Отидете към основна версия

4 051 13

В тази европейска страна морските води са най-чисти и бистри

  • плаж-
  • вода-
  • морска вода-
  • чистота-
  • чисто-
  • чиста вода-
  • хърватия-
  • море

99,1 процента от хърватските брегове имат „отлично“ качество на водата

Снимки: Shutterstock

Традиционно свързваме плажуването предимно със слънчеви бани и плуване, но за тези, които искат да гребат с лодка, да се гмуркат с шнорхел или да направят добри снимки за Instagram, може да бъде разочароващо, когато водата е малко по-мътна.

Всеки, който отиде в Хърватия, със сигурност няма да има този проблем, тъй като нов доклад разкри, че балканската страна има най-чистите крайбрежни води за плуване в Европа.

Доклад, публикуван от Европейската комисия и Европейската агенция за околна среда, който изследва водата на всички 27 страни от ЕС, плюс Албания и Швейцария, показа, че 99,1 процента от хърватските брегове имат „отлично“ качество на водата - това са 886 от 894 тествани места.

Но какво окачествява водата като отлична?

Съгласно Директивата за водите за къпане водите се оценяват с помощта на микробиологични данни, за да бъдат класифицирани като лоши, достатъчни, добри или отлични. Подгласници на Хърватия са Гърция, Кипър и Австрия. Докладът също така установи, че крайбрежните води на Европа обикновено са по-чисти от вътрешните води, пише Time Out.

Освен че Хърватия може да се похвали с най-чистата вода по крайбрежието, в хърватската Адриатика се случва един природен феномен. Както съобщават чуждестранни медии, разпространява се "кафява утайка", която може да попречи на плувците да плуват в иначе тюркоазената вода.

Това се дължи на морско цвете, но в социалните мрежи често се описва като "морски сополи" ("Meeresrotz") поради лигавата си консистенция, съобщава ProSiben.

На все повече и повече плажове в Хърватия се развъждат нежелани морски водорасли. Някои туристи съобщават, че търсенето на район без водорасли е неуспешно. Килимът от водорасли е неприятен за кожата. Не помага фактът, че в общи линии е нормално природно явление, пише RTL.

В повечето случаи морските цветя са безвредни и нетоксични, но могат да имат неприятна миризма, съобщава "Infovrsar".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини