Капамата е богато зимно ястие, което се приготвя с много и различни видове месо, богато е на вкус и аромати. Основна съставна част от него е киселото зеле и е подходящо за празничната трапеза заради богатия си вкус, пише standartnews.com. Като типично ястие от българската национална кухня, и рецептата за капама има варианти, но основните правила са, че задължително съдържа кисело зеле, ориз и няколко вида месо. Ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
- 1 голяма кисела зелка;
- 150 гр ориз;
- 150 гр сланина;
- 1 кг свинско месо;
- 50 гр кървавица;
- 8 бр. пилешки бутчета;
- 1 ч.ч. червено вино;
- 1 ч.ч. зелев сок;
- кимион;
- чубрица;
- червен пипер;
- черен пипер;
- девесил;
- дафинов лист.
Начин на приготвяне:
На дъното на голям глинен гювеч сложете няколко лентички сланина, а върху тях цели зелеви листа. След това ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от ориза и поръсете с половината от подправките.
Отново наредете няколко лентичнки сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ от пилешкото. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завийте всичко с останалите цели листа кисело зеле. Залейте с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.
Глиненият гювеч задължително се слага в студена фурна, за да не се спука. Пече се около 5 часа на 160 градуса.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Johansson
Коментиран от #12, #17
10:10 26.12.2019
2 ДВСК
10:13 26.12.2019
3 ОСА
10:21 26.12.2019
4 Запознат
Коментиран от #20, #41
10:32 26.12.2019
5 боцмана
Коментиран от #11
10:42 26.12.2019
6 Каквито,, хората,,
Коментиран от #7, #32
11:04 26.12.2019
7 Мъжожината
До коментар #6 от "Каквито,, хората,,":
Лора е 🤮🤮🤮11:11 26.12.2019
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Liliomfi Гери
Коментиран от #26
14:53 26.12.2019
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Моряка
До коментар #5 от "боцмана":
Да бе разбира,виж ква постна статийка е написала за капама! Ако беше за кама-сутра тогаз да видиш как се вживява!16:30 26.12.2019
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Кака
02:31 27.12.2019
14 Ванката
11:10 27.12.2019
15 Каквото
Коментиран от #21
10:07 25.12.2023
16 чакаме
10:13 25.12.2023
17 Моарейн
До коментар #1 от "Johansson":
Никой не те кара да ядеш капама. Яж си брашното от червеи и зелената ГМО тревица.10:16 25.12.2023
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Абсолютно
До коментар #4 от "Запознат":
си е турска дума капама , нещо затворено , закрито .Коментиран от #23
10:59 25.12.2023
21 Ти си
До коментар #15 от "Каквото":
Е то и паелята и пицата се правят с остатъци от храна но им се възхищаваш .. .....Коментиран от #22, #44
11:01 25.12.2023
22 Хората
До коментар #21 от "Ти си":
ти пишат в случая за манджурляка капама , а не за пици и паеи !Коментиран от #25
11:04 25.12.2023
23 000013
До коментар #20 от "Абсолютно":
Колега ако извадим турцизмите от езика ни в повечето време ще трябва да ръкомахаме за да опишем нещо за което нямаме българска дума.11:04 25.12.2023
24 Дедо
Коментиран от #28
11:07 25.12.2023
25 Ти си
До коментар #22 от "Хората":
Е ти по-добре прочети поста на който съм отговорил в който подобна на твоя прозира презрение и отвращение към традиционалната българска кухня .....11:07 25.12.2023
26 Ахъм
До коментар #9 от "Liliomfi Гери":
Абсолютно никаква добавена течност. Киселото зеле и месото си пускат достатъчно. Има опасност да изкипи, а и става като варено, а не печено. Вместо сланина - врат и пържоли.11:08 25.12.2023
27 Ко речи?
11:09 25.12.2023
28 000013
До коментар #24 от "Дедо":
Сега някой ще те заяде че използваш японски и турски думи .11:10 25.12.2023
29 Плескавица
Коментиран от #42
14:10 25.12.2023
30 девил
14:10 25.12.2023
31 Пич
10:14 07.01.2025
32 Аноним
До коментар #6 от "Каквито,, хората,,":
КапаМанджа...10:38 07.01.2025
33 Механик
Ако помсилим трезво, капамата е е един тюрлю-гювеч. В един казан от всичко по малко/много. Всички вкусове и аромати са се смесили и ти гълташ като пуйче. Кървавица с вкус на пилешко, пилешко с вкус на свинско, сланина с вкус на .... Бас държа, че ако ви вържа очите и ви подам малко късче от която и да било съставка в капамата, няма да можете да ми кажете какво точно ядете.
Сега ще наплякате минуси и съм убеден, че две трети от вас няма да са опитвали капама, а една трета ще са от хората който са родом от тия места където тази манджа си е традиционна.
Коментиран от #37
10:39 07.01.2025
34 Бъркоч
11:01 07.01.2025
35 Ако сложите
11:15 07.01.2025
36 Калмук
12:05 07.01.2025
37 Калмук
До коментар #33 от "Механик":
Няма да ти "наплякам" нито минус, нито плюс. И то по една проста причина - всеки си има свои предпочитания към храната. За разлика от теб, аз пък обичам точно такъв тип мандажа, където всичко е омешано - кавармичка, гювеч, готвено свинско с картофи ... Не мога да свикна с порциите в огромна чиния, където тук там са изсипани съставките по отделно... и като за капак, не държа да е красиво оформена. Не я разбирам тая "висша" кулинария, но не твърдя, че е лоша - въпрос на вкус ! А, че не можеш да различиш кървавицата от месото в капамата ??? Значи наистина не си опитвал домашна кървавица, ама не тая, която ти я пробутват, магазините като "домашна".Коментиран от #39
12:25 07.01.2025
38 Авторкеееее,
12:48 07.01.2025
39 Този коментар е премахнат от модератор.
40 Повръщам
17:40 07.01.2025
41 месо с ориз и зеле
До коментар #4 от "Запознат":
Тая капама няма как да е турско ястие защото има свнинско в рецептата.19:50 07.01.2025
42 то па
До коментар #29 от "Плескавица":
едни специалитети са сръбските...колкото да зарибят баламурниците от шоплукаКоментиран от #43
01:22 08.01.2025
43 Иван
До коментар #42 от "то па":
Как ще сожиш ориз в кавърмата - тоеа е безумие !01:55 08.01.2025
44 Ти си
До коментар #21 от "Ти си":
Мола кретена написал този пост да си измисли собствен ник за да не се налага да пише от чужди !Надявам се IQ да му е достатъчно за това....
03:06 08.01.2025