Отидете към основна версия

2 882 16

Не законът ни е виновен за неизбежната самоотбрана

  • жоро плъха-
  • самоотбрана-
  • доктор-
  • пловдив

Ето това е проблемът - да се определи с пределна яснота дали защитаващият се не е прекалил

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да се промени законът, за да е ясен. Това поискаха и продължават да искат много протестиращи, възмутени от случая, при който ръководителят на рентгеновото отделение на УМБАЛ Пловдив простреля смъртоносно влязъл в дома му крадец.

Това коментира за сайта „Актуално“ Ивайло Ачев.

Когато става въпрос за юриспруденция, нещата никога не са прости. И причината е очевидно явна, макар за мнозина в България, а и по света, да не е така. Причината е, че животът е прекалено сложен и не е черно-бял, за да очакваме и правилата да бъдат едни и същи завинаги. Защото ако беше така, все още мъжете щяха да ходят на лов, а жените - да поддържат огъня и да събират корени, ядки и грудки.

Какво казва Наказателният кодекс за конкретния случай с д-р Иванов? Съгласно член 12, ал. 3 от Наказателния кодекс "няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище". Притесненията обаче идва от ал. 2 на същия този член, която гласи: "Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението".

Ето това е проблемът - да се определи с пределна яснота дали защитаващият се не е прекалил. И това е работа на МВР, следствието и прокуратурата. Което само по себе си също е проблем, даже по-важен - защото прокуратурата и МВР в България, също както и съдът, отдавна са институции, на които хората не вярват! Те последователно са доказали, че не работят. Затова и усещането за липсата на справедливост в България е толкова високо - с пълно право.

В случая с д-р Димитров никой, освен той, МВР и прокуратурата не знае абсолютно всички детайли. Но точно МВР и прокуратурата все още нищо не обясняват, което подсилва основателно съмненията. Защото, ако лекарят е хванал крадеца на местопрестъплението, бил е нападнат и ранен, има пълното право да се отбранява и законът в сегашния си вид го защитава категорично т.е. няма нужда от никаква промяна и трупане на политически дивидент от нея. Ако, обаче, крадецът се е уплашил и тръгнал да бяга, а лекарят го е застрелял извън границите на имота си, това вече не е самоотбрана - и правилно трябва да се наказва. Изглежда, че говорим за първия вариант - и тогава няма какво да се коментира повече. Но МВР и прокуратурата следва да обявят какво е станало - ясно и категорично. При това следва да го направят бързо - това им е работата. Тежка, трудна, но това е положението - ако не им харесва, да не я работят, а да станат например чистачи. Защото усещането е, че явно не им харесва да работят - иначе хората нямаше буквално да мечтая крадците да бъдат разстрелвани, ако просто бяха там, където трябва - в затвора.

Колкото до политическото говорене на такива като Ангел Джамбазки - г-н Джамбазки, ВМРО е във властта! Ако искаше да променя Наказателния кодекс, досега време имаше достатъчно - преди д-р Димитров да влезе в ареста! Но вместо това "Обединени патриоти" се занимават с парк "Пирин", със Закона за посевния и посадъчен материал - все теми, свързани с "развитие" на бетона на последните места, където още не е поникнал т.е. тема за келепир. Така че - популизмът на боклука, а МВР, следствие и прокуратура да си свършат работата точно и бързо!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини