Отидете към основна версия

10 618 15

„Тихият ангел“ излиза на големия екран

  • тихият ангел-
  • филм-
  • дядо добри-
  • ндк-
  • ангел-
  • българия

Документален разказ за живота и делото на Дядо Добри

След близо 4-годишна работа, на големия екран тръгва изключителният филм „Тихият ангел“, който разказва историята на големия български ангел – Дядо Добри. Премиерата ще се състои на 18 декември в Зала 1 на Националния дворец на културата.

Филмът „Тихият Ангел“ е документален разказ за живота и делото на Дядо Добри, разпознаваем от мнозина като „Най-смиреният човек на света, или „Светеца от Байлово“. Надживял е две световни войни, смените на политическите режими и страстите на новото време. Неговата история стига до нас, за да ни докосне със своята безкрайна любов, смирение и вяра.

В лентата проследяваме живота на Дядо Добри в поредица от интервюта с хора, чиито съдби са преплетени с неговата. Някои от тях изиграват важна роля в новата история на България. Във филма са включени уникални архивни кадри, както и неизлъчвани досега откровения на Дядо Добри. Филмовата лента е копродукция между България и Германия , снимана в пет държави. Една истинска история за силата вяра и себеотдадеността. Необикновената история на един обикновен човек – Добре Добрев, Тихият Ангел. Билети могат да бъдат закупени от билетния център на НДК, както и онлайн.

Филмът е българо-немска копродукция. Идеята за лентата е на немската продуцентка Уте Еренберг. Сниман е в общо пет държави: България, СAЩ, Германия, Италия и Ватикана. „Започнахме този проект в края на 2014 година“, разказва Неди Джон Крос.

„Работата по филма беше наистина продължителна. В самото начало планирахме само кратка версия. Причината за това първоначално решение беше базирано на факта, че дядо Добри не обичаше медийната изява и упорито се опитваше да стои извън полезрението на обективите. Не крия, че това ни направи леко несигурни, от гледна точка на това какъв точно филм ще успеем да пресъздадем. С времето, обаче някак си успяхме да спечелим доверието му и нещата се промениха. В процеса на работата ни по филма, историите около дядо Добри изплуваха една след друга. И повярвайте ми, неговият живот е истинска палитра от житейски събития и истории. Главната, разбира се е любовта и себеотдадеността му към Бог“, разказва Неди Джон Крос.

Неди Джон Крос споделя , че е във филма е отделил специално място на България. „Исках да представя родината ни пред лицето на света в добрата ѝ светлина – тази, която в повечето случаи остава скрита. Всъщност ние сме велик народ с вековна история. Имаме изключително талантливи и стойностни хора, а за дядо Добри, какво мога да кажа... Той е символ на доброто, милосърдието и смирението. Aз дори не съм чувал за друг такъв човек. Гордост е за всички нас, че този Човек е българин. И благодаря на Бог, че ни даде шанса да създадем филм за него“, посочи той.

Специално място в саундтрака на филма заемат някои от обработките на фолклорни песни на Ку-Ку Бенд. Музиканти от групата ще вземат участие и на премиерата на филма пред българските зрители и така още повече ще подсилят неговите внушения с изпълнения на живо. Филмът няма абсолютно никаква комерсиална насоченост, той има само една-единствена цел и тя е да накара хората да се замислят за истинския смисъл на живота.

„Ако успеем да накараме поне един човек да го направи, значи сме си свършили работата добре, допълва Неди Джон Крос. „А дядо Добри от Байлово, беше истинско чудо тук на земята. Надявам се и вярвам, че в най-скоро време той ще бъде канонизиран светец. Лично за мен, той и приживе беше такъв. Искам да благодаря на Слави Трифонов и екипа му, които застанаха зад тази благородна кауза и ни оказаха пълна и безкористна подкрепа. За което сме изключително признателни“, допълни той.

Информация може да намерите ТУК Билети се продават в Електронния билетен център

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини