Отидете към основна версия

17 290 42

50% от мъжете не познават анатомията на жените

  • жени-
  • мъже-
  • анатомия-
  • женска анатомия-
  • рак-
  • рак на маточната шийка-
  • гинекологичен рак-
  • анкета-
  • не познават

Това сочат резултатите от проучване на благотворителна организация, занимаваща се с изследвания на рака

Снимка: shutterstock

Огромна част от мъжете не познават женската анатомия. Това показват резултатите от социологическо проучване, проведено наскоро от благотворителната организация за изследвания на рака The Eve Appeal.

Според данните от тяхното изследване половината от мъжете не могат да посочат къде се намира влагалището на показаната им схема на женско тяло.

Анкетата, обхващаща 1000 мъже и жени, е проведена в началото на месец септември, обявен за месец за борба с гинекологичния рак. Тя е установила, че около един на всеки шестима мъже не знаят нищо за гинекологичните здравни проблеми и не смятат, че трябва да знаят, тъй като това е "женски проблем".

Най-тревожно според организацията е отношението на мъжете към разговора за гинекологичните проблеми, пише сайтът IFLScience. 21% от анкетираните на възраст между 18 и 44 години обясняват, че темата е "твърде неудобна", а половината от анкетираните са заявили, че не им е удобно да говорят за гинекологични проблеми с партньорката си.

Друго обезпокоително в анкетата е , че почти една от всеки пет жени е заявила, че няма да отиде на лекар, ако има необичайно вагинално кървене - един от основните симптоми на рака на матката и на други части от женската полова система. Половината от жените не биха се потърсили помощ при постоянно подут корем и 15% няма да отидат на лекар, ако открият образувание на вагината си, според анкетата.

Това вероятно се дължи на липсата на информираност и неудобството да се говори за женското тяло, както и на слабости в сексуалното образование в училищата.

В тази връзка, миналата година The Eve Appeal съобщи, че 44% от жените не могат да се идентифицират влагалището по схема на женската полова система и 60% не знаят къде е вулвата.

Известни са 5 вида гинекологичен рак - на яйчниците, шийката на матката, вулвата, вагинален и на матката. В световен мащаб, след рака на гърдата, ракът на шийката на матката е най-често срещаното гинекологично раково заболяване. То се появява твърде неочаквано и коварно, защото жените рядко обръщат внимание на симптомите в ранния стадий на заболяването.

Тук мъжете имат своята роля за подобряване на превенцията, подчертава The Eve Appeal. Признаци, за които трябва да се следи, са промени на кожата, необичайно кървене, болка по време на секс или неприятни миризми.

"За твърде много мъже женските тела са все още тема табу и обвити в мистерия", заяви шефът на The Eve Appeal Атина Ламнисос (Athena Lamnisos). "Ние знаем от многото обаждания, които получаваме в The Eve Appeal от мъже, че те могат да играят жизненоважна роля при откриване на симптомите и да накарат партньорките си да посетят личния си лекар. Ранната диагноза наистина е от ключово значение и може да спаси човешки живот."

"Това не е, за да имате по-добър секс. Става въпрос за това, мъжете да помогнат на жените да се погрижат за здравето си", добавя Ламнисос. "Гинекологичната информираност и премахването на табутата са наша обща отговорност, и на мъжете, и на жените".

Според данни на Световната здравна организация годишно в света се диагностицират около 500 000 нови случаи на заболяването, а около 300 000 жени умират ежегодно. Предполага се, че в момента в световен мащаб има около 1.4 милиона жени болни от рак на шийката на матката.

В България всяка година заболяват над 1000 жени и умират около 400, като най-голяма е групата на 23-годишните. Данните от Българския национален раков регистър сочат постоянно увеличаване на заболелите с всяка изминала година.

Заболяемостта от рак на маточната шийка в България е по-висока от средната за Европа. Смъртността от рак на маточната шийка в България е по-висока от средната за Европа – 8.8 спрямо 4.9 на 100 000 жени. Петгодишната релативна преживяемост от рак на маточната шийка в България е 54.8% – по-ниска от средната за Европа – 65.4%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини