Отидете към основна версия

4 243 15

Прежалихме емигрантите

  • демографска криза-
  • икономика-
  • нация-
  • български емигранти

В анкетата на Факти взеха участие 1131 души

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Най-бързо изчезващият народ в света“ е понятие, което вече не стряска никого, то е естествена част от лексиката по темата за демографията в страната ни. Никой и не очаква да чуе нещо различно. Апокалиптичните заглавия, които започват с „Топим се...“ вече не само, че не шокират, ами и не се четат особено. Българинът погледна в бездната, видя явно, че Земята ще се върти и без него, отдъхна си и му тегли една майна.

След като правителствените политики за повишаване на раждаемостта (а именно: 27 лева месечно за отглеждане на едно дете, 85 лева месечно за две, 130 лева за три, които се получават, само ако месечният доход на родителите не надвишава 400 лева) не дадоха желаните резултати, появиха се революционните идеи за връщане на български мигранти от чужбина.

По демографските въпроси, за които доскоро надаваше глас само някой пишман патриот или популист, напоследък се организират т. нар. кръгли маси, на които се търси изход от демографската катастрофа. По време на тези дискусии не бе заченато нито едно дете.

Междувременно завърши най-мащабното проучване на българските общности в чужбина. По неофициални статистики (официални няма) българите по света достигат 3 000 000 млн. души. Учени казаха в студиото на ФАКТИ, че българите са глобална нация и не е толкова важен въпросът дали ще се завърнат в България.

Като тях мислят едва 9% (101 души) от взелите участие в анкетата ни над 1100 (напълно достатъчно от статистическа гледна тока, за да се правят изводи) на тема „Има ли смисъл да се завръщат българските мигранти?“.

Много повече са романтиците – 24% (267), които смятат, че българите трябва да живеят на едно място. Сред тях, вероятно, ще намерят поддръжници носителите на идеята за спасение на обезкървената ни нация чрез завръщането на емигрантите.

49% (553) смятат обаче, че за този оптимистичен сценарий, който впрочем е и съвсем хипотетичен, тъй като за изпълнението му няма ни бюджет, ни герои, вече е твърде късно. Те са убедени, че демографската катастрофа е неизбежна. Прогнозите не позволяват тези хора да бъдат опровергани.

7% вот (78) събира крайната идея, че емигрантите не трябва да се завръщат, защото са национални предатели, сиреч по-долни са от нас.

12% или 132 души са прагматиците сред анкетираните, които предпочитат емигрантите да изпращат пари от чужбина. Фактите сочат, че за 2016 г. българите зад граница са изпратили у нас 1,667 млрд. лева. Преките инвестиции за същия период са с милиони по-малко: 1,331 млрд. лева. Ще приемем, че възприемането на 2,5 млн. работещи емигранти като инвеститор номер 1 е вдъхновяващо за мнозина.

Не знаем как щеше да изглежда демографската картина и икономиката ни, ако тези 2,5 млн. предприемчиви българи работеха у нас. Надяваме се отговор да дадат специалистите, ако са останали...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини