Отидете към основна версия

27 Януари, 2020 18:51, обновена 27 Януари, 2020 18:51 28 301 16

Откриха лек срещу побеляването на косата

  • стрес-
  • бели коси-
  • побеляване-
  • меланин-
  • стволови клетки-
  • учен-
  • изследване-
  • мишки

Учените вече знаят защо косата побелява от стрес и имат лек за това

Снимки: shutterstock

Учени обявиха, че може би са открили защо стресът кара косата ни да побелява. Те също така твърдят, че има начин да предотвратим този процес, без да посягаме към боите за коса.

При експерименти върху мишки, учените наблюдавали как стволовите клетки, които контролират цвета на кожата и косата, се увреждат в следствие на интензивен стрес.

По време на експериментите, мишките с тъмна козина станали напълно бели в рамките на седмици.

Американски и бразилски изследователи заявиха, че този процес трябва да се проучи допълнително, за да се разработи лекарство, което предотвратява загубата на цвят на косата в следствие на стареене.

Естествено e за хората да побеляват на средна възраст. Според експертите и при мъжете и при жените косата започва да губи цвета си някъде към средата на 30-те години. Една от основните улики за това идва от това кога стават родители.

Въпреки че побеляването на косата се свежда най-вече до естествения процес на стареене и гените, стресът също може да играе роля в този процес.

Учените обаче, нямаха представа как точно стресът влияе върху загубата на цвят на косата. До сега.

В ново изследване, публикувано наскоро в списание Nature, учени от университета в Сао Пауло и университета Харвард, смятат, че ефектът е свързан с меланоцитните стволови клетки, които произвеждат меланин и са отговорни за цвета на косата и кожата.

И докато провеждали експерименти върху мишки, те се натъкнали на доказателства в полза на своята теория.

"Вече знаем със сигурност, че стресът е отговорен за тази специфична промяна на кожата и косата и сега знаем как работи", казва един от авторите на изследването проф. Я-Цие Хсу от Харвардския университет.

Болката при мишки задейства освобождаването на адреналин и кортизол, като кара сърцата им да бият по-бързо и кръвното им налягане да се повишава, засягайки нервната система и причинявайки остър стрес. След това този процес ускорява изчерпването на стволовите клетки, които произвеждат меланин в космените фоликули.

"Очаквах, че стресът е лош за тялото. Но пагубното въздействие на стреса, който открихме, беше далеч от това, което си представяхме. След само няколко дни всички стволови клетки, регенериращи пигмента, бяха изгубени", казва проф. Хсу.

"След като тях ги няма, тялото ви вече не може да произвежда пигмента и щетите са трайни", допълва той.

В друг експеримент, изследователите открили, че могат да спрат промените, като дават на мишките антихипертензивен, който лекува високо кръвно налягане.

Когато сравнили гените на мишки, изпитващи болка, с тези на други мишки, те успели да идентифицират протеин, участващ в увреждането на стволовите клетки заради стрес.

Когато този протеин - циклин-зависима киназа (CDK) - се потиска, се предотвратява и промяната в цвета на козината на гризачите.

Това откритие оставя отворена вратата за учените да помогнат за забавянето на появата на сива коса.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 35 гласа.

Свързани новини

  • Млади сте, а вече побелявате. Ето защо

    Ранното побеляване на косата не е признак на общо стареене на организма. Свързано е с различни видове неблагоприятни вътрешни фактори, които нарушават ...
    03.07.2020
    5 049
    10