Отидете към основна версия

1 739 4

Голяма коалиция в български условия

  • герб-
  • бсп-
  • коалиция-
  • правителство

България не е Германия и консенсуалното управление тук не се възприема по начина, по който го възприемат немците

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Валери Симеонов иска "голяма коалиция" на ГЕРБ, БСП и Патриотичния фронт - с 202 депутати, за да се "спасяла България". Нека да е ясно - демокрацията си има някои правила и закони, които се различават от патриотичните копнежи.

Това коментира в профила си във Фейсбук Огнян Минчев.

Така както гоненето на бабички по границата не намалява опасността от нео-османизъм, така и "голямата коалиция" не води към спасение, а към съсипване на България. Оставям настрана какво се случва на страната когато БСП има дял в управлението й. Проблемът е в това, че когато двете големи политически партии направят обща коалиция - че даже вземат в нея и третата партия на последните избори - ефектът върху възприятията на избирателите е еднозначен: елитът, партиите - се обединиха срещу народа.

България не е Германия и консенсуалното управление тук не се възприема по начина, по който го възприемат немците. Обединението на ГЕРБ и БСП в едно правителство ще доведе до бурно израстване на поредна популистка алтернатива - в настоящия период, най-вероятно социално-демагогска, ксенофобско-националистическа и евразийско-еврофобска. Тази алтернатива може да се класира като победител на следващите избори - по каквато и система да се проведат те. Валери Симеонов може би си въобразява, че патриотите ще бъдат тази алтернатива. Йок, аркадаш, дето викат нео-османистите.

Много си набъркан вече във властта, че да се класираш за алтернатива. Ще те подгонят и тебе "истинските патриоти". ГЕРБ си е спечелил изборите - ГЕРБ да управлява, ГЕРБ да си реди коалицията. Ако иска - ако може. Ако на Валери Симеонов така не му харесва - да ходи на нови избори. На които вече може и да не влезе в парламента.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини