Отидете към основна версия

3 492 4

Маргарита Михнева: Сертов е получил смъртна заплаха

  • маргарита михнева-
  • петко сертов-
  • заплаха-
  • живота-
  • ангел божилов-
  • гърция-
  • италия-
  • мвр-
  • тайни служби

Заминал е, за да спаси живота си, в момента е в Италия, смята журналистката

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В деня на изчезването си Петко Сертов е получил заплаха за живота си – нещо, за което МВР не казва, заяви журналистката Маргарита Михнева в предаването „Още от деня“ на БНТ. В този ден Сертов излиза от офиса на своя работодател Ангел Божилов, отива си у дома, не си взима червения паспорт. По същото време се появява и заплахата. Според Михнева, Петко Сертов е напуснал страната и е заминал за Гърция, за да спаси живота си, а по нейна информация след това е отишъл в Италия.

“От там се е обадил на своя близка два пъти, но след това телефонът му е изключен. Не мога да кажа дали е жив или мъртъв. Сертов е напуснал България, защото го е било страх и въобще не е бил спокоен, както твърдят от МВР. Това са тайни служби и операции на много високо ниво”, коментира журналистката. Близката, на която той се е обадил, била майката на момичето, с чиято кола той е заминал, а младата дама е сестра на негов близък колега.

Михнева припомни, че Петко Сертов е единственият от България, поканен на церемонията по встъпването в длъжност на Барак Обама за втория му мандат. Тя каза още, че след връщането си от САЩ Сертов е уволнен от ДАНС и подчерта, че това не е случайно. Тя не изключи възможността изчезването му да е във връзка с информацията, която той има по енергийните проекти. Сертов е знаел много, затова е бил заплашен, смята Михнева.

В рамките на предаването беше излъчен запис на телефонен разговор между журналиста от БНТ Иво Никодимов и Спас Маринов, бивш съдружник на Ангел Божилов. Спас Маринов разкри схема, по която фирмата ОЕТ на Божилов извършва злоупотреби с внос на ток. По думите на Маринов, в Турция се пазят документи за извършените операции. По телефона Никодимов се свърза и с Красимир Георгиев, вицепрезидент на EFG Bank в Цюрих. След задаването на въпроса дали познава Ангел Божилов, Георгиев прекъсна връзката.

Иво Никодимов се срещна и разговаря с Димитър Ламбовски, председател на УС на “Вивид Пауър” и го попита чия собственост е фирмата. Ламбовски посочи, че тя е собственост на американско дружество, с което Божилов твърди, че няма нищо общо. Той разкри, че има пълномощник, назначен от Божилов чрез посредничеството на бившия собственик на ОЕТ Спас Маринов. Ламбовски каза, че няма пряка комуникация с едноличния собственик на капитала.

Маргарита Михнева коментира изнесената информация от Иво Никодимов и уточни: “Има една фирма “Вивид Пауър” - българска, която Ангел Божилов купува от Прокопиев в 2011 година. След което той назначава в Борд на директорите Ламбовски, когото видяхме преди малко, и я регистрира на домашния си адрес в България. Часове след това той прави тази фирма офшорно представена чрез фирмата “Сава” и чрез това момче Венелин – наркоман, зависим (за него говори в телефонния разговор с Никодимов Спас Маринов). След обявяването на името му при теб миналия път той е изчезнал. Венелин е изчезнал”, разказа Михнева пред водещия Димитър Цонев. Тя разкри още подробности, като обясни, че скритият собственик на фирмата е Ангел Божилов. По думите й, той е избрал тази роля, защото се е гласял да измами гръцката национална електрическа компания. Сертов е разбрал за всичките игрички на Божилов и офшорни фирми.

Маргарита Михнева беше категорична, че Прокуратурата трябва да се заеме с тези дела, тъй като говорим за крадени от Гърция пари, които са получени в Турция от турската национална електрическа компания.

Михнева обясни каква според нея е връзката с делата на Ангел Божилов, свързани с енергийните проекти, и изчезването на Петко Сертов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини