Отидете към основна версия

5 703 46

На болно общество Хелоуин му пречи

  • хелоуин-
  • общество-
  • празници-
  • будители
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хора, какво ви пречи Хелоуин? Бил католически празник. Колко от нас могат да направят разлика между православие и католицизъм? Хайде да не се халосваме. С какво свързваме Коледа и Великден? Гътаме прасето и търсим агне "на сметка". Зомбирани, много по-смешни и нелепи от изрисуваните лица на децата-"зомбита", обикаляме от промоция на промоция хипермаркетите. Омагьосани и оглупели. За да си натъпчем търбусите. За пенсионерите пък най-големите християнски празници са свързани с надбавките от Бойко Борисов. Пардон, от контрабандата. Че като дойдат внуците да не се червят.

Хелоуин засенчвал Деня на будителите. С какво по-точно. Защо се правим на ощипани, като знаем, че почитаме будителите на 1 ноември. Но сякаш ни се иска да създадем изкуствена конфликтна ситуация и да изгубим един ден в безумни спорове, като ги противопоставим в един ден. Защото всичко друго сме си оправили и нагласили. Споменахме за будителите. А колко от нас могат да дефинират това понятие. Поне да опитат. И да изброят трима-четирима такива.

В повече им идвало на някои от скелети и ковчези. Американците са намерили начин да се надсмеят над неизбежното. От малки. Ние нещо се втеляваме. Раздаваме го много сериозни. Но какъв живот можем да предложим на децата ни, каква държава изградихме. Защо малките да не се забавляват, когато му е времето. Пък после да ни сърбат попарата, дето им надробихме и завещахме. Да са живи и здрави, скоро ще я вкусят.

Маските му били виновни на българина. Пречели му да види будителите. Какво попи от тях, друже? Какво взе? Или май празникът ти бърка в окото, не защото е задокеански, а защото няма тежка трапеза. Както си свикнал на празник. И на погребение, и на Задушница. И въобще. Защо примерно не се възмути, че децата ни в пети клас изучават в детайли безкрайните кръвосмешения и други извратении на боговете в Древногръцката митология. Нали и това е купешко, възмущавай се. Знаеш ли въобще, какво изучават децата ти.

Ех, болгар, болгар. На болно общество Хелоуин му пречи...

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Хелоуин пак надви будителите

    Денят на Будителите претърпя поредното си фиаско. Така е от години. Това пише в профила си във Фейсбук Кеворк Кеврокян. Веселието е за Хелоуин & ...
    02.11.2017
    1 714
    13