Отидете към основна версия

4 472 4

Идва универсална ваксина срещу рак?

  • рак-
  • ваксина-
  • здраве

Израелски учени работят по създаването на универсална ваксина, която „обучава“ имунната система на болни от рак пациенти да открива и унищожава тумора. Революционната антиракова терапия е разработена въз основа на специфична молекулата MUC1, открита в 90% от разновидностите на смъртоносната болест.

В крайната фаза е възможно да се стигне до изобретяването на ваксина, която да помогне на имунната система да бори туморните клетки, включително при случаи на рак на гърдата или на простата на простата, пише британският вестник „Дейли телеграф“.

В момента в Тел Авив се правят опити, а първоначалните резултати са доста окуражаващи – оказва се, че ваксината задейства имунната система и намалява нивата на разпространение на тумора. Учените се надяват да получат повече доказателства за ефективността на работата си, която може да направи революция в лечението на рака.

Надеждите са свързани най-вече с лечение на ранния стадий на болестта, когато туморите са още малки и са открити навреме преди опасните разсейки.

Раковите клетки обикновено не биват засечени от имунната система, тъй като тя не ги разпознава като заплаха.

Все пак, докато ваксината се появи на пазара ще е нужно още много време – вероятно около 6 години.

От фармацевтичната компания Vaxil Biotheraputics, която стои зад проекта, излезе с окуражаващо съобщение, което гласи, че при всички пациенти имало ефект след 2 до 4 дози.

Подробности от любопитното изследване още не са публикувани официално, че учените са убедени, че въпросната молекула MUC1има общо с разсейките на тумора.

Здравите човешки клетки също имат такава молекула, но нивата й са далеч по-ниски. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Къри срещу рак

    Кърито може да се окаже нещо повече от ароматна добавка към ястията. Учени изследват като средство за борба с рака на червата веществото куркумин, ...
    07.05.2012
    3 466
    0
  • Д-р Кобаков: Онкоболниците са в колапс

    Онкологичната помощ, предлагана на все по-големия брой нуждаещи се, от осемте Специализирани болници за активно лечение на онкологични заболявания ...
    24.04.2012
    1 478
    0
  • Бъфет с рак на простатата

    Известният американски милиардер Уорън Бъфет е болен от рак на простатата. Диагнозата му е поставена при рутинен медицински преглед. От официал ...
    18.04.2012
    1 005
    1
  • Революция за болните от Паркинсон

      Учени от Кеймбридж са на път да направят пробив в лечението на болестта на Паркинсон. Те твърдят, че са създали уникална терапия, която мож ...
    12.04.2012
    2 202
    0