С наближаването на Хелоуин все повече от нас са изкушени да прибавят още един празник в календара, пък бил той и привнесен от англоговорящите страни. Хелоуин свързваме с тиквените фенери, костюмите, лакомствата и, разбира се, страховитите истории за духове и вещици.
Но какво не знаем за празника? Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.
Древните келти посрещали своята Нова година - Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.
Travel Channel предприема едно осветено от тиквени фенери пътешествие из цяла Америка във „Водещите 20 атракции за Хелоуин“ (30 октомври в 21:00) – едно специално едночасово предаване, което ви отвежда от единия бряг на континента до другия и от един призрак до друг чрез най-страховитите и най-ужасяващите вампирски атракции, които страната може да предложи.
На самия Хелоуин ще намерите спасение от онези деца, които чукат на вратата и искат сладки, с „Хелоуин мания“(31 октомври, от 22:00) – едно призрачно пътуване с влакче на ужасите през най-щурите, най-прекрасни и откровено странни традиции в навечерието на Хелоуин в Америка – от фестивал на терора в бивш затвор до резбовани тикви на стойност 1000 щатски долара.
А Food Network се подготвя за Хелоуин по възможно най-вкусния начин: с "Хелоуин войни", които може да гледате всеки делничен ден от 20:00 часа. Този, който оцелее ще грабне голямата награда от 50 000 долара! Ето и няколко "страховити" рецепти от тях:
Бисквити „Пръстите на вещицата“
Продукти:
Олио
2 чаши брашно
½ ч.л. сода за хляб
¼ ч.л. сол
1 пакетче масло, оставено на стайна температура
1 голямо яйце, оставено на стайна температура
1 чаша захар
1 ванилия
28 големи големи парчета нарязани бадеми
½ чаша конфитюр от малини
Начин на приготвяне:
Затоплете фурната до 180 градуса. Поставете хартия за печене в тавата и я напръскайте с олио. Оставете я настрана. В купа със среден размер разбъркайте брашното, содата и солта докато се смесят добре. Оставете настрана.
Разбийте в друга купа с мискер маслото и захарта докато се получи пухкава смес- около 2-3 минути. Добавете яйцето и ванилията. Отново разбийте с миксера.
Време е за сухата смес – брашното, содата и солта, да бъде прибавена към маслото, захарта и яйцето. Внимателно сипете само половината брашняна смес, разбъркайте с миксера и едва тогава прибавете останалата част. Бъркайте, докато се получи тестото.
Като използвате лъжица за сладолед, загребете от тестото една лъжица. Размесете го между пръстите си и оформете пръст (цилиндър) с дължина около 12 см и дебелина 1 см. Всеки път вземайте еднакво количество тесто, за да са еднакви бисквитите.
Поставете така оформеното тесто в тавичката. Натиснете леко, за да придобие форма на пръст. От единия край сплескайте повече, за да направите място за „нокътя“ и там сложете един нарязан бадем.
С нож направете прорези на 2-3 места, така че да изглеждат като истински пръсти. Знаете, че всеки човек има линии на пръстите си при кокалчетата. Оформете „кокалчетата“ на пръста с леко притискане на тестото. Подредете всички „пръсти“ в тавичката и печете, докато придобият златист цвят – 16-18 минути. Извадете ги да изстинат.
В малка тенджерка затоплете конфитюра - около 2 минути. Потопете всеки пръст в конфитюра от „отрязаната “страна. Подредете ги в чиния.
Сандвичи–очи
Продукти:
20 филийки бял хляб
2 купички шунка /230 гр./, нарязана
1/3 купичка майонеза
1 с.л. мед
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. релиш /салца/
½ с.л. сос Уорчестър
½ с.л. лют сос, например Tabasco
Сол
10 зелени маслини, пълнени с морковчета и нарязани на две
Кетчуп
Начин на приготвяне:
Изрежете от всяка филийка хляб кръг с диаметър 6 см. Поставете шунката, майонезата, меда, горчицата, релиша, соса Уорчестър и Tabasco соса в купата на кухненски комбайн и пуснете няколко пъти кътера, докато се нареже на ситно, но да не е напълно хомогенна смес.
Оформете топка от всяка лъжица от сместа. Поставете я върху филийка хляб. Върху всяка топка поставете по две маслинки като очи. С кетчуп изрисувайте „кървавите вени“ на очите.
Сервирайте и внимавайте да не изплашите малките деца.
Къп кейк Червено кадифе „Мозък“
Продукти:
За къп кейковете:
2 ½ брашно
1 ½ чаши захар
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. какао
¾ ч.л. сол
2 яйца
1 чаша мляко с 1 с.л. лимонов сок
1 ванилия
1 ½ чаши олио
1 ч.л. ябълков оцет
2 ч.л. червена хранителна боя
За глазурата:
1 пакетче масло
4 чаши пудра захар
½ ч.л. сол
1/3 чаша мляко
сметана
1 ванилия
Червена и черна хранителна боя
Начин на приготвяне:
Затоплете фурната до 180 градуса.
Подредете формичките за къп кейковете и сложете хартиените чашки в тях.
Сложете яйцата, олиото млякото, оцета, ванилията и боята в купа и разбийте добре с миксера. В друга купа смесете добре брашното, захарта, солта, какаото и содата. Внимателно добавяйте брашняната смес към течната като бъркате с миксера. Изсипете сместа във формичките като ги пълните ¾ от капацитета им. Печете ги около 20 минути. Когато са готови, оставете ги да изстинат 10 минути в тавата преди да ги извадите.
За да приготвите глазурата: Сложете маслото и захарта в купа и разбийте с миксер. Добавете млякото. Когато сместа стане хомогенна, добавете няколко капки черна боя, след това няколко капки червена боя и щипка сол. Миксирайте добре.
Вземете шприц и напълнете пликчето с току-що приготвената смес.
Всяко от кексчетата украсете като с шприца оформяте вълнообразни линии, наподобяващи мозък, така, както е показано на снимката.
Кокосови кокали
Продукти:
Олио за намазване
¼ чаша кокосови стърготини
1 с.л захар
1 ч.л. лимонова кора настъргана
1 с.л. сок от лимон
1/8 ч.л. индийско орехче
Щипка сол
½ чаша конфитюр от малини без семки
400 гр. тесто за пица
1 разбито яйце
Начин на приготвяне:
Затоплете фурната до 200 градуса. В малка купа смесете кокосовите стърготини, захарта, лимоновата кора, индийското орехче и солта.
В друга малка купа разбъркайте конфитюра и лимоновия сок. Сложете купата в хладилника и изстудявайте, докато стане време да сервирате.
Разточете тестото като оформите правоъгълник с размери 25 на 30 см С нож за пица/ или обикновен, ако нямате за пица/ нарежете тестото на 12 ивици с дебелина 2.5 см.
Завържете всеки от двата края на ивиците на възел и ги подредете върху предварително намазаната с олио хартия за печене. Намажете всяко парче с яйце и го поръсете с кокосовата смес.
Печете, докато се получи златиста коричка - 13-16 минути.
Когато са готови „кокалите“, подредете ги в чиния и сервирайте с „кървавия“ малинов топинг.
Ако ви е нужно вдъхновение за нови рецепти или искате да се потопите в атмосферата на празника телевизионните канали Travel Channel и Food Network са се погрижили да ви е вкусно, страховито и забавно.