Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Април, 2024 08:17 2 358 138

Съветският опит проправи пътя на фашизма в Русия

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • патриарх кирил-
  • кремъл

"Свещена война": така патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, описа конфликта с Украйна на 27 март 2024 година

Съветският опит проправи пътя на фашизма в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Свещена война": така патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, описа конфликта с Украйна на 27 март 2024 г. Този израз, натоварен със смисъл от човек, свързан с Владимир Путин, се присъединява към дълга поредица от злъчни критики, демонизиращи Киев. Страната е обвинена в "неонацизъм", Украйна и Русия са считани за "една и съща страна"... Руските лидери се позовават на миналото на страната си при всяка възможност, за да оправдаят завладяването на Украйна, дори ако това означава да възстановят речника на Съветския съюз или да се сближат с православната църква. Тимъти Снайдър, професор по история в Йейлския университет и специалист по Централна и Източна Европа, отговори на въпросите на френското месечно списание GEO относно историческите и идеологически влияния, които подхранват режима на Владимир Путин и неговия мироглед. Той обръща поглед назад към траекториите и вдъхновенията, които тласнаха Владимир Путин да оформи днешна Русия, характеризираща се със забележителна агресивност срещу своите източноевропейски съседи.

GEO: До каква степен възприятията на Съветския съюз и съвременна Русия за Украйна са сходни?

Още новини от Украйна

ТИМЪТИ СНАЙДЪР: Путин е човек, който е израснал през 70-те години на миналия век, във време, когато една точно определена визия за Украйна преобладаваше в Съветския съюз. Според нея Украйна съществуваше, но не беше важна култура, единствената важна култура беше руската. В дългосрочен план всички ще се асимилират в тази руска култура. Друго разпространено мнение през 70-те години беше култът към Втората световна война, по време на която Съветският съюз спаси света. Съветският съюз винаги е бил невинен, винаги на правилната страна на историята. Именно в този контекст започва интелектуалното развитие на Путин, но оттогава той свързва тези идеи с крайнодесни, националистически и дори фашистки възгледи за Русия. Той премина от позицията за Украйна, чиято култура е вторична към позицията, че Украйна не съществува. Това не е съветска идея: никой съветски лидер не го е казвал, дори Сталин. Този възглед датира от идеите на руските фашистки и националистически мислители преди Втората световна война. Путин също премина от идеята за Съветския съюз, който спаси света, към тази за Русия, която спаси света, придавайки ѝ религиозен образ: Съветският съюз спаси света не защото беше функционираща комунистическа държава, а защото Русия все още е невинна пред корумпирания свят.

GEO: Тази интерпретация на Украйна от Владимир Путин важи ли и за други източноевропейски страни?

Т. СНАЙДЪР: Путин притежава империалистическа арогантност, която е доста класическа за други страни. За него Русия е истинска страна, с истинска история, докато нейните съседи са по-малки, маловажни, без забележителна култура. Но мисля, че той има много специфично отношение към Украйна: тя не е просто по-малко важна, тя е създадена от нашите врагове, няма право на съществуване, самото ѝ съществуване е атака срещу Русия. Не мисля, че Путин има същото мнение за Казахстан или Грузия. Той изглежда има идеята, че Украйна е руска, че е открадната от руснаците и че следователно те имат право да си я върнат и да убият всички, които са я откраднали.

GEO: Защо други източноевропейски държави успяха да поемат по демократичен път, докато Русия се превърна в автокрация?

Т. СНАЙДЪР: Има три основни причини, които биха могли да имат значение. Страните от Източна Европа имаха предимство пред съветските републики след падането на Източния блок, защото тези постсъветски държави трябваше да изградят изцяло ново суверенно съществуване. Такъв е случаят с Русия, която беше, колкото и да го забравяме, една от републиките на Съветския съюз, без суверенитет преди 1991 г. Втората причина се отнася до олигархията, концентрацията на богатство след края на СССР: тази форма на завладяване на богатство от част от населението възпрепятства прехода към демокрация, което засегна Русия, както и Украйна. Но третата причина, която удари силно Русия, е, че тази олигархия не беше разбита: преминахме от режим с няколко олигарси към режим само с един - Путин. Разликата между Украйна и Русия е, че през последните двадесет години Украйна премина от система, в която няколко олигарси доминираха всичко, към по-демократичен режим, докато Русия държеше един олигарх да контролира всичко в автократичен, личен и мистичен режим.

И накрая, има и четвърта причина, която е специфично руска: имперското наследство. Най-големите европейски демокрации са бивши империи, които са признали от опит, че империализмът се проваля. Такъв е случаят с Обединеното кралство, Франция, Испания... Руските елити продължават да си мислят, че могат да бъдат империалисти.

GEO: Как Украйна успя в тази борба срещу олигархията, докато Русия все още се управлява от Путин?

Т. СНАЙДЪР: Русия и Украйна се раздалечиха в своите модели през последните двадесет години до голяма степен благодарение на украинското гражданско общество. Демократичните институции и процеси не работят сами: гражданското общество помага да се запази тази демократична система, както е в Украйна. Тази страна има много развити организации на местно ниво, които помагат за сближаването с Европа. Русия няма полза от това гражданско общество и това е фундаментална разлика. Това украинско гражданско общество улеснява обновяването на елитите, нормален и полезен процес: това се случи през 2014 г. и мисля, че тази дата ще бъде запомнена като решаваща и положителна стъпка за демокрацията през 21 век. Съвременна Украйна позволява свободни избори и смяна на властта до степен, в която могат да се случат изненадващи резултати като победата на Зеленски.

Това не е така в Русия, която създава ситуация, в която лидерите са все по-възрастни и във война с по-младите поколения като това на Навални, унижават ги, затварят ги, дори ги убиват. Руските лидери нямат връзка с реалния свят, докато украинските политици са на тридесет или четиридесет години. Последното десетилетие не беше добро за демокрацията: по-малко държави следват тази политическа система, a някои държави, които са я приели, са по-малко демократични, отколкото през 2014 г. Украйна е истинско изключение, което също обяснява нейното значение: една руска победа би унищожила един от малкото положителни демократични примери на 21 век.

GEO: Доколко руската фашистка реторика е дело на самия Путин?

Т. СНАЙДЪР: Често се подценява колко влиятелен е Путин по тази тема. Има някакъв западен мит за идеологията на Путин, че той по-скоро е технократ, човек, който мисли само от гледна точка на рационалността. Мисля, че тази идея е погрешна от 15 години, но ние искахме да го видим като човек рационален или заинтересован от парите. По-скоро сочим с пръст фашистки руски интелектуалци като Александър Дугин, които влияят на Путин. Има много руски фашистки мислители, които имат широка публика, но Путин всъщност е пионерът в тази област, което може да се види в неговите писания. Защото Путин е публикувал много и говори много по тази тема; можем да видим около 2009 или 2010 г. промяната в неговите мнения, началото на тези цитати от Иван Илин, големият руски мислител на фашизма, около началото на 2000-те. Мисля също, че по странен начин съветският опит проправи пътя на фашизма в Русия. Това са две много различни школи на мислене, но Съветският съюз създаде някаква наивност сред руснаците, които искрено смятат, че фашизмът е нещо чуждо, че винаги са били антифашисти. Путин би се изненадал да разбере, че е фашист, би се объркал, защото руснаците са били учени от поколения, че фашизмът е злият Запад, който им желае злото. В известен смисъл това прави страната уязвима за фашизма.

GEO: Дали идеологическият успех, който Владимир Путин би постигнал при победа в Украйна, би бил толкова заплашителен за Европа, колкото укрепването на руските военни позиции?

Т. СНАЙДЪР: Една победа на Путин в Украйна би била катастрофа за Европа, невероятно деморализиращо събитие. Има сили в Обединеното кралство, във Франция, в Германия, в Полша и другаде, които се противопоставят на демокрацията, всички те биха били подпомогнати от победа на Русия, както чрез укрепване на Русия, така и от морална гледна точка. Падането на Украйна би било еквивалент на френското примирие от 1940 г.: не смъртна присъда за демокрацията в Европа, а съкрушителен удар за нея и нейните последователи. Вторият проблем е, че руска победа би насърчила по-нататъшни действия както от Москва, така и от Пекин. Украинците задържат руснаците, но също и Китай, показвайки колко трудно е да се постигне нахлуване. Поражението на Украйна прави конфликт в Тихия океан по-вероятен, което би имало ужасни последици. Особено след като Европейският съюз е антиимпериален проект: по-скоро модел на интеграция, отколкото на империализъм. Но ако Русия победи, този империализъм ще получи втори шанс, и свързаните с него политически модели ще изглеждат много привлекателни.

GEO: Може ли руският политически модел да бъде възпроизведен другаде в Европа, в случай на победа на Москва в Украйна?

Т. СНАЙДЪР: Това би било много вероятно. Русия вече печели изборни победи на Запад: Брекзит не е руска инициатива, но Русия избра един от лагерите. Същото важи и за Тръмп, с вероятно решаваща помощ през 2016 г. Словакия също току-що избра правителство, предпочитано от Москва. Но победа на Русия би направила победата на проруските партии много по-вероятна в най-важните европейски държави, като AFD в Германия. Присъединяването към властта на тези антиевропейски, криптофашистки партии ще се нормализира.

GEO: Успя ли Русия да изобрети нова политическа система, смесваща авторитаризъм и нови технологии, или сме изправени пред вариант на фашизъм или автокрация?

Т. СНАЙДЪР: Фашизмът винаги е тласкал медиите в определена посока. Мисля, че този технологичен климат е благоприятен за фашизма, особено с интернет. Такъв е случаят с Илън Мъск и Туитър: крайно дясна личност, която присвоява технология, която тласка хората надясно, преди да я трансформира, за да повлияе още повече на потребителите. Разликата може да бъде, че този съвременен фашизъм е по-нихилистичен: за фашизма всичко е борба, няма последна истина, светът е само борба за власт. Днес тази версия на фашизма не изисква от никого да се бие, а само да не вярва на никого.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По големия брат

    47 36 Отговор
    Русия е малкия дявол Западът е големия.
  • 2 пенсионер

    29 43 Отговор
    каква свещена воина това е фашизъм да се идзбиват млади момчета и от двете страни и то в 21 век тона не го разбирам

    Коментиран от #8, #86

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Джон

    9 11 Отговор
    Съветска Русия

    Коментиран от #57

  • 5 12343211

    19 3 Отговор
    Автора направо да си го каже....,власт.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Историк

    37 71 Отговор
    Съвременна Русия е чисто фашистка държава, но това не е чудно, имайките предвид, че и СССР беше такава. Путлер е просто продукт на тази идеология.

    Коментиран от #12, #103

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мишел

    65 19 Отговор
    Съветският опит с фашизма завърши със знаме върху Райхстага и ликвидиране на немския фашизъм.

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тъп

    5 11 Отговор

    До коментар #10 от "Ну погоди":

    А руснаците по половината.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пунта мара.

    7 7 Отговор

    До коментар #12 от "Чорбара":

    Духнали чорбата.
  • 16 Историк

    20 30 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    Мне, тогава единия фашистки режим се възползва от слабостта на другия и го изяде. Иначе преди това Хитлер и Сталин бяха съюзници. Не знаеше ли?
  • 17 Мъдрият

    57 22 Отговор
    Статията е фалшива и лъжа - още от заглавието!

    Защото фашизмът не е в Русия, а в Украйна! - настъпи през февруари 2014 с преврата в Украйна, след който дойдоха на власт нацистите. Именно от това започнаха проблемите за Украйна, защото този режим започна да избива мирни хора в Донецката и Луганската република, и не спря това, дори след идването на Зелето(Зеленски).

    Дори по лошо. Зелето в началото се правеше на много добър и либерален - но именно неговите действия и най-вече убийствата по негова заповед на невинни жени и деца в Донецката и Луганската република, и неспазването на мирните споразумения от негова страна - доведоха до тази война!

    ТАКА, че за тази война е виновен ЗЕЛЕНСКИ и нацисткият режим, който управлява в Украйна!

    И поне да бяха проявили разум - да се предадат и да сключат мир, за да не умират хора! А те не - вироглави фашаги! Продължават да се пънат, и още много хора ще умрат, заради това.

    Така, че който подкрепя Украйна в тази война - всъщност подкрепя нацисткия режим, начело със Зелето, и убийството на хиляди невинни хора! Знайте го добре! И го имайте предвид!

    Жалко, че нашите политици постъпиха както е обичайно за тях - безумно и подкрепят Украйна!

    Но Българският народ не е на това мнение! Той подкрепя Русия!

    Аз съм против тази война и се моля за нейното прекратяване!
    Бог да вразуми всички от които зависи това и нека войната да се прекрати!

    По молитвите на Светил Лазар и на всички Светии! Амин!

    Коментиран от #20, #77

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Историк

    16 33 Отговор

    До коментар #17 от "Мъдрият":

    "Защото фашизмът не е в Русия"

    Я дай едно определение за фашизъм, за да видим дали не е в Русия.

    Коментиран от #58

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Тъп":

    Толкова незапомнени времена,ама ти ги помниш .😆

    Коментиран от #37

  • 27 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Тъп":

    Толкова незапомнени времена,ама ти ги помниш .😆
  • 28 Накрая

    12 2 Отговор
    ще видим кой има по-големи.
    Такива лакърдии ги чета всеки ден.
  • 29 Тъп

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "Предцигани":

    Няма как да докажеш от кога циганите са по тези земи приятелю.

    Коментиран от #49

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 някой пак бленува

    19 9 Отговор
    какъв фашизъм ви гони в русия евроатлантици няма…
  • 33 Историк

    17 23 Отговор
    Оказва се, че руските пропагандисти работещи навсякъде в България се страхуват да дадат определение на фашизъм, защото ще лъсне истината, че Русия е фашистка държава.

    Коментиран от #63

  • 34 Тома

    31 15 Отговор
    Чак сега от тази статия разбрах че Путин е фашист защото защитава народа си от бандеровци и сатанистите.А също така разбрах че украинския народ е по прост от нашия че търпи зелената подлога

    Коментиран от #35

  • 35 Историк

    14 25 Отговор

    До коментар #34 от "Тома":

    Путин е фашист, защото идеологията му и действията свързани с него са такива.

    Впрочем, той ни най-малко не "пази руския народ" ами напротив - харчи руски живот все едно нищо не струва.
  • 36 нннн

    22 6 Отговор
    Едва го прочетох. Толкова глупости на едно място трудно се преглъщат. Но пък лесно се изхождат.
  • 37 Буден

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Това е истината.за какви българи ми говорите като половината и повече от българското население е тук от хиляди поколения.но вие сте изпуснали момента че когато масоните преди близо двеста години създаваха националните държави трябваше да им измислят история и произход и всеки според късмета си се сдоби с историята и произход.стоите и се карате за нищото докато най скъпото "живота ви„ минава и си отива.инфектирани сте с омраза.освободете умовете си о неразумни.

    Коментиран от #45

  • 38 Зеленюгенд

    23 8 Отговор
    В Русия всеки има някакъв роднина, дядо, баща или друг, който е воювал срещу фашизма, идващ откъм Европа между другото. Смешни ставате с тези статии.

    Коментиран от #41

  • 39 Емил Боев

    23 6 Отговор
    За развития запад на СССР виновен беше комунизма. Е сега в Русия е капитализъм. Виновен е Путин защото по западния стандарт е диктатор. И това е така. Путин не позволява на мултинационални компании да оперират с природните богатства на Русия. Иван Костов и канадската златодибивна компания може от територията на РБ да изнася руда. Ние в България нямаме диктатори.

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Историк

    9 11 Отговор

    До коментар #38 от "Зеленюгенд":

    ""В Русия всеки има някакъв роднина, дядо, баща или друг,който е воювал срещу фашизма"

    Воювали са срещу Сталин?

    Кога това?

    За пръв път чувам за въстания на руснаци в СССР.
  • 42 Факт

    8 18 Отговор

    До коментар #39 от "Емил Боев":

    "За развития запад на СССР виновен беше комунизма. Е сега в Русия е капитализъм."

    И в СССР и сега в Русия е форма на фашизъм.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Апачик конспиратор

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Буден":

    Абориген си е абориген, където и да иде или да го закарат масоните, все е местен.

    Коментиран от #48

  • 46 Лоша, добра

    15 8 Отговор
    днешна Русия е отглас от миналото и резултат от отношението на запада към нея.
    Русия има стари сметки за уреждане, а западът да си намери други места, където да си вре гагата, за да излезе с разбит нос.

    Коментиран от #50

  • 47 Путинофил

    11 13 Отговор
    Радев получи Стокхолмски синдром след посещението на московският поп Кирил-милиционера от КГБ, който публично го нахока в Президенството насред София пред камерите на цял свят!
    В нормалните държави Митрофанова щеше да бъде обявена веднага за „Персона нон грата“!
    А вицето пък падна на колене пред същият този поп да му целува ръце, след което издаде стотици бг паспорти на руските шпиони!

    Коментиран от #51, #60

  • 48 Добре

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "Апачик конспиратор":

    Приятни сънища.
  • 49 Приятелю,

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Тъп":

    Доказателствата ги дават хората, които се занимават с това, а аз се запознавам с тях и ги споделям със заблудените, сред които има и един Тъп.

    Коментиран от #53

  • 50 Историк

    7 14 Отговор

    До коментар #46 от "Лоша, добра":

    Запада няколко пъти спасява Русия от глад, но този път няма да има Запад да ги спасява.

    Ще им трябва друг благодетел.

    Коментиран от #52, #108

  • 51 Само и ЕДИНСТВЕНО в България,

    7 9 Отговор

    До коментар #47 от "Путинофил":

    действащ руски посланик заедно с цялата му челяд може да получи БГ гражданство!
    Незабавен импийчмънт за Резидента и Вицето му!
  • 52 Историчар

    9 0 Отговор

    До коментар #50 от "Историк":

    В македонския упебник по история сигурно го пише това.
  • 53 Тъп

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Приятелю,":

    Внимавай докато даваш доказателства да не изпуснеш най важното.върви с мир приятелю.
  • 54 Му ха ха ха

    10 6 Отговор
    Русия ще освободи света от фашизма

    Коментиран от #56

  • 55 Аква

    10 2 Отговор
    Пътят на фашизма в Украйна кой проправи?
  • 56 Историк

    7 2 Отговор

    До коментар #54 от "Му ха ха ха":

    Това може да се случи само ако се разпадне.

    Коментиран от #59

  • 57 Всъщност,

    15 6 Отговор

    До коментар #4 от "Джон":

    Издигането в култ на хитлеристката бандеровщина от укро-хунтата проправи пътя на фашизма в Украйна и това беше посрещнато с аплодисменти от атлантическите ястреби на власт в Колективния Запад
  • 58 мммда

    6 7 Отговор

    До коментар #20 от "Историк":

    Или пък не прилича на тоя в ЕС(СС) и Германия(гради граници от миналата година). В момента американските еврей ииндустриалци правят кинти на гърба на украинците, а с руснаците отдавна са се разбрали. Русия здраво възтановява разрушените градове от спорните области, дали щяха да го правят ако нямаха гаранции от американците, че ще останат тяхни?

    Коментиран от #61, #64

  • 59 Му ха ха ха

    5 4 Отговор

    До коментар #56 от "Историк":

    Така е нато и ес ще се разпаднат
  • 60 Аква

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "Путинофил":

    Ти си съкровище недомазано, потърси си вазелин да може реалността да влезе по- безболезнено в теб и ако няма какво да правиш, не го прави тук.
  • 61 Историк

    6 3 Отговор

    До коментар #58 от "мммда":

    Виждам, че не смееш да дадеш определение за фашизъм.

    Да не се притесняваш, че Русия ще му пасне идеално?
  • 62 КРАТЪК КОМЕНТАР

    9 1 Отговор
    ДЪЛГО И ТЪПО
  • 63 Историк

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    Много часове по история си пропуснал 😜
  • 64 Не си много в час с руската пропаганда

    6 7 Отговор

    До коментар #58 от "мммда":

    относно възтановяването на градовете. Те своите си градове не могат да оправят.

    Коментиран от #76

  • 65 Мечката

    9 10 Отговор
    Русия е страна, която знае как да защитава своите национални интереси и традиционни ценности. Там няма място за идиотското ЛГБТ. Там хората се гордеят със своята история, култура и вяра. Русия не превръща бедните страни в свои роби, а напротив — помага им. Там има един истински лидер, който не се страхува да казва истината и да се бори за благото на народа си. Този лидер се казва Владимир Путин. Аз дълбоко го уважавам.
    Много уважавам Владимир Путин, защото за разлика от другите лидери, той никога не лицемерничи и казва истината такава, каквато е. Ако имам възможността, бих се срещнал с него и ще му стисна ръката. Русия е пример за това каква трябва да бъде една наистина силна, независима и справедлива държава. Такава държава не може да бъде победена“.
    ДА, РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОБЕДЕНА !!!

    Коментиран от #68

  • 66 Коментар

    5 3 Отговор
    Войните ги правят хората и само те могат да ги спрат.
    Всъщност какво е станало?Някакви дрогирани азовци са се правили на сатанисти,за да дразнят руснаците и да ги провокират.Руснаците гледат как там палят църкви и живи хора,заковани на кръст.Какво друго да си помислят?
    А иначе онези са си просто дрогирани и даже дявола не ги иска.За това,че са се отрекли от корените си са обречени да се скитат по света.Който от корените си се отрече на страшна съдба ще се обрече.Ще се скита по света немил-недраг и на всеки ще е враг.Да спират дрогата и да сядат на масата да преговарят!

    Коментиран от #69

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Факт

    9 6 Отговор

    До коментар #65 от "Мечката":

    Русия е най-обикновена фашистка държава.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Перо

    10 1 Отговор
    Неолибералът Снайдър да прочете декларираната от циониста Зб. Бжежински нова доктрина, изразяваща се в това, че след падането на комунизма главен враг на ционизма и САЩ е православното християнство! Цялата западна идеологическа машина и огромни средства бяха насочени срещу комунизма! Комунизмът падна, но враждебната политика не само, че се запази, но се увеличи!

    Коментиран от #73

  • 71 Мирослав

    8 7 Отговор
    Не вярвайте и на дума от евроатлантическата фашистка пропаганда, която прелива отвсякъде. Натовските нацисти губят по всички фронтове на бойното поле , понасят огромни загуби и единственото което им остава в опита си да оцелеят е жалката пропаганда, подобна на тази по-горе.

    Маршал Жуков навремето след победата във втората световна война е казал : Ние ги освободихме от фашизма , но те никога няма да ни го простят!!!

    Сега ставаме свидетели на възраждането на фашизма.Тази година фашизираните европейци дори няма да поканят руснаците на честванията на освобождението на концентрационните лагери в Германия, Австрия и Полша , а това го направи червената армия.
    Хората вече виждат, че фашизмът и евроатлантизмът са едно и също нещо, това вече не може да бъде прикрито. Всички немощни опити да се прехвърлят всички грехове и всички собствени пороци върху руснаците ще завършат трагично за извършителите.

    Коментиран от #72, #78

  • 72 Факт

    6 6 Отговор

    До коментар #71 от "Мирослав":

    Фашистки режим, и сътоветно фашистка пропаганда има в Русия.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Платени журни от цру

    7 3 Отговор
    Тази статия е тотална глупост и лудост
  • 75 Мунчо

    3 4 Отговор
    Преди шест години поп Киро Гундяев наби канчето на Мунчо
  • 76 МММ да

    3 3 Отговор

    До коментар #64 от "Не си много в час с руската пропаганда":

    Събуди се има доста видея из мрежата. Преди 3-4 месеца един шваба беше публикувал в ютуба видео от Мариопол. Доста немци инвестират, апартамент върви по около 30-40 хилки в евро ново строителство.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Русия се бори срещу Фашисти

    10 3 Отговор
    Райхстага спомняте ли си?

    Коментиран от #85

  • 80 Иго

    9 6 Отговор
    Нагла статия не си губете времето да четете тази глупост !!? Вижте интересните новини в САЩ, студенти и преподаватели малтретирани,арестувани ,жестоко бити от полицията ,заради протеста им срещу геноцида на Израел срещу Палестинците !!
  • 81 В.В.П.

    5 4 Отговор
    Развития капитализъм е заем след заем и мизерия ..ГМО храна и нитрати .от големи производители..Това е капитализмът ..

    Коментиран от #84

  • 82 Читател

    7 3 Отговор
    Лъжите рядко се построяват просто. Ако статията казваше истината, щеше да е къса.
  • 83 В.В.П.

    5 3 Отговор
    В сащ може да си лъжеш на воля ,и да обиждаш който искаш..може и стреляш срещу деца в градината ..може да убиеш съседа ..както искаш .Свободата лъха от всякъде
  • 84 Любопитен

    5 5 Отговор

    До коментар #81 от "В.В.П.":

    А защо децата на руските олигарси и руските велики лидери (тези, които не ги изгониха оттам де) са на Запад?
  • 85 Мдаа

    1 3 Отговор

    До коментар #79 от "Русия се бори срещу Фашисти":

    Явно помнят, като гледам реакциите.

    Даже помнят за съюзниците Сталин и Хитлер, колкото и да не им се иска да се споменава за това.
  • 86 дядо поп

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "пенсионер":

    Ами попитай демократичния запад , като не го разбираш , защото ако не бяха те досега да бяха я забравили тази касапница и стотици хиляди млади мъже щяха да са живи и здрави. И патриарха е прав от гледна точка на руснаците , украинците също са прави за тях си. И тук идват на помощ западните демократи , подстрекатели , които тълкуват събитията също както дявола евангелието.
  • 87 В.В.П.

    5 2 Отговор
    В сащ може да обиждаш хората спокойно..Това е страхотно..Може и да убиеш Мартин Лутър ,ако си привърженик на демократа Линдън Джонсън..Уникално е.
  • 88 В.В.П.

    5 1 Отговор
    В сащ може и да трепеш индианци ..като Бъфало Бил..Ахаха .Демокрация ..Като свършиха индианците ,почнаха арабите ,сега и окропите ..
  • 89 Гейофрагма

    2 1 Отговор
    Номерата ви са едни и същи ,но пропагандаторските ви агенцийки нямат край само за тези ,които нямат завършено второ отделение и не могат да четат: Ку Клукс клан е откровено фашистка организация ,която се е появила даже преди Хитлер , който не е измислил нищо друго освен пречупеният кръст ,но даже той е не е изцяло негово изобретение ,а е заимстван оттук-оттам. Сегашните наследници на роби и робовладелци в сащ продължават с гнусната си пропаганда и си мълчат като пръ..дна .ли за масовата кастрация на хора през 30 те години на миналия век с ай Ку по - ниско от 80(абсолютно измислена система за оценка на интелекта на човека с цел дискриминация). Знаем ,че "светци" като Рокфелер с по шест деца са стояли твърдо зад идеята за намаляване на раждаемостта. Айде не ми говорете за фашизъм ,моля ви се ,докато евреите избиват цивилни и им вадят органите.
  • 90 ТъпаГ

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Много философстваш!":

    си голям.😃🤡
  • 91 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Окропите си мрат демократично..така пожелаха ..Както индианците в сев.Америка ..
  • 92 Историк

    2 6 Отговор
    Хубаво е, че все повече се говори за това, че както в СССР, така и режима на Путин са фашистки управления.
  • 93 Хахахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Чорбара":

    Е кое не е вярно, от това което е написал човека? Да не говорим, че ползват и едни и същи лозунги - Една държава, един народ, един фюрер! Да не говорим, че и войната я започна, както Хитлер започваше войните, с измислени причини. Да не говорим, за руския геноцид над украинци в окупираните райони, че тези които не са доволни от режима ги местят в Сибир по цели семейства.
  • 94 В.В.П.

    2 3 Отговор
    Окропите са индианците за Рф..Правят террр,актове ,ядат лобута ..И така .Просто е ..
  • 95 В.В.П.

    3 3 Отговор
    Разтягане на локуми..СССР,Сталин ,Хрушчов..Бла Бла ..Какво постига с това дописника ..Какво да направи Рф ??.Да си седи и да чака чакалите да я нападнат ..?.Което беше планувано от НАТО...Обаче в Мадрид решиха че не става ..и оставиха Зелю и режима да си пукат тъпите глави ..

    Коментиран от #98

  • 96 Съветската държава

    4 2 Отговор
    беше препятствие пред западния едър капитал. Нейната липса позволи златото на България да се изнася на безценица, нейните печеливши предприятия, както и на останалите страни от Източна Европа да са изкупят на безценица, а в собствените ви страни да се унищожат всички работнически придобивки. Демократичните промени ни превърнаха в евтини суровинни придатъци и износители на евтина работна ръка за вашите фабрики за пот.
    Щатите, Франция или Англия нямали имперски амбиции и всичко правели от вяра в демокрацията и чиста любов към човека. Тези на Рори Стюърт, колегата ви във Йейл, тук хората имат памет, опит и сетива, също и потребност от нещо повече от проукраинска пропаганда.

    Коментиран от #111

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Хахахаха

    4 4 Отговор

    До коментар #95 от "В.В.П.":

    Е нали РФ има ядрено оръжие, защо трябва да ги е страх от НАТО? Или просто използват, това като причина да нападнат Украйна? НАТО винаги е било на границата на раша, никога не е заплашила да нападне!

    Коментиран от #99, #110

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 ятаган

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Историк":

    Само евроатлантиците са в състояние да изкривят реалноста до там , че да нарекат окраинците герои , а руснаците фашисти .
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Прав си

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Историк":

    Напальон дойде да ги спасява от глад.
    После Хитлер дойде и тамън да ги спаси всичките и те го спасиха.
    Сега искат Украйна да е в НАТО и в руския град Харков да сложат ракети за спасяване на гладуващите.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Защото ядреното оръжие на американците е

    4 0 Отговор

    До коментар #98 от "Хахахаха":

    много по-близо до тях отколкото тяхното до американците.
  • 111 Тезите на Рори Стюарт

    3 0 Отговор

    До коментар #96 от "Съветската държава":

    и на тоя шикижия дет се зове историк са най-вече за вътрешна консумация за тези американци, които, изплатили къщите си имат малко повече време и се опитват да разберат за какво иде реч.
    И, разбира се, го правят или от американски източници или чакат някой "професор" в Йейл да им го сдъвче и да им го каже.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Накратко да преведа

    4 2 Отговор
    За тези, на които не им се четат дълги текстове:

    Путин е виновен за всичко!

    Коментаторът е пропуснал е само са спомене,. че Путин докара даже и градушката онзи ден в Чирпанско!

    Коментиран от #126

  • 126 Още по-накаратко

    3 1 Отговор

    До коментар #125 от "Накратко да преведа":

    Режима в Кремъл е фашистки.
  • 127 Цир-кус

    1 1 Отговор
    Бихте ли загинали за Украина?За Израел?За Пеевски и Кокоркиро,з8793а знамето на дъгата,за двама татковци на детето?

    Коментиран от #128

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Алексбг

    1 0 Отговор
    Че то руският червен болшевизъм и немският национал-социализъм са едно и също ! Разлика никаква..нито в цели, нито в методи на работа нито в кръвожадността си .
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.