Отидете към основна версия

29 Май, 2015 12:29, обновена 29 Май, 2015 12:29 1 855 4

Има обвинени за мелето в Гърмен

  • гърмен-
  • мелето-
  • обвинения-
  • прокуратура

Конфликтът предизвика етническо напрежение, според министъра на вътрешните работи конфликтът е битов

Снимка: struma.bg

Районна прокуратура - гр. Гоце Делчев и МВР образуваха три досъдебни производства  - за принуда / престъпление за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди и за хулиганство/ престъпление по и за подбуждане към омраза чрез слово и по друг начин във връзка със събитията в Гърмен.

На 25.05.2015 г. около 17.00 ч. на кръстовище между третокласен път  и участък от пътя на кв. „Заграде” в с. Гърмен към центъра на същото село Митко Райков и Светослав Алексов в съучастие  и по хулигански подбуди са причинили  лека телесна повреда - разкъсно- контузни рани и хематоми по главата и тялото на едно лице.

По същото време Митко Райков, Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров са извършили и действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено с изключителна дързост.

Митко Райков е и Светослав Алексов са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 от НК във вр. с чл. 20 ал.2 от НК.

Митко Райков, Валентин Райков, Ангел Райков и Красимир Айдаров са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 325 ал.2 от НК.

Митко Райков е осъждан 8 пъти за извършени престъпления от общ характер – 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления. С постановление на прокурор Митко Райков е задържан до 72 часа и предстои внасяне на искане от Районна прокуратура -  гр. Гоце Делчев за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража”. По отношение на останалите четирима обвиняеми е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция”.

На 28.05.2015 г. Районна прокуратура - гр. Гоце Делчев е образувала досъдебно производство срещу Андон Балтаджиев за принуда /престъпление по чл. 143 НК/. През м. май 2015 г. в с. Марчево, обл.Благоевград Балтаджиев е  запалил огън на пътя между с. Марчево и с. Огняново и е употребил сила, като по този начин е ограничил свободното придвижване на движещите се по този път граждани.

  След проведени активни оперативно- издирвателни мероприятия от МВР Балтаджиев е открит в гр. Шумен и задържан за 24 часа по ЗМВР. В момента се конвоира към Районна прокуратура- гр. Гоце Делчев, където ще бъде привлечен като обвиняем за извършеното от него престъпление.

Балтаджиев е осъждан 12 пъти за извършени престъпления от общ характер – 4 пъти за кражби, 2 пъти за отправяне на закана за убийство и 2 пъти за управление на МПС без правоспособност. Осъждан е и за хулиганство, принуда, унищожаване и повреждане и за противозаконно пречене на орган на властта. На 24.07.2014г. Балтаджиев е изтърпял последното си наказание.

На 28.05.2015 г. Районна прокуратура - Гоце Делчев е образувала  досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за това, че през м. май 2015 г. в с. Марчево, обл. Благоевград чрез слово и по друг начин подбужда към омраза, основана на етническа принадлежност – престъпление по чл. 162, ал. 1 от НК.

По досъдебните производства се провеждат активни оперативно-издирвателни мероприятия и следствени действия .

Факти.бг припомня, че след забележка от страна на група българи към роми за силна музика, възникна меле, при което имаше леко ранени. Това предизвика етническо напрежение в региона. Българите искат изселване на ромите без адресна регистрация и събаряне на незаконните постройки в махала "Заграде", позната като "Кремиковци". Те са дали срок на властта до 2 юни. Те бяха подкрепени от рокери от страната и от футболни фенове.

Днес от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова определи случилото се в Гърмен като битов инцидент, около който има много политически спекулации и опит да бъде окачествен като етнически конфликт, какъвто в момента не е.

Министър Бъчварова заяви, че от самото начало на възникването на инцидента в района на квартал "Кремиковци" е осигурена денонощна охрана от полицаи и служители на жандармерията. Задържани са 10 лица за срок от 24 часа в поделения на МВР. Образувани са досъдебни производства срещу нарушителите на реда. Петима души вече са обвинени, сред тях има и лица от ромски произход, които са хвърляли камъни. Двама души са в ареста, като единият от тях е в Шумен и ще бъде конвоиран до град Гоце Делчев. Други няколко са с парична гаранция и обвинени за причинена лека телесна повреда и за хулиганство. Сред петимата са установени и подбудителите на инцидента.

Ако е имало незаконно живеещи роми в махалата в Гърмен, те вече са напуснали района и няма как да бъдат санкционирани, каза Румяна Бъчварова. Тя предлага да се възстанови Съветът за борба с конвенционалната престъпност. Очаква се напрежението в Гърмен да стихне и да бъде монтирано видеонаблюдение, допълни министърът:

След анализ на работата на полицейските служители и оценка за дейността им, бе взето решение за смяна на ръководствата на районното управление и полицейския участък в Гърмен. Аз лично съм убедена, че видеонаблюдението е една от ефективните превантивни мерки за престъпленията, така че, не смятам, че тя е формална, а съветът, за който днес очаквам да има решение, е за превенция и борба с конвенционалната престъпност. Такъв съвет е бил създаден в края на 2012 година, но не е започнал да функционира заради политическите промени. В него ще участват представители на всички министерства, Сдружението на общините, които ще следят постоянно състоянието на битовата престъпност и ще предлагат мерки.

 Държавата е действала адекватно при овладяване на ситуацията в Гърмен, това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан. Той беше категоричен, че въпреки адекватната намеса на държавата в разрешаването на конфликта в Гърмен, остава политическият въпрос за превенцията на подобни ситуации:

"Смятам, че с проблема с ромската интеграция не бива да се ангажираме само когато вече имаме огнища на напрежение, а трябва да се води добре осмислена, последователна държавна политика за интегриране чрез образователна интеграция."

     

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини