Капамата е богато зимно ястие, което се приготвя с много и различни видове месо, богато е на вкус и аромати. Основна съставна част от него е киселото зеле и се приготвя за празничната трапеза заради богатия си вкус, пише standartnews.com. Като типично ястие от българската национална кухня, и рецептата за капама има варианти, но основните правила са, че задължително съдържа кисело зеле, ориз и няколко вида месо. Ето как да я приготвите:
Необходими продукти:
- 1 голяма кисела зелка;
- 150 гр ориз;
- 150 гр сланина;
- 1 кг свинско месо;
- 50 гр сурова наденица;
- 8 бр. пилешки бутчета;
- 1 ч.ч. червено вино;
- 1 ч.ч. зелев сок;
- кимион;
- чубрица;
- червен пипер;
- черен пипер;
- девесил;
- дафинов лист.
Начин на приготвяне:
На дъното на голям глинен гювеч сложете няколко лентички сланина, а върху тях цели зелеви листа. След това ред ситно нарязано кисело зеле, ½ от ориза и поръсете с половината от подправките.
Отново наредете няколко лентичнки сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ от пилешкото. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завийте всичко с останалите цели листа кисело зеле. Залейте с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.
Глиненият гювеч задължително се слага в студена фурна, за да не се спука. Пече се около 5 часа на 160 градуса.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Johansson
Коментиран от #12, #17
10:10 26.12.2019
2 ДВСК
10:13 26.12.2019
3 ОСА
10:21 26.12.2019
4 Запознат
Коментиран от #20
10:32 26.12.2019
5 боцмана
Коментиран от #11
10:42 26.12.2019
6 Каквито,, хората,,
Коментиран от #7
11:04 26.12.2019
7 Мъжожината
До коментар #6 от "Каквито,, хората,,":
Лора е 🤮🤮🤮11:11 26.12.2019
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Liliomfi Гери
Коментиран от #26
14:53 26.12.2019
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Моряка
До коментар #5 от "боцмана":
Да бе разбира,виж ква постна статийка е написала за капама! Ако беше за кама-сутра тогаз да видиш как се вживява!16:30 26.12.2019
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Кака
02:31 27.12.2019
14 Ванката
11:10 27.12.2019
15 Каквото
Коментиран от #21
10:07 25.12.2023
16 чакаме
10:13 25.12.2023
17 Моарейн
До коментар #1 от "Johansson":
Никой не те кара да ядеш капама. Яж си брашното от червеи и зелената ГМО тревица.10:16 25.12.2023
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Абсолютно
До коментар #4 от "Запознат":
си е турска дума капама , нещо затворено , закрито .Коментиран от #23
10:59 25.12.2023
21 Ти си
До коментар #15 от "Каквото":
Е то и паелята и пицата се правят с остатъци от храна но им се възхищаваш .. .....Коментиран от #22
11:01 25.12.2023
22 Хората
До коментар #21 от "Ти си":
ти пишат в случая за манджурляка капама , а не за пици и паеи !Коментиран от #25
11:04 25.12.2023
23 000013
До коментар #20 от "Абсолютно":
Колега ако извадим турцизмите от езика ни в повечето време ще трябва да ръкомахаме за да опишем нещо за което нямаме българска дума.11:04 25.12.2023
24 Дедо
Коментиран от #28
11:07 25.12.2023
25 Ти си
До коментар #22 от "Хората":
Е ти по-добре прочети поста на който съм отговорил в който подобна на твоя прозира презрение и отвращение към традиционалната българска кухня .....11:07 25.12.2023
26 Ахъм
До коментар #9 от "Liliomfi Гери":
Абсолютно никаква добавена течност. Киселото зеле и месото си пускат достатъчно. Има опасност да изкипи, а и става като варено, а не печено. Вместо сланина - врат и пържоли.11:08 25.12.2023
27 Ко речи?
11:09 25.12.2023
28 000013
До коментар #24 от "Дедо":
Сега някой ще те заяде че използваш японски и турски думи .11:10 25.12.2023
29 Плескавица
14:10 25.12.2023
30 девил
14:10 25.12.2023