26 Октомври, 2024 10:18 1 341 11

От МВР обясняват какъв е профилът на съвременните джебчии

  • мвр-
  • профил-
  • съвременни джебчии

"За първите 9 месеца тази година регистрираните джебчийски кражби са 427. За сравнение за същия период на миналата година са били 538. Причината е че голяма част от хората използват банкови карти, немалка част от криминалния континент по линия на джебчийството пребивава в страните от Западна Европа”, уточни Росен Белишки

От МВР обясняват какъв е профилът на съвременните джебчии  - 1
Снимка: Нова телевизия

С наближаването на „Черния петък” и предстоящите коледни празници, от МВР за пореден път предупреждават да бъдем особено внимателни за багажа си и да се оглеждаме за джебчии. Кои са местата, на които трябва да бъдем нащрек и зачестяват ли набезите на дребните крадци във Варна разказват от Нова телевизия.
Теменуга Димитрова пътува често с градския транспорт и признава, че неведнъж е ставала жертва на джебчии. „Случвало ми се е няколко пъти. Единият път успях да хвана едната. Искаше да ми вземе раницата”, разказа жената.

Макар и отдавна, сред жертвите на джебчиите във Варна е била и Стоянка Трифонова. „Доверчива съм. Взимали са ми парите от джоба, докато съм в автобуса”, разказа жената.
И въпреки свидетелства на хората, според МВР има спад в джебчийските набези. „От началото на годината в ОДМВР - Варна са регистрирани едва 7 джебчийски кражби, като по почти всичките има задържани лица”, коментира гл. инспектор Живко Костадинов, началник сектор „Престъпления против собствеността” ОДМВР – Варна.

Въпреки това от полицията предупреждават хората да бъдат изключително внимателни в автобусите или в големите магазини, в които има струпване на хора.

„Профилът на съвременната джебчийка не е този, който беше общоприет преди 20-30 години. Сега са млади момичета, много добре изглеждащи между 16 и 25-годишни, които са облечени с маркови дрехи, гримирани много добре, ухаещи приятно на парфюми, говорещи правилен български и въобще - съвременни млади хора", каза още Костадинов.

Темата коментира и Росен Белишки от Главна дирекция „Национална полиция” в студиото на „Събуди се”.

„Няма бум на джебчийски кражби у нас. В Национална полиция имаме добра координация и постоянно получаваме информация от областните дирекции на МВР. За първите 9 месеца тази година регистрираните джебчийски кражби са 427. За сравнение за същия период на миналата година са били 538. Причината е че голяма част от хората използват банкови карти, немалка част от криминалния континент по линия на джебчийството пребивава в страните от Западна Европа”, уточни той.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 0 Отговор
    Идете на Женския пазар и на Лъвов мост и ще разберете какъв е профилът.Тъмен предимно.
  • 2 Пич

    22 0 Отговор
    Какво има да ни обясняват !!! Като ги знаят , да ги хващат !!!

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    18 0 Отговор
    Имаше една ромска бригада в автобус 120 . Изчезнаха.Питах един дето ги познава.Каза че заминали за Австрия.Тука станало много слабо.Джобовете все празни.
  • 4 Последния Софиянец

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Всички ги знаят без полицията .
  • 5 ЕВРОНЮЗ

    10 1 Отговор
    Най опасните джебчии са в НАП 😜
  • 6 Ето за това трябва

    8 0 Отговор
    Като хванеш някой да те джоби- трошиш му ръката на място.
  • 7 Иван Костов от Маалата

    11 0 Отговор
    имате грешка , джебчиите в Парламента , нямат наяждане
  • 8 Континента

    2 0 Отговор
    “криминалния континент” планетата Земя е жива!!! Родите още един “ контингент”!???
  • 9 Ляв прав

    1 0 Отговор
    Може и по анфаса да удряте, не само по профила.
  • 10 Съвременните Крадци са в Листите и на

    5 0 Отговор
    Плакатите!! Знаеме им Профила! Водят се официално Политици!!
  • 11 Нагледно как изглеждат

    2 0 Отговор
    Вижте шарлатаните с еталон Кики и Кокорчо.