6 Септември, 2017 16:59 17 194 42

50% от мъжете не познават анатомията на жените

  • жени-
  • мъже-
  • анатомия-
  • женска анатомия-
  • рак-
  • рак на маточната шийка-
  • гинекологичен рак-
  • анкета-
  • не познават

Това сочат резултатите от проучване на благотворителна организация, занимаваща се с изследвания на рака

50% от мъжете не познават анатомията на жените - 1
Снимка: shutterstock

Огромна част от мъжете не познават женската анатомия. Това показват резултатите от социологическо проучване, проведено наскоро от благотворителната организация за изследвания на рака The Eve Appeal.

Според данните от тяхното изследване половината от мъжете не могат да посочат къде се намира влагалището на показаната им схема на женско тяло.

Анкетата, обхващаща 1000 мъже и жени, е проведена в началото на месец септември, обявен за месец за борба с гинекологичния рак. Тя е установила, че около един на всеки шестима мъже не знаят нищо за гинекологичните здравни проблеми и не смятат, че трябва да знаят, тъй като това е "женски проблем".

Най-тревожно според организацията е отношението на мъжете към разговора за гинекологичните проблеми, пише сайтът IFLScience. 21% от анкетираните на възраст между 18 и 44 години обясняват, че темата е "твърде неудобна", а половината от анкетираните са заявили, че не им е удобно да говорят за гинекологични проблеми с партньорката си.

Друго обезпокоително в анкетата е , че почти една от всеки пет жени е заявила, че няма да отиде на лекар, ако има необичайно вагинално кървене - един от основните симптоми на рака на матката и на други части от женската полова система. Половината от жените не биха се потърсили помощ при постоянно подут корем и 15% няма да отидат на лекар, ако открият образувание на вагината си, според анкетата.

Това вероятно се дължи на липсата на информираност и неудобството да се говори за женското тяло, както и на слабости в сексуалното образование в училищата.

В тази връзка, миналата година The Eve Appeal съобщи, че 44% от жените не могат да се идентифицират влагалището по схема на женската полова система и 60% не знаят къде е вулвата.

Известни са 5 вида гинекологичен рак - на яйчниците, шийката на матката, вулвата, вагинален и на матката. В световен мащаб, след рака на гърдата, ракът на шийката на матката е най-често срещаното гинекологично раково заболяване. То се появява твърде неочаквано и коварно, защото жените рядко обръщат внимание на симптомите в ранния стадий на заболяването.

50% от мъжете не познават анатомията на жените
А) яйчници; B) шийка на матката (цервикс); C) вулва; D) фалопиеви тръби; E) вагина; F) матка. Източник: The Eve Appeal

Тук мъжете имат своята роля за подобряване на превенцията, подчертава The Eve Appeal. Признаци, за които трябва да се следи, са промени на кожата, необичайно кървене, болка по време на секс или неприятни миризми.

"За твърде много мъже женските тела са все още тема табу и обвити в мистерия", заяви шефът на The Eve Appeal Атина Ламнисос (Athena Lamnisos). "Ние знаем от многото обаждания, които получаваме в The Eve Appeal от мъже, че те могат да играят жизненоважна роля при откриване на симптомите и да накарат партньорките си да посетят личния си лекар. Ранната диагноза наистина е от ключово значение и може да спаси човешки живот."

"Това не е, за да имате по-добър секс. Става въпрос за това, мъжете да помогнат на жените да се погрижат за здравето си", добавя Ламнисос. "Гинекологичната информираност и премахването на табутата са наша обща отговорност, и на мъжете, и на жените".

Според данни на Световната здравна организация годишно в света се диагностицират около 500 000 нови случаи на заболяването, а около 300 000 жени умират ежегодно. Предполага се, че в момента в световен мащаб има около 1.4 милиона жени болни от рак на шийката на матката.

В България всяка година заболяват над 1000 жени и умират около 400, като най-голяма е групата на 23-годишните. Данните от Българския национален раков регистър сочат постоянно увеличаване на заболелите с всяка изминала година.

Заболяемостта от рак на маточната шийка в България е по-висока от средната за Европа. Смъртността от рак на маточната шийка в България е по-висока от средната за Европа – 8.8 спрямо 4.9 на 100 000 жени. Петгодишната релативна преживяемост от рак на маточната шийка в България е 54.8% – по-ниска от средната за Европа – 65.4%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    26 18 Отговор
    Веднаж лекарите в Щатите направили стачка за месец и след това статистиката отчела 50% намаляване на смъртността през този месец.
    Друг път лекарите в Япония стачкували и статистиката отчела 50% намаляване на смъртността през това време. Така, че, разбирам ги тези, които казват, че няма да отидат на лекар.

    Коментиран от #39

  • 2 Дама Бг.

    37 1 Отговор
    А другите 50% не познават анатомията на мъжете!...
    Стига оправдания ! Всеки трябва да е отговорен към собственото си здраве и да си извършва профилактичните и нужните прегледи отговорно! Останалото е невежество и неграмотност!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Vasik Atanasova

    44 5 Отговор
    те голяма част и от жените не е познават
    анатомията си

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Факт

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Vasik Atanasova":

    За жалост е така !
  • 7 Ходи се прегледай

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    И на теб жена те е родила. Помисли си преди да напишеш такива жестоки думи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 И пак: Ходи се прегледай

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Ако майка ти (която е ЖЕНА) не те беше родила , сега нямаше да можеш нито да мислиш , нито да обиждаш , нито да си пишеш безмислените коментари. Не че можеш да мислиш.

    Коментиран от #11

  • 11 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    9 14 Отговор

    До коментар #10 от "И пак: Ходи се прегледай":

    Чудо големо га нема да съм се родил и без друго светът в сегашния си вид е побъркан...и дано никога не се преродя или каквото и да е там след като се отърва от тоз загубен свят

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 И пак: Ходи се прегледай

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Пожелавам Ти скорошно оздравяване!
  • 14 Някоя

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Халдип Исйолов":

    Здрасти! ...
    По твоята логика и мъжа има влагалише..Ама ти със сигурност знаеш..

    Коментиран от #15

  • 15 Халдип Исйолов

    9 12 Отговор

    До коментар #14 от "Някоя":

    Здрасти, аз съм Халдип Исйолов от Сатовча.
    До сега съм го влагал само на женки и съм запознат с устройството им в дълбочина и широчина.

    Коментиран от #16

  • 16 Някоя

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Халдип Исйолов":

    Здарасти,здрасти!...😃 ...Добре...Поне да не те мисля...Че ми беше притеснено..
    Продължавай така тогава !..От полза си за женския свят..😉

    Коментиран от #41

  • 17 dedo wi ptras

    12 4 Отговор
    тая анкета да не е правена в столипиново или факултето бре. я си знаем че има много неграмотен нарот ма ча па толкос
  • 18 Кобрата

    20 8 Отговор
    Ми така е, статията е вярна...
    Истината е, че всеки гледа само кефа и не му пука за последствията...
    Мъжете все търсят на коя да го жегнат, а жените търсят кой да им го начеше и да им дава пари и това е...всичко е ала-бала
  • 19 Доктор Ох Боли

    7 5 Отговор
    Тези пък които са правили снимките и схемите също не познават женската анатомия ! Преди маточната шийка има канал наречен цервикален ! Познавам жени с висше образование и с претенции за висока осведоменост,които не знаят как се води менструален календар !

    Коментиран от #21, #40

  • 20 един

    10 5 Отговор
    абе важното е да знаем къде е п-а че да можем да го наръгаме до дъно мазно и леко.
  • 21 Гостенка

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Доктор Ох Боли":

    Еее.....Ужас! Да си мълчат и да не споменават за образованието..Пък и образованието не е критерии за интелигентност ..Изобщо!..А претенциите да ги забравят при това положение..Защото е още по-жалка картината..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Жена

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Ходи се лекувай! И.. дано медицината е достигнала ниво, на което може да ти помогне!
    Успех!!!
  • 24 Психоанализа

    4 0 Отговор
    Защо мислиш така? ..Какво се е случило?!..
  • 25 Къртев

    3 5 Отговор
    Знам за женската анатомия от обща култура, но не знам, защо го знам. Като лягам с жена то е тъмно обикновено е случвало се е и по светло, но никога не съм имал нужда да знам женската анатомия. В смисъл не се преглеждаме преди секс. Вярвам, че при почти всички е така.
  • 26 Чеп

    8 1 Отговор
    И аз познавам женската анатомия само от това което мога да видя и пипна, за другото си има хора, т.нар. гинеколози!
  • 27 Радо

    6 2 Отговор
    Знам със сигурност, че жените не могат да заболеят от рак на простатата.
  • 28 НАТО ВЕЦ

    0 5 Отговор
    Мале!!! Това в статията е даже оптимистично. Като прочетох коментарите до тук и открих, че положението е абсолютна трагедия.
    Ясно, че стремежът е към едното "тъпкане", ма де не знаеш къде и какво "тъпчеш" или къде да ти го "натъпчат" и върхът.
    За какъв кеф изобщо да говорим с тази неграмотност. То не е като да се почешеш га те сърби.
    За "здравна култура" пък въобще нема смисъл...
    Който не иска да мре с "лекарска помощ", никой не го спира да си го прави самосиндикално. Само после, като иде коня у рякъта, да не обикаля като "цветарка" и да пустосва докторята, че не "искат" да помогнат.
    На "геният", с коментара за цервикалния канал: Уранкоолу, шийка, на латински е цервикс. Демек иде реч, за канала на шийката. Няма как той да се намира пред нея.
    Относно "вагината при мъжете", такова "чудо" няма, но виж, матка има. Разбира се, не като при жените.
    Както и да е. Простотията е пълна, както и в другите области де.

    Коментиран от #29, #31

  • 29 Някоя

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "НАТО ВЕЦ":

    Оооо. запри се !!! ...Четеш недъгаво...Това от много ум ли е или зрението ти изневерява?!
    ..Ама си хлацкаш коментара по инерция..Дръпни ръчна поне,че се блъскаш вече...Прочети коментара за влагалището и хвани тънката нишка на иронията..
    Опааа, ...всъщност ти си го прочел ,но не ти се отдава...
    Карай ..дуй се с хелий !!!
    П.п.Следващия път се подготви повече преди да се правиш на анализатор!

    Коментиран от #30

  • 30 НАТО ВЕЦ

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Някоя":

    "Скъпа" НИКОЯ, "извинявай" че не съм отчел фината ти ирония, може би защото иронизираният коментар е изтрит.
    Нямам идея теб къде те стяга, при положение че съм изложил просто факт.
    АналЛизирането оставям за теб.
    Аре, много генитално здраве!
  • 31 Незнайната

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "НАТО ВЕЦ":

    Ти господ ли си ? Така ги отсъди всички.😆

    Коментиран от #32

  • 32 НАТО ВЕЦ

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Незнайната":

    Нито съм Господ, нито пък Той ми говори.
    Никого не съм осъдил, а съм дал оценка, от моя гледна точка. Който му харесва или не, има в ъгълчето едни + и - за ползване, както и опцията отговор.

    Коментиран от #34

  • 33 Някоя

    3 0 Отговор
    Просто е не коментирай тогава!!!..
    Ако „извинявай” не беше в кавички ,можеше и да заблудиш ,че ....
    имаш„Някакво”интелектуалното ниво ..
    Не ми прехвърляй твоите предпочитания ..АналЛизирането си го запази ...А с анализите продължава да не ти се получава...
    Нищо , не се отказвай...Поне е забавно!
    Благодаря за пожеланието! Здравният ми статус е 10/10 !

    Коментиран от #35

  • 34 Незнайната

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "НАТО ВЕЦ":

    Не се притеснявай! Ползвам опцията + и - , а
    както виждаш и опцията отговор ползвам.
    „Благодаря за съвета”.😁
  • 35 НАТО ВЕЦ

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Някоя":

    Те за това са кавичките, да не стане пак грешка.
    Що реши, че претендирам за "интелектуално ниво"? Изпаднала си в тотална заблуда. В същност съм формен простак. За това ти "преодстъпих" аналЛиза.
    За простакът, отчаянието е неизвестно, така че нямаш шанс. Пък и подразбирам, че те забавлявам.
    Е, драго ми е! Обичам да "забавлявам" жените. Просто не съм по евроатлантическите ценности.;)

    Коментиран от #38

  • 36 Някоя

    4 0 Отговор
    Ок.! ..Ти си знаеш...Благодаря за всичко! ..


    Разбах 😉
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Някоя

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "НАТО ВЕЦ":

    Какво мислиш за Т.о.ш.и.б.и.я.н. ? !...🙄🙂
  • 39 един

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "gost":

    Защото е нямало кой да напише смъртните актове.Ама то се иска акъл да го проумееш!
  • 40 Доктора

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Доктор Ох Боли":

    Всъщност канала в маточната шийка се нарича цервикален !
  • 41 Нина Добрев

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Някоя":

    В Турция продължават опитите за забременяване на мъже ! Не му вярвай толкова !

    Коментиран от #42

  • 42 Някоя

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Нина Добрев":

    Хаха...Ми той си знае..Но щом казваш...☺