Отидете към основна версия

13 073 23

Разкриха имената на варненските ТЕЛК измамници

  • телк-
  • варна-
  • здравеопазване-
  • сирийци

В основата на престъпната схема са кардиологът д-р Уафик Шахуд и брат му Райян Шахуд

Снимка: МВР

Двама братя сирийци, притежаващи български паспорти, стоят в основата на разобличената схема за ТЕЛК измами във Варна. В две банкови касети на единия от тях разследващите успяха да преброят над 1,6 млн. лв.. Според зам.-главния прокурор Иван Гешев това е "най-мащабното разследване за злоупотреби при издаване на решения на ТЕЛК.

Над 200 здрави мъже и жени са станали инвалиди за 4 месеца, след като давали на двамата сирийци между 1500 и 2000 лв. за експертно решение от ТЕЛК за инвалидност над 50%, без да отговарят на изискванията.

По информация на “24 часа" сирийците, обвинени по делото на Специализираната прокуратура, са кардиологът д-р Уафик Шахуд и Райян Шахуд. В банковите касети на лекаря били открити 1,4 млн. лв. и други 270 хил. лв. Предполага се, че парите са от подкупи за неверни ТЕЛК решения, обясниха запознати с разследването.

Заедно със сирийците арестувани и обвинени са и варненските лекари Юлиян Крумов, Мима Великова, Петко Ников и Вяра Кабакова, научи “24 часа". Ников бил председател на първи ТЕЛК в болница “Св. Марина". Другите медици били членове на комисии освен в болница “Св. Марина" и в болница “Св. Анна".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини