Хората, които не се опитват да изключат месото и животинските продукти от менюто си, обикновено не се свенят често да похапват добре приготвени сочни стекове.
Вече сме обръщали внимание на това как можем да ги направим още по-вкусни и крехки и какви грешки не бива да допускаме при приготвянето им.
Сега обаче ще се фокусираме върху друг важен детайл от процеса по приготвянето на стек и сурово месо като цяло. Много често сме виждали как нашите родители или баби неизменно измиват месото преди да пристъпят към неговото овкусяване и приготвяне.
Вероятно ние сами също го правим, но се оказва, че не само не е необходимо, но може да е вредно. От Better Homes & Gardens са се допитали до Мередит Каротърс, която е специалист по безопасност на храните към United States Department of Agriculture (USDA).
Според нея, точно както е с пилешкото, пуешкото месо или което и да било сурово месо - не е необходимо да го измиваме преди готвене. Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята. А това може да доведе до някои неприятни болести, причинени от храна.
"Кръстосаното замърсяване е прехвърлянето на вредни бактерии от една храна към други храни, дъски за рязане и прибори и това се случва, когато с тях не се борави правилно", казва още Каротърс. Според експерта, това най-често се случва при работа със сурово месо, птиче месо, яйца и дори морски дарове.
"Така че дръжте тези храни и техните сокове далеч от вече сготвени или готови за консумация храни и пресни продукти." От Европейския парламент също съветват да разделяме суровото месо, яйцата и морските дарове от готови за консумация храни, пише lifestyle.bg.
От сайта на USDA пък става ясно, че в днешно време месото се почиства по време на обработката му и не е необходимо допълнително измиване от наша страна.
Ако все пак сме убедени, че трябва да измием месото или стека преди приготвяне, то след това е хубаво да почистим добре мивката, дъските и околните повърхности. Като Мередит Каротърс дори съветва да използваме дезинфектант, за да сме сигурни, че няма да пренесем бактерии по други храни.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ГРАД КОЗЛОДУЙ
18:04 27.04.2024
2 ХАХАХА
Коментиран от #3, #4
18:43 27.04.2024
3 Механик
До коментар #2 от "ХАХАХА":
Киснеш в сол и оцет???Ти пастърма ли ще правиш бе?
Месо никога не се поставя в електролити преди да се приготвя, защото после ще ядеш някаква изсушена подметка.
Коментиран от #8
19:02 27.04.2024
4 Ти си
До коментар #2 от "ХАХАХА":
Щом го киснеш в сол и оцет значи не консумираш прясно месо а мърша ......Коментиран от #9
19:36 27.04.2024
5 000013
Ако ползвате само една дъска за рязане първо се режат зеленчуците и подправките и накрая месото .
Съответното месо и суровото винаги се съхраняват отделно .
На Меридит Каротърс (която и да е тя ) баба и все дезинфектанти е ползвала .
19:46 27.04.2024
6 ОСА
19:48 27.04.2024
7 Професора
19:56 27.04.2024
8 ХАХАХА
До коментар #3 от "Механик":
Пробвай и тогава коментирай . От всезнайковци акъл не ща.19:58 27.04.2024
9 ХАХАХА
До коментар #4 от "Ти си":
Да ти искам мнението ,та да коментираш ?Коментиран от #10
19:59 27.04.2024
10 Ти си
До коментар #9 от "ХАХАХА":
Това че не ми искаш мнението не променя факта че не ядеш прясно месо а мърша която киснеш два часа и половина в сол и оцет за да убиеш миризмата......Коментиран от #12
20:36 27.04.2024
11 Истината
Коментиран от #14
20:38 27.04.2024
12 ХАХАХА
До коментар #10 от "Ти си":
Абе много си т .п . Не се убива миризма ,а антибиотиците бе илитерат ,вземИ отвори гугъл пък се просвети.Коментиран от #13, #17
20:50 27.04.2024
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 Божидара
23:59 27.04.2024
17 плевен
До коментар #12 от "ХАХАХА":
Га си поколението. Още един който се просвещава в Гугъл.18:43 28.04.2024
18 село
18:49 28.04.2024
19 Този коментар е премахнат от модератор.