Отидете към основна версия

1 664 15

От МВР обясняват какъв е профилът на съвременните джебчии

  • мвр-
  • профил-
  • съвременни джебчии

"За първите 9 месеца тази година регистрираните джебчийски кражби са 427. За сравнение за същия период на миналата година са били 538. Причината е че голяма част от хората използват банкови карти, немалка част от криминалния континент по линия на джебчийството пребивава в страните от Западна Европа”, уточни Росен Белишки

Снимка: Нова телевизия

С наближаването на „Черния петък” и предстоящите коледни празници, от МВР за пореден път предупреждават да бъдем особено внимателни за багажа си и да се оглеждаме за джебчии. Кои са местата, на които трябва да бъдем нащрек и зачестяват ли набезите на дребните крадци във Варна разказват от Нова телевизия.
Теменуга Димитрова пътува често с градския транспорт и признава, че неведнъж е ставала жертва на джебчии. „Случвало ми се е няколко пъти. Единият път успях да хвана едната. Искаше да ми вземе раницата”, разказа жената.

Макар и отдавна, сред жертвите на джебчиите във Варна е била и Стоянка Трифонова. „Доверчива съм. Взимали са ми парите от джоба, докато съм в автобуса”, разказа жената.
И въпреки свидетелства на хората, според МВР има спад в джебчийските набези. „От началото на годината в ОДМВР - Варна са регистрирани едва 7 джебчийски кражби, като по почти всичките има задържани лица”, коментира гл. инспектор Живко Костадинов, началник сектор „Престъпления против собствеността” ОДМВР – Варна.

Въпреки това от полицията предупреждават хората да бъдат изключително внимателни в автобусите или в големите магазини, в които има струпване на хора.

„Профилът на съвременната джебчийка не е този, който беше общоприет преди 20-30 години. Сега са млади момичета, много добре изглеждащи между 16 и 25-годишни, които са облечени с маркови дрехи, гримирани много добре, ухаещи приятно на парфюми, говорещи правилен български и въобще - съвременни млади хора", каза още Костадинов.

Темата коментира и Росен Белишки от Главна дирекция „Национална полиция” в студиото на „Събуди се”.

„Няма бум на джебчийски кражби у нас. В Национална полиция имаме добра координация и постоянно получаваме информация от областните дирекции на МВР. За първите 9 месеца тази година регистрираните джебчийски кражби са 427. За сравнение за същия период на миналата година са били 538. Причината е че голяма част от хората използват банкови карти, немалка част от криминалния континент по линия на джебчийството пребивава в страните от Западна Европа”, уточни той.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.

Свързани новини