Last news in Fakti

27 Април, 2024 17:53 2 138 19

Трябва ли да мием месото преди готвене?

  • месо-
  • миене-
  • готвене

Специалист по безопасност на храните отговаря на този въпрос

Трябва ли да мием месото преди готвене? - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, които не се опитват да изключат месото и животинските продукти от менюто си, обикновено не се свенят често да похапват добре приготвени сочни стекове.

Вече сме обръщали внимание на това как можем да ги направим още по-вкусни и крехки и какви грешки не бива да допускаме при приготвянето им.

Сега обаче ще се фокусираме върху друг важен детайл от процеса по приготвянето на стек и сурово месо като цяло. Много често сме виждали как нашите родители или баби неизменно измиват месото преди да пристъпят към неговото овкусяване и приготвяне.

Вероятно ние сами също го правим, но се оказва, че не само не е необходимо, но може да е вредно. От Better Homes & Gardens са се допитали до Мередит Каротърс, която е специалист по безопасност на храните към United States Department of Agriculture (USDA).

Според нея, точно както е с пилешкото, пуешкото месо или което и да било сурово месо - не е необходимо да го измиваме преди готвене. Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята. А това може да доведе до някои неприятни болести, причинени от храна.

"Кръстосаното замърсяване е прехвърлянето на вредни бактерии от една храна към други храни, дъски за рязане и прибори и това се случва, когато с тях не се борави правилно", казва още Каротърс. Според експерта, това най-често се случва при работа със сурово месо, птиче месо, яйца и дори морски дарове.

"Така че дръжте тези храни и техните сокове далеч от вече сготвени или готови за консумация храни и пресни продукти." От Европейския парламент също съветват да разделяме суровото месо, яйцата и морските дарове от готови за консумация храни, пише lifestyle.bg.

От сайта на USDA пък става ясно, че в днешно време месото се почиства по време на обработката му и не е необходимо допълнително измиване от наша страна.

Ако все пак сме убедени, че трябва да измием месото или стека преди приготвяне, то след това е хубаво да почистим добре мивката, дъските и околните повърхности. Като Мередит Каротърс дори съветва да използваме дезинфектант, за да сме сигурни, че няма да пренесем бактерии по други храни.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 12 Отговор
    Аз като бозая на Стамат магарето, Иван нереса, и Данчо пръча не го мия.
  • 2 ХАХАХА

    9 5 Отговор
    Абе как се замърсяват други храни ,месото да не се мие на ниво гърди ,та да разпръсне бактерии ,или трябва да си начинаещ готвач или абсолютен ...... да го минеш така . Месо се мие ниско долу така че стените на мивката да предпазват от пръски. Освен това аз винаги кисна месото в сол и оцет 2,3 часа.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Механик

    10 10 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Киснеш в сол и оцет???
    Ти пастърма ли ще правиш бе?
    Месо никога не се поставя в електролити преди да се приготвя, защото после ще ядеш някаква изсушена подметка.

    Коментиран от #8

  • 4 Ти си

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Щом го киснеш в сол и оцет значи не консумираш прясно месо а мърша ......

    Коментиран от #9

  • 5 000013

    8 4 Отговор
    При термична обработка на хранителни продукти над 72° С няма жива бактерия !
    Ако ползвате само една дъска за рязане първо се режат зеленчуците и подправките и накрая месото .
    Съответното месо и суровото винаги се съхраняват отделно .
    На Меридит Каротърс (която и да е тя ) баба и все дезинфектанти е ползвала .
  • 6 ОСА

    5 6 Отговор
    Глупостите на търкалета...как няма да го мия, даже след измиването го кисна в студена вода да излезе кръвта. Колко ръце са го пипали преди да го купя, а и то е лепкаво....как ще го готвя и ядем така мръсно !!????
  • 7 Професора

    2 2 Отговор
    Месото се влачи с куки по земята в кланниците
  • 8 ХАХАХА

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Пробвай и тогава коментирай . От всезнайковци акъл не ща.
  • 9 ХАХАХА

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ти си":

    Да ти искам мнението ,та да коментираш ?

    Коментиран от #10

  • 10 Ти си

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "ХАХАХА":

    Това че не ми искаш мнението не променя факта че не ядеш прясно месо а мърша която киснеш два часа и половина в сол и оцет за да убиеш миризмата......

    Коментиран от #12

  • 11 Истината

    2 1 Отговор
    Друго си е месото с калта да си го хапнете с витаминки даже по мръсното месо е по вкусно

    Коментиран от #14

  • 12 ХАХАХА

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ти си":

    Абе много си т .п . Не се убива миризма ,а антибиотиците бе илитерат ,вземИ отвори гугъл пък се просвети.

    Коментиран от #13, #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Божидара

    1 0 Отговор
    Найденова е крайния продукт на храносмилателната система!
  • 17 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ХАХАХА":

    Га си поколението. Още един който се просвещава в Гугъл.
  • 18 село

    1 0 Отговор
    Ще накарам жената два пъти да прочете горната боза. И да я изпие! А не да ми разправя, че ме мързи да измия месото. Сега ще й покажа аз от кого не става и чеп за зеле.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.