Отидете към основна версия

3 702 16

„Арменци” – между Одрин, Хасково и Европа

  • "арменци"-
  • одрин-
  • хасково-
  • европа-
  • арменски геноцид
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Арменският геноцид?! Скандалът около проблема, избухна с пълна сила в навечерието на 100-годишнината от събитията през 1915 г.

Историците считат, че над 1.5 млн. арменци са били избити от Османската империя през 1915 г. Турция обаче отказва да признае този  акт като геноцид.

Наскоро папа Франциск определи избиването на арменската общност като геноцидът на ХХ век, което предизвика остра реакция на Турция, като от Южната ни съседка заявиха, че това не е геноцид и броят на жертвите е преувеличен.

Германия досега беше сред страните, които избягваха да говорят за "геноцид". Сега това явно се променя. В петък (24.4) германският Бундестаг ще почете паметта на хилядите прокудени, избити или измрели от глад и изтощение арменци между 1915 и 1923 година.

Днес стана ясно, че община Одрин е замразила отношенията си с община Хасково заради името на парк „Арменци”. Кметът на Одрин - Реджеп Гюркан е изпратил официално писмо до кмета на Хасково Георги Иванов. Тонът на писмото е твърде остър: „Мотивите за решението, което сте взели се основават на разглеждането на един трагичен за цялото население на Османската империя период с предубедено, избирателно и дискриминиращо разбиране за справедливост и искам да Ви уведомя, че този факт дълбоко разочарова населението на Едирне...”

На фона на замразяването на отношенията между Одрин и Хасково, нашите родни депутати с процедурни хватки искат да прескочат първа точка от дневния ред за работа в парламента на 24 април, с която трябваше да се дискутира арменският геноцид. Днес народните представители извъртяха дневния ред и вероятно до тази точка няма да се стигне утре, за което допринесе мнозинството само и само да финтира Атака, чието бе предложението да се почете 24 април. Вчера депутатът от Атака Десислав Чуколов заяви от парламентарната трибуна: „Нека по този начин да покажем нашето съчувствие и преклонение пред техния подвиг”. Той посочи, че наскоро Европейският съюз призова арменският геноцид да бъде признат и това е станало в 10 държави. Чуколов напомни, че "Атака" се опитва от 10 години да прокара това решение на Народното събрание, но във всеки парламент е отхвърляно.

При така създалата се ситуация нищо чудно от Турция да поискат да не споменаваме и за великия Яворов и неговият шедьовър „Арменци”, само защото носи това име стихотворението, или да си преименуваме над 30 – те следи в топонимията на страната ни с арменски имена. Може би и България ще трябва да има вече категорично мнение по въпроса, което не изключва и външната политика на страната ни. Междувременно от външното ни министерство отказаха да коментират отношения между две общини.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини