Last news in Fakti

9 Април, 2012 17:36 4 453 4

Идва универсална ваксина срещу рак?

  • рак-
  • ваксина-
  • здраве

Израелски учени работят по създаването на универсална ваксина, която „обучава“ имунната система на болни от рак пациенти да открива и унищожава тумора. Революционната антиракова терапия е разработена въз основа на специфична молекулата MUC1, открита в 90% от разновидностите на смъртоносната болест.

В крайната фаза е възможно да се стигне до изобретяването на ваксина, която да помогне на имунната система да бори туморните клетки, включително при случаи на рак на гърдата или на простата на простата, пише британският вестник „Дейли телеграф“.

В момента в Тел Авив се правят опити, а първоначалните резултати са доста окуражаващи – оказва се, че ваксината задейства имунната система и намалява нивата на разпространение на тумора. Учените се надяват да получат повече доказателства за ефективността на работата си, която може да направи революция в лечението на рака.

Надеждите са свързани най-вече с лечение на ранния стадий на болестта, когато туморите са още малки и са открити навреме преди опасните разсейки.

Раковите клетки обикновено не биват засечени от имунната система, тъй като тя не ги разпознава като заплаха.

Все пак, докато ваксината се появи на пазара ще е нужно още много време – вероятно около 6 години.

От фармацевтичната компания Vaxil Biotheraputics, която стои зад проекта, излезе с окуражаващо съобщение, което гласи, че при всички пациенти имало ефект след 2 до 4 дози.

Подробности от любопитното изследване още не са публикувани официално, че учените са убедени, че въпросната молекула MUC1има общо с разсейките на тумора.

Здравите човешки клетки също имат такава молекула, но нивата й са далеч по-ниски. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    0 2 Отговор
    познайте колко ще струва едната доза ...
  • 2 Уил Смит

    1 0 Отговор
    Да не стане като филма "I am legend" !
  • 3 ...

    0 0 Отговор
    Колкото и да струва си струва
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Ние в момента се борим с рак, затова направих блог, в който има много полезна информация за лечение, алтернативи, болници, начин на хранене: http://canfight.blogspot.com/