Last news in Fakti

31 Октомври, 2017 15:09 5 606 46

На болно общество Хелоуин му пречи

  • хелоуин-
  • общество-
  • празници-
  • будители
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хора, какво ви пречи Хелоуин? Бил католически празник. Колко от нас могат да направят разлика между православие и католицизъм? Хайде да не се халосваме. С какво свързваме Коледа и Великден? Гътаме прасето и търсим агне "на сметка". Зомбирани, много по-смешни и нелепи от изрисуваните лица на децата-"зомбита", обикаляме от промоция на промоция хипермаркетите. Омагьосани и оглупели. За да си натъпчем търбусите. За пенсионерите пък най-големите християнски празници са свързани с надбавките от Бойко Борисов. Пардон, от контрабандата. Че като дойдат внуците да не се червят.

Хелоуин засенчвал Деня на будителите. С какво по-точно. Защо се правим на ощипани, като знаем, че почитаме будителите на 1 ноември. Но сякаш ни се иска да създадем изкуствена конфликтна ситуация и да изгубим един ден в безумни спорове, като ги противопоставим в един ден. Защото всичко друго сме си оправили и нагласили. Споменахме за будителите. А колко от нас могат да дефинират това понятие. Поне да опитат. И да изброят трима-четирима такива.

В повече им идвало на някои от скелети и ковчези. Американците са намерили начин да се надсмеят над неизбежното. От малки. Ние нещо се втеляваме. Раздаваме го много сериозни. Но какъв живот можем да предложим на децата ни, каква държава изградихме. Защо малките да не се забавляват, когато му е времето. Пък после да ни сърбат попарата, дето им надробихме и завещахме. Да са живи и здрави, скоро ще я вкусят.

Маските му били виновни на българина. Пречели му да види будителите. Какво попи от тях, друже? Какво взе? Или май празникът ти бърка в окото, не защото е задокеански, а защото няма тежка трапеза. Както си свикнал на празник. И на погребение, и на Задушница. И въобще. Защо примерно не се възмути, че децата ни в пети клас изучават в детайли безкрайните кръвосмешения и други извратении на боговете в Древногръцката митология. Нали и това е купешко, възмущавай се. Знаеш ли въобще, какво изучават децата ти.

Ех, болгар, болгар. На болно общество Хелоуин му пречи...


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    48 0 Отговор
    Хелоуин е келтски езически обичай. Нещо като тричането на кучета.

    Коментиран от #2

  • 2 манол

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

    но се свързва с честването на католическия Вси светии
  • 3 Бесен Язовец

    37 2 Отговор
    Тогава да почваме и деня на благодарността да празнуваме щото ще има пуйка.А точно това бе една от целите на алчните католици кпиталисти да подтискаме източно православието има мн.голяма разлика между католици,православни и протестанти . Православието и птотестантсвито отрича алчнотията на Ватикана и на Папата, и Папата е богохулник щото на наметката му пише на латински -Наместник на Бога на Земята кой го е избрал Бог ли?

    Коментиран от #33

  • 4 манол

    8 36 Отговор
    От какво го е страх българинът? Страх го, че му се заличавала идентичността. Каква му е инедтичността? Повече ориенталска, отколкото европейска. В Европа празнува ли се Хелоуин. Да. Българинът европеец ли е? Иска му се. А какво му се иска- да е повече европеец или повече балкански субект? И той не знае. Празнуваните в Европа празници ли го обезличава? Не. Той се обезличава сам. Напуска земята си и я оставя да пустее. Отива в Европа и Америка. Там празнува ли Хелоун. Да.
    Е тогава какво се прави на ощипан- значи там може, тука не може!

    Коментиран от #6, #7, #9

  • 5 Б.М.Б.

    25 2 Отговор
    Ще празнуваме, ще празнуваме утре вождът тиква има празник ХАУ.
  • 6 Справедлив

    41 2 Отговор

    До коментар #4 от "манол":

    И като се празнува в Европа -какво от това..всичко което се прави в Европа си мислиш че е правилно???...Когато те започнат да празнуват например Баба Марта--тогава и да ни насаждат техните празници... ясно??? Айде стига се гъзихте на всяко една безумна идея идваща от Запада-да ти обясня ли откъде идва св.Валентин...
  • 7 Бесен Язовец

    29 4 Отговор

    До коментар #4 от "манол":

    Тоя па България винаги е била в Европа бе профане ако не знаеш отвори си Атласа и виж балканския полуостров е част от континента Европа хахаха Европа има източна ,западна ,севрна и южна част ако не знаеш Ташумко

    Коментиран от #8

  • 8 манол

    9 20 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    хахаха, и кво като е в Европа, европеец ли се чувстваш? Кое ти е европейското????

    Коментиран от #10

  • 9 Справедлив

    37 3 Отговор

    До коментар #4 от "манол":

    Император Клавдии 2 издал заповед,че войниците му( гейове) нямат право да сключват брак,защото това подронвало бойният дух в армията му. Но един католически свещенник с име Валентин тайно продължавал да венчава войници. Императора заповядал да го обезглавят. След години католическата църква го канонизирала за светец!?!?!!!?? А през 70 -те години в САЩ гей обществото приела празника за свой и на този ден са били сключени първите гей бракове..Сега стана ли ти поне малко ясно??? И не става въпрос дали си истински вярващ-а за това,че си чуждопоклонник.. Имаме чудесни Български празници-които даже с религията не са свързани..

    Коментиран от #11

  • 10 Бесен Язовец

    31 3 Отговор

    До коментар #8 от "манол":

    Ако живеех в Патагония щях да се чуствам патагонец живея в европа и се чуствам бял човек от континента Европа що бе комплексар? Западняшко е да живея под наем нали? И да вечерям покуфабрикати и бургери нали бе? И да чака черния петък и да се трепя на опашката за една плазма нали бе? И да не смея да излезна с жена си след 19:00 ч.за да не ни наши....т и двамата група мароканци ей Ташумко осъзнайсе най после все пак си на 14,5 г.

    Коментиран от #14

  • 11 манол

    2 32 Отговор

    До коментар #9 от "Справедлив":

    ами ти се кланяй на селските си празници тогава. сигурно на баба ти марта се кичиш с мартеници.... ама китайски

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Милен Ганев

    37 2 Отговор
    Статията е дразнеща. Религиозно е глупава . Все още сме православна държава.
  • 14 onq s konq 2

    7 19 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Сугурно пазаруваш от западняшки вериги магазини, понеже поддържаш българското!
  • 15 Селски

    31 2 Отговор
    Селския ортак, които е написал статията да отива във бхк и да си ударят по една гейска там. Дано да дойде един читав диктатор и да ви избие всичките до крак, предатели на българското.
    Затова сте на това ниво, затова сте били в робство. Робски народ прост. Каквото ви наредят това правите. И сте отворени само по пътищата. Смешен народ е това.
    Срам ме е че и аз съм българин. То и не остана идентичност на българина. Колко хора обличат децата си в народни носии, а колко за хелуин? Българин - с култура и традиции на американец ама много по-беден. Това е доста жалко за нас, а за всеки чужденец е само смешно.

    Коментиран от #18

  • 16 Селски

    28 4 Отговор
    И да, автора на това е национален предател и трябва да бъде обезглавен на площада!
    Болгар си ти предателю, за съжаление такива като теб болни извергчета много и за това сме стигнали това дъно на което сме в момента.
  • 17 Бесен Язовец

    20 3 Отговор
    Те ще празнуват Хелоуин колко европейско и Американско и ще се държът пе все едно цял живот са го празнували и Св Валентин даже ще празнуват пълно фалшименто точно като равниправнто им членство на 2 скорости в Е.С още ходят с опинците от соца обаче има З.Е самочуствие щото са си въшчици по рождение и се чудят в коя козина да се скрият
  • 18 Прост българин

    4 24 Отговор

    До коментар #15 от "Селски":

    Хахаха ходи в Елин Пелин и си обличай носията. С кмета може да тропнете ръченица на площада.
  • 19 no name no face no number

    30 3 Отговор
    Хелоуин??? Най смотаният и безсмислен празник на света!
  • 20 no name no face no number

    27 2 Отговор
    Аз никога и никъде няма да празнувам тая тъпотия.
  • 21 Morgoth

    6 32 Отговор
    +1 за статията!
    Хелоуин е просто повод за купон. Католически Вси светии? С келтски корени? И какво от това? Някой решава да стане католик или езичник заради Хелоуин? Тези които могат си правят кефа и това е повод за тях, тези които завиждат хулят празника.

    Коментиран от #22

  • 22 Бесен Язовец

    25 3 Отговор

    До коментар #21 от "Morgoth":

    Тогава празнувай и падането на Бастилията не разбираш ли че ни го натрапват това дразни и оная по новините чак дрънка за хелулин

    Коментиран от #23, #27

  • 23 onq s konq 2

    3 24 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен Язовец":

    Никой не ти натрапва. Не гледай като оная по телевизията ти говори. Да не би да нямаш дистанционно??? Сигурно трябва да сгаваш и от копчето да спираш. Е, като имаш български телевизор така е.
  • 24 Али Бабата

    32 1 Отговор
    Явно не е ясно ,че традициите са вид култура,знание, благоговение!Явно не е ясно ,че едно е да уважаваш нечий чужд празник, друго е да го празнуваш!

    И аз уважавам Коч Байряма в чужда страна, но няма да тръгна да коля кози! Може да уважавам испанските празници в Испания, но няма да целя хората с домати или да бягам на село пред побеснели крави Националните празници са за това да бъдат празнувани в националната държава.

    Хелоуин е езически, келтски празник, съвпадащ с Кукерските игри у нас. Същите “страшни” маски и костюми, но вместо старобългарска традиция, се правим на келти. Жалко!…Ако попитаме съвременното общество,колко хора знаят ,кой е покръстил българите? Кой е създал българската азбука?Кой извисява българската книжнина и култура? Някой може и да отговори/с имена/,,но този някой познава ли си историята?Разбира ли миналото си като нация? Силно се съмнявам, че много от съвременните младежи,а и не само младежи са запознати с историята на България.

    А иначе,давай народе….Хелоуин, Свети Валентин,гей-паради, курбан байрям, рамазан байрям. Всички китайски, мюсюлмански, негърски,педераски ...и де що има такива ,,празници‘‘ да ги тачим повече от нашите!Да се въведат допълнително и то като национални.
    Знае ли човек кой ще е следващия Голям брат и като кой ще искаме да сме... /накрая - като който ни кажат по телевизията/.
    Че,ако американците не го празнуват и нас ще ни боли г*за за Хелоуин,ама нали все сме наведени на някой.

    Няма да се учуд
  • 25 Али Бабата

    29 0 Отговор
    Няма да се учудя ако след кичовите хелоуински одежди , утре наденем шалварите и се закичим с фесове…нали трябва купон да става!И децата ще се кефят.
    Да ,на децата им било забавно, и се радвали..ми те милите се радват и на „Детски гей паради“/вече им правят и такива/,щото също им било весело,цветно,разнообразно...


    Българи празнуващи такъв маскарад. Не бих го нарекъл празник, си е чист пример за подмяната на ценностната система на българина.
    То за това тези,които не се ръководят от разсъдъка си,си позволяват да се ръководят от подражание.
    ..та така... и „Камилата,желаейки да има рога,изгубила и ушите си“
    За това никой не ни уважава като нация!

    Коментиран от #34

  • 26 Алфата

    2 5 Отговор
    Аз пък черпя всички Тикви с невероятната Dreambound /например/ на Helloween! Честито!www.youtube.com/watch?v=DVmhO6Es2mA
    А ще празнуваме на патерици, на 14.12. в Арена Армеец!
  • 27 Morgoth

    4 19 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен Язовец":

    Всеки се опитва да ти натрапи нещо, ти избираш кой от тях да успее. Хелоуин е просто купон, а не злият унищожител на българската култура. Но така е, като ни е слаба културата и се страхуваме от нещо толкова елементарно.
  • 28 стоян георгиев

    1 23 Отговор
    голям проблем се оказа тоя хелуин еи.даже някакъв кмет го забрани.днес слушах въпросния.толкова тъп човек освен христо стоичков скоро не бе давал интервю.така и не можа да обясни що го е забранил.будителите на българия не се изучават и никои не го е еня за тях,но тва не е заради хелуин,а щото обществото ни отдавна е сменило манталитета си и не приема тва дето са сторили за ценност уви!

    Коментиран от #29, #30, #31, #38

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 georgi

    13 1 Отговор
    Тикви тикви празнуват
  • 33 Stefko 88

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    ЕЕЕЕЕЕ веднъж и аз да се съглася с теб! Аз им викам на малките утайки един ден :
    - Коледари не ми идват , а вие тука на хелоуинчета ми се правите мамицата ви ! А ако забележа нещо на вратата ще ви хвърля по един бой и после ще ви бият и бащите ви за дето ще я боядисват! И от тогава не ме занимават , а на децата ми съм казал :
    - Вие сте Българи и такъв празник в календара НЯМА. Ако ви се гледа истински празник ще ви водя на фетивала "Сурва" в Пррник!
  • 34 Stefko 88

    12 0 Отговор

    До коментар #25 от "Али Бабата":

    Имаш една ракия от мене за хубавите думи!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 656

    11 0 Отговор
    Кухи като тикви празнуват с тикви
  • 37 АВТОРЕЕЕЕ ТИ ПЪРВО БГ. ЛИ СИ ИЛИ ЕС.

    10 0 Отговор
    МАЙ АВТОРА САЙ НАПУШИЛ С НЕКОЧИСТВЕНА ТРЕВА. НАШТЕ КУКЕРИ СА ХИЛЯДА ПЪТИ ПО ЯКИ НО НАМА ДА ЧУЕТЕ ДА ГИ ПОХВАЛИ И ЗАЩИТИ.
  • 38 кукер

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Ти на Хелуин си с предимство, нямаш нужда от маска.

    Коментиран от #39

  • 39 стоян георгиев

    1 10 Отговор

    До коментар #38 от "кукер":

    аз не го празнувам,но не виждам причина да е забранен.тва че в огромната си част вие не познавате историята си ,но много се гордеете с нея ви прави агресивни към безобидни детски празници дошли от запад.

    Коментиран от #41

  • 40 куку руку ку

    9 1 Отговор
    Защо сте родоотстъпен либераст, г'усин ганев?
    Или се продадохте за 30 сребърника?
  • 41 кукер

    10 0 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    Използваш думата забранен в абсолютния и смисъл. Ако си запозната с решението на кмета ще разбереш, че не е позволен да се празнува в детски градини и училища. Ако се маскираш, като Николета Лозанова за Хелуин и му друснеш един кючек на центъра, никой няма да те санкционира!

    Коментиран от #44

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Атанас Атанасов

    5 0 Отговор
    Не е вярно, че не сме се възмощавали на кръвосмешенията и останалите гадори идещи от запада и по точно Съветските Американски Щати! Ако автора на тази статия не се е възмощавал и съди по себе си, то си е негов проблем, за останалите обаче няма право да дрънка лъжи, именно защото това, че не сме се възмощавали ние българите е лъжа! И този тиквен празник нямащ абсолютно нищо общо с нашата култура и традици да го празнува с другия продажник известен като тиквата! Това, че на празници и панахиди се яде и пие за Бог да прости тъй е дал Господ, но един продажен безбожник няма как да е на ясно с тези наши християнски традици!
  • 44 стоян георгиев

    0 8 Отговор

    До коментар #41 от "кукер":

    сега от трол стана кукер,така ли да го разбирам?тва и казах ,могат да го забраняват само на децата в децките градини.на другите и на други места няма кои да се върже на въпросната малоумна забрана на въпросния малоумен кмет.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 чичо Пенчо

    3 0 Отговор
    На българина празнуването на Хелоуин НЕ МУ ПРЕЧИ !!! ПРЕЧИ МУ НЕПРАЗНУВАНЕТО НА "ДЕНЯТ НА БЪЛГАРСКИТЕ БУДИТЕЛИ "!! А децата ВСЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ГИ НАУЧИ,ЧЕ ИМА И ТАКЪВ ПРАЗНИК !