилищaтa“, споделят посредници.

Най-честият профил на тези купувачи са семейства с две или повече деца. Това са предимно хора на възраст между 30 и 45 години. Повечето работят в IT сферата, имат собствен бизнес или пък имат вече пораснали деца, които живеят в друг град.

Промяната при купувачите – покупка за собствени нужди, вместо с инвестиционна цел, обаче поставя нов проблем на имотния пазар. През последните години строителните предприемачи масово строяха жилища с РЗП до 65 кв.м. Такъв тип имоти се търсеха с инвестиционна цел. Днес, обаче, когато повечето клиенти купуват, за да живеят те самите в този апартамент, искат имотът да е по-голям. Предлагането на такива обаче намалява с всеки изминал ден.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 26 гласа.

Свързани новини