30 Ноември, 2016 12:26 2 922 15

Да им заявим кой е суверенът в държавата

  • референдума-
  • да им заявим-
  • суверена-
  • държавата-
  • референдум-
  • мажоритарен вот

Циркът с подмяната на резултатите от референдума продължава с пълна пара

Да им заявим кой е суверенът в държавата - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Циркът с оплюването и опитите за подмяна на резултатите от референдума продължават с пълна пара. Вчера в парламента то не бяха свободни интерпретации на исторически събития и дати, предсказания за краха на държавата, свободно смесване на истини и откровени лъжи и не на последно място - отричане правото на народа да се произнася по толкова важни теми. Защото видите ли, народа ни е прост и неинформиран. И не може да мисли в правилната посока. Но да е спокоен - има кой да мисли вместо него. Това коментира за Факти.бг Боян Атанасов от Гражданска инициатива „100 процента мажоритарен вот“.

Както вчера ни заявиха в прав текст - хора, които имат монопол върху мисленето. А ние трябва да ги слушкаме и да следваме мъдрите им съвети. Които 27 години не дават и косъм да падне от така харесваното от тях статукво. И сега отново като един Матросов пред амбразурата са се заели толкова храбро да бранят. Нагло, безпардонно, напълно игнорирайки волята на собствения си народ. А каква беше тя? В референдума участваха 3 488 558 български граждани.

На въпроса „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“ с „да“ отговориха 2 509 864 граждани. На въпроса „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“ с „да“ отговориха 2 158 929 граждани. На въпроса „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“ с „да“ отговориха 2 516 791 граждани. По този начин гражданите изразиха категоричната си воля за смяна на пропорционалната с мажоритарна система, за намаляване на държавното финансиране на партиите и за въвеждане на задължително гласуване на избори и референдуми. Не достигнаха 12 027 гласа, за да бъде референдумът задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и подкрепа на въпросите, резултатите му са морално и политически задължителни за народните представители. Има и още един факт, който определя задължителността на решенията на референдума, въпреки формалната законова пречка. Ако приемем, че бе достигнат законовият минимум от 3 500 585 гласа, за да бъде въведено всяко решение със силата на закон, на него щяха да са му необходими 1 750 293 гласа „ЗА“. Както е видно от резултатите на проведения референдум на 6 ноември 2016 година - първи въпрос е получил 759 571 гласа повече, втори въпрос е получил 408 636 гласа повече, и съответно трети въпрос е получил 766 498 гласа повече. Това по безспорен начин показва каква е волята на българския народ. И всички опити на тази самопровъзгласила се клика и обслужващите статуквото политолози, социолози и назначени политици да опитват със зъби и нокти да променят и изопачат волята на гражданите не трябва да подминаваме с безразличие. А да им заявим ясно кой е суверена на тази държава. И каква е неговата воля.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 petsto

    4 5 Отговор
    Аз съм един от тези, които гласуваха на референдума. По два от трите въпроса, отговорът ми е "да". С това обаче в нито един момент не съм делегирал каквито и да било права на Учиндолски да говори (и) от мое име.
  • 2 Б.Б.

    5 3 Отговор
    Суверенът в България е бат Бойко!
  • 3 onq s konq

    0 11 Отговор
    ББ първи предложи въпреки недостигащите гласове ,реферундумът да влезе за разглеждане в парламента.ББ изришно заяви че го подкрепя напълно.За жалост ВИЕ МУ ПОИСКАХТЕ ОСТАВКАТА И ТОЙ Я ПОДАДЕ.След което ВИЕ СЪЩИТЕ го обвинихте в предателство и страхливо бягство.ВИЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕТЕ ЗАТОЧЕНИ В РУСИЯ.

    Коментиран от #5

  • 4 БАБА ГЕНА

    5 2 Отговор
    Б.Б. ПЪРВИ ПРЕДЛОЖИ ДА СЕ РАЗГЛЕДА И ДОРИ КАЗА ЧЕ ПОДКРЕПЯ,ЩОМ ТОВА Е ВОЛЯТА НА НАРОДА.НО ТОЙ ИМА ИЗГОДА ОТ ТОВА,ЗАТОВА ГО ПРАВИ.А ОСТАВКАТА НИКОЙ НЕ МУ Е ИСКАЛ---ТОЙ САМ СИ Я ПОДАДЕ.НАРОДА МУ ПОКАЗА ЧЕРВЕН КАРТОН ТОЗИ ПЪТ,ЗАЩОТО РАЗБРА ,ЧЕ ГО ЛЪЖЕ И ОГРАБВА ЗАЕДНО С ДЕБЕЛОТО ПРАСЕ И КОМПАНИЯ.
  • 5 Тиквон

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Кой му е поискал оставката? Защо лъжеш като селски бег! Той самия заяви че ще си подаде оставката ако не спечели от първия път. И не я подаде чакаше чак втория кръг.
  • 6 кроко

    12 0 Отговор
    конь, никой не му е искал оставката на тиквата, просто толкова са му възможностите: да забърка няколко каши и да се изниже като пръдня предпрез гащи. С приказките че подкрепя референдума се опитва да намаже малко подкрепа, но всъщност ще гледа да извърти нещата със закона за мажоритарния избор така, че да са изгодни за него и другите големи партии. В крайна сметка, като сме неподготвени и неинформирани, политиците що мълчаха за тоя референдум, а не ни информираха?

    pesto, слави не говори от твое име, а обобщава как според него се равиват нещата с референдума. Ако не ти харесва какво говори, направи ти референдум.
  • 7 onq s konq

    0 6 Отговор
    Ах вие забраванковци:)ОТ КОГА ВИКАТЕ ТУКА "ДОЛУ",МАРШ","В ЗАТВОРА","ОСТАВКА",...и т.н.?!А я да видим какво пише Баба Гена/ном 4/-"Оставката никой не му я е искал...НАРОДЪТ МУ ПОКАЗА ЧЕРВЕН КАРТОН".Което според Гена значи,че показвайки ти червен картон не значи че ти искат оставката-дори напротив:)И чудно как докато течеше референдума ВСИЧКИ ВИКАХТЕ "ДА ЖИВЕЙ СЛАВИ,ИСТИНАТА Е В РЕФЕРЕНДУМА"...Когато обаче ББ го подкрепи ,изведнъж последва "Ааа,тук има далавера"?!А сега за да ви повярвам че сте искрени и не сте искали оставката на ББ,кажете ясно и високо :"ИСКАМЕ ББ ДА НИ ПРОСТИ И ОТНОВО ДА СЕ ВЪРНЕ НА ВЛАСТ"!Еее?...Чакам!

    Коментиран от #8

  • 8 кроко

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Показахме му червен картон заради поредния палячо, който тикват искаше да сложи някъде: в случая, една баба на поста президент. Набий си в главата че изборите бяха президентски. Ся на парламентарните гледай цирка.

    Коментиран от #9

  • 9 onq s konq

    0 6 Отговор

    До коментар #8 от "кроко":

    Не приемам русофилски съвети за "набиване в главата" на хибридна сталинска идеология.Изборите НЕ БЯХА ЗА ПРЕЗИДЕНТ,А ЗА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ОРИЕНТАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ-ти си го набий пък това!НО...едно нещо като не става по лесния начин,ще стане по трудния и сметката ще я платите ВИЕ!А иначе няма 2 мнения че напролет ГЕРБ ще спечели УБЕДИТЕЛНО И БЕЗАПЕЛАЦИОННО,но тая политическа криза дотогава НЕМИНУЕМО ЩЕ РЕФЛЕКТИРА В ЕВРОФОНДОВЕТЕ,което на практика ще се изрази в безработица поради липса на строителство и средства за развитие на определени отрасли.Май не го мислиш това а?!

    Коментиран от #10

  • 10 кроко

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Първо, мерси ти за ориентацията. Неориентирано като теб да ми говори за ориентация е смешно. Благодарение на тая ориентация премиера ни се чуди на къде да се завърти съсъ свалени гащи: към ердоган ли, към меркел ли, към американското посолство ли? И за какво ни е тоя премиер и правителство тогава, да си пратим трима кореспонденти на съответните места и да закриваме парламента.

    И благодарение на тая ориентация нямаме армия, премиера ни напълни с джангали, нямаме разделени на властите и работещи власти, отказваме всякакви проекти от които можем да спечелим нещо и т.н.

    И второ, конь, наясно съм че без еврофондовете сме гола вода и имаме бананова икономика. И това голямата заслуга пак е на твоя кумир тиквата. А ти наясно ли си че еврофондовете не са безкрайни и свършват 2020? Това мислиш ли го?

    Коментиран от #11

  • 11 onq s konq

    0 7 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    Ееее...не го очаквах точно от тебе,честно!Говоря за последната ти "опорна точка",че Еврофондовете свършвали 2020г?!Вярно е че четох бегло нещо подобно,но то е в смисъл че ТОГАВА ИЗТИЧА СРОКА НА СЕГАШНОТО ПЛАНИРАНЕ И СЛЕДВА НОВО !!!...Което специално за България ще бъде още по-щедро ТРАДИЦИОННО,ако имаме про-европейско правителство естествено.И какво те бърка накъде се върти Премиера,след като ВСИЧКИ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА ПРИЗНАВАТ,ЧЕ ХАЗНАТА И ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ СА НА "6" В МОМЕНТА?А ако се беше завъртял към бедна Русия така ли щеше да бъде?Аре щи подаря една дъвка за да приказваш по-малко и да мислиш повече:)

    Коментиран от #15

  • 12 дедо

    2 4 Отговор
    Тоя Слави гласи партия - требе за него да гласувате!
    хехехе да пратим още един Бареков в Европа да ни слави с Ингелизкия си!

    Коментиран от #14

  • 13 Киро

    8 0 Отговор
    ГЕРБ няма да подкрепи 100% мажоритарен вот и това стана ясно от изказването на физкултурника Цвъко по време на срещата с организаторите на референдума!

    Цвъко говори, че щели да подкрепят мажоритарен ЕЛЕМЕНТ - тоест, пак да си наредим хорицата по листите, да са сигурни, пък за останалите ще пуснем по-читавите да се явят на мажоритарен вот!

    Тоест промяна - НИКАКВА!

    Същото и БСП заявиха. И те излъгаха, после стана изведнъж мажоритарен елемент.

    Дрънкаха глупости, че щели да са за, но са против и това е факт!
    Ще видите, като въпросите влязат в парламента как ще гласуват!
  • 14 Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "дедо":

    Тия опорки вървяха преди референдума, нещо си позакъснял.
  • 15 Киро

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Ти що си мислиш, че господин Тиква е единствения про-европейски настроен лидер?
    И се опитваш да внушаваш апокалиптични трактовки, че ако Тиквата го няма, край с фондовете?!?

    Ние, ако не си разбрал, не смятаме да сменяме едни крадци и некадърници с други, още по-големи крадци и некадърници!

    Част от хората на ГЕРБ ще останат, но избрани мажоритарно- заради тях и техните качества, а не заради "великата" партия на Тиквата! Същото с БСП и другите! А останалите - независими, от малки партии и др.

    Един пример - откакто Майчето Манолова се откачи от отровната прегръдка на БСП, стана друг човек. Работи много повече и по-добре, а не е предишното парламентарно плямпало, дрънкащо безспир!