Отидете към основна версия

4 663 15

Политиците натикаха Референдума в канала

  • политиците-
  • натикаха-
  • референдума-
  • канала
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Референдумът оттече в канала. Единственият шанс той да стане задължителен е решението на ВАС, че липсващите 12 000 гласа ги имало и ще бъдат признати. Едва ли решението на съда ще излезе скоро. На всеки вече е ясно, че Референдумът няма време да бъде разгледан от този парламент. Депутатите излизат в Коледен отпуск, след това ще бъдат разпуснати, ще имаме служебно правителство, назначено от Румен Радев. Т.е. следващите предсрочни избори в края на март или началото на април, ще се окаже, че трябва да ги проведем по старата пропорционална система, с реденето на листите, с депутати като Бат Сали, учителката Анна Баракова и много други подобни фигуранти в партиите, които слушкат и папкат.

Де факто за всичко това се постараха политиците, с тупкането на топката за сформиране на правителство от всички политически сили, каквито и отговорни аргументи да ни поднасяха. За всички бе ясно, че подобно правителство в рамките на този парламент е невъзможно. Днес президентът Росен Плевнелиев обяви, че следващият служебен кабинет ще бъде сформиран от Румен Радев. Междувременно депутатите гласуваха много други важни закони, но не и промените в Изборния кодекс, като например да сливаме или не почивните дни с празниците.

Срещу волята на народа за мажоритарния вот се обявиха категорично Патриотичния фронт и ДПС. След което от ДПС се заиграха и оповестиха, че ще гласуват "за" всякакви поправки в Изборния кодекс в посока на мажоритарен избор на депутати, независимо дали те са предложени от ГЕРБ или БСП. "Неведнъж сме призовавали поне отговорните политически партии да не прекрачват полето на популизма. А и някои да се върнат от там. На заседание на парламентарната група ще направя предложение невинаги ние да сме онези отговорни, на които се разчита, че някой може да прави популизъм. И може би ще предложа на групата, ако те приемат - независимо кой ги предлага съответните популизми, ние да гласуваме като предложилите", заяви лидерът Мустафа Карадайъ.

Реформаторите не приеха мажоритарния вот, обясниха как по-добрата система е смесената, или още така наречена немската. Това бе логично, тъй като шансът им с мажоритарната система да попаднат в следващото Народно събрание е почти никакъв. Може би и за това се напънаха да вземат третия мандат, но се оказа, че няма как да синхронизират собствената си партийна програма за страната с тази на ГЕРБ и Патриотите. Логично колко ли смел трябва да си, за да решиш, че можеш да управляваш с 13 депутата? И колко убедителен би могъл да си, след като не можеш да намериш решения в собствения си блок, а какво остава да синхронизираш и политиките на другите партии. Така или иначе дори и да не бъде променена избирателната система на реформаторите ще им бъде доста трудно да прескочат 4% бариера на предсрочните избори при сегашното им роене, което прилича отново на орел, рак и щука.

ГЕРБ уж се опита да мине през народната любов, обявявайки, че и трите въпроса от референдума трябва да бъдат уважени, макар и с неудоволствие. Но депутатите от тази парламентарна група също не направиха нищо за Референдума, освен говоренето. Не внесоха проектозакона за изменение на Избирателния кодекс, предложен от Мая Манолова, не предложиха и райониране. Като, че ли и те тупкаха топката за служебно правителство, за да не бъдат приети промените в Избирателния кодекс.

АБВ призоваха народа да гласува на Референдума, а след това казаха, че нямало как да го уважат и те зареваха в пълен глас за смесената система.

Социалистите хем обясниха как трябва да се вслушат политиците в гласа на народа, който искал промяна, хем започнаха да сучат и въртят, защото и на тях не им отървавал мажоритарния вот. Ама то да имало мажоритарен елемент, ама то нямало време за промени в закона, ама нямало и време за райониране, това било толкова сложно, че била необходима най-малко една година.

Разбира се, бяха опровергани, защото и проектозакон бе внесен и районирането бе направено от Инициативния комитет на Референдума.

Истината е, че поне в продължение на една година политиците се правеха, че не забелязват референдума и си мислеха, че щом те не го забелязват и хората няма да му обърнат внимание. Щом богоизбраните не са се произнесли няма как да стане. Но, о, ужас хората им забиха не шамар, а кроше. С Референдума им казаха, че искат тази порочна система на редене на листи, на едни и същи безкрупулни политици да бъде подменена. И започна на екс политическото говорене, в което бяха включени експерти, социолози, политолози, да обяснят на избирателя колко то й е прост и нищо не разбира от политика. Вместо да сведат глава от собствения си популизъм, политиците хвърлиха обвиненията за популизъм към избирателя и Инициативния комитет на Референдума. И още какви ли не безумни аргументи, които извадиха от торбата с лъжите, само и само това, което иска суверенът да не им се случи. До тук е ясно, че отново демонстрираха наглостта си на недосегаеми, като се чудят как да преобразуват решението на хората за мажоритарния вот. Та дали той да бъдел с мажоритарен елемент или с да бъдело 50 пропорционален на 50 мажоритарен, само че забравят май, че полубременна жена няма.

Референдумът е Нова надежда.... Той показа, че българите искат да избират личности, които „имат топки“ да носят отговорност. Надеждата е крехка, но в същото време е силна с духа си.

Дори и в канала, Референдумът няма да може да бъде заглушен.... Той ще шуми по ВиК мрежата на родната политика, преди да избие с цялата си мощ....

И рано или късно избирателят ще извоюва своето дали тихо и мирно или с други методи и способи... А 2017 г. чука на вратата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини