Last news in Fakti

20 Март, 2018 17:27 1 441 19

СДС: Не пипайте закона, а го прилагайте

  • самоотбрана-
  • закон-
  • сдс-
  • промени

Нужна е воля в съда и полицията за справяне с битовата престъпност

Анализирайки законовите текстове и съдебната практика, в СДС смятаме, че проблемът не е в закона, а в неговото прилагане. В момента няма необходимост от промяна в текстовете на чл.12 от НК.

Това заявяват в официална позиция от СДС.

Настоящата редакция на закона дава възможност на всеки правомерно да защити живота и собствеността си, без да се притеснява от наказателна репресия. Както и Конституционният съд отбелязва в своето решение № 19 от 1997г - проникването чрез насилие или взлом, показва достатъчно ясно интензивността и характера на нападението, че да е оправдано при този обективен критерий, да се даде възможност на нападнатия се да се защити с всички средства.

На настоящия етап е необходимо съдът да прилага стриктно и непротиворечиво института на неизбежна отбрана, като спазва всички правила, постановени от закона и тълкувателните решения.

Нашата позиция е, че вместо към законодателни промени за неизбежната отбрана, усилията на правителството и управляващото мнозинство следва да се насочат към реални и работещи политики за справяне с битовата престъпност. Ефективни мерки в тази насока могат да бъдат: осигуряването на възможности за бърза връзка (напр. паник бутони) с полиция/112 на уязвимите групи; промяна в наказателната политика, като се предвидят мерки нарушителите да бъдат реално наказвани,

например с общественополезен труд, вместо глоба; бързи процедури за установяване на обстоятелствата и отговорността при случаите, свързани с неизбежна отбрана.

СДС е партията, която винаги е била радетел за неприкосновена частна собственост. В законодателната ни дейност сме се ръководили от основополагащия правен и морален принцип, че гражданите трябва да могат да защитят себе си и своята собственост. Благодарение на нас, през 1997г. бе разширен обхватът на института на неизбежна отбрана в НК, чрез добавянето на нова алинея трета, чиято цел е по-голяма защита на жилището на всеки гражданин.

Като демократична партия, защитаваща вече три десетилетия принципите на правовата държава, в СДС сме силно притеснени от възможността института за неизбежна отбрана да се превърне от защитна в репресивна мярка, оправдаваща насилието и дори отнемането на човешки живот.

Според СДС желанието на обществото за разширяване на пределите на неизбежна отбрана идва от наслагваното с години чувство за безнаказаност у нарушителите и липсата на доверие в правоохранителните институции. Справянето с тези проблеми ще намали драстично и желанието за мъст и наказание "сега и веднага", което може да доведе до улично правосъдие и саморазправа.

От СДС сме готови да предложим механизми и конкретни законодателни промени за реалното въвеждане на тези мерки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радев

    24 0 Отговор
    Е съда що съди в полза на престъпниците????
  • 2 Борис

    28 1 Отговор
    Вие от сдс бяхте иницияторите и основоположниците за съсипването на държавата .Вие от сдс показахте как се краде безнаказано ,според мен вас трябва да ви забранят да съществувате.
  • 3 !?!?!?!?

    20 0 Отговор
    Абе, кои са тез сдс - сирийски демократични сили ли!?

    !?!?!?
  • 4 Гост

    0 11 Отговор
    За това съм абсолютно съгласен!
    Конституцията сме я взели от Белгия, те не са я променяли и си работи. Белгия е столица на ЕС. Правото сме го взели от Франция, която го е надградила от Рим. Цяла Европа се ръководи от това право. И изведнъж некъв джамбазоф ли е , джамбазки ли е,къв е и от къде е? Да си мисли, че ще измисли по добра конституция и право е меко казано нелепо !
  • 5 Николай

    15 0 Отговор
    СДС няма бъдеще само минало.

    Коментиран от #7

  • 6 Готин ама не съвсем

    14 1 Отговор
    Тези смешници от СДС съсипаха държавата, но продължават да дават ОЦУ/особено ценни указания/ още! По тяхно време станаха най-големите грабежи и незаконни сделки и договори!
    Нормално е да защитават недоносчето си! Я са го променили и България тръгне по по-добър път и това се види, то тогава тези изобщо няма да могат да продължават да си крадат безнаказано!
    Всеки трябва да си плаща на частни фирми да го пазят! Тогава защо ни е полЮция?? И трябва да се водят безкрайни дела и да се дават едни пари на адвокати! Ха познайте от коя партия са и за кого гласуват?
  • 7 хроно граф

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Николай":

    Минало, на политически измамници и макрокрадци.
  • 8 толерантен

    12 1 Отговор
    При промяна на закона за "разширяване на пределите на неизбежната самоотбрана" няма да им проблем с прилагането.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "толерантен":

    Хахаха така е. Само трябва да започнат всички да ходят на курсове по стрелба, че да имат шанс за оцеляване. Тоя напорист селянин,който народа прати на угояване в Брюксел и да се прави на интересен,от къде изпълзя и той.
  • 11 Гост

    1 9 Отговор
    Ами да,може пък и да сработи. Примерно добър съм с пищака и виждам една череша и решавам да си откъсна (мога си позволя,щото съм добър с пищака),вижда ме обаче чичката през прозореца и излиза да стреля, аз обаче съм много бърз и при самозащита му пускам един между очите. Тогава ще опрем отново до доброто старо право-обвинение за хулиганство да речем -защото през оградата съм се протегнал да открадна няколко череши. Предполагам, след десетина застреляни,човек претръпва и може да спи спокойно.
    Хахаха Хахаха

    Коментиран от #12

  • 12 Дивуй

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    И какво те кара да мислиш , че ще си най бързия ? Много игрички щракаш.

    Коментиран от #13

  • 13 Гост

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от "Дивуй":

    Бърз или мъртъв. Стига глупости моля ви се.
    Убийците трябва да са в затвора, крадците също. Да откраднеш на митьо електрожена,не е като да убиеш митьо.затова и присъдата трябва да е различна.дори Крумовите закони не са предвиждали смърт за кражба. Проблемът за мен е в безнаказаното освобождаване на убийците на пътя.
  • 14 гост

    1 9 Отговор
    Твърдението , че СДС опропасти държавата е активно мероприятие на Комунистите. Костов стаболизира държавата, когато кризата беше на път да ни прати в евразия, за което руските подлоги никога няма да му простят.
    Благодарение на Костов сме в ЕС и имаме стабилен лев. Някои от хората около него може да са се облажили, но стана ясно какви са - напр. К. Нинова.
  • 15 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Конституцията ни е хубава, но не се спазва всичко записано в нея и се опорочава от противоречащи на нея закони. Това дава възможност на цялата "независима" съдебна система да върши всичко друго , но не и да раздава правосъдие !!!
    Прочетох внимателно казаното от Ангел Джамбазки ! Той не иска промяна на Конституцията - иска да се спазва с цялата и строгост и от подчинените на нея закони ! Имено това не става понастоящем !!
    Тия, дето се наричат СДС, не разбират ли, че казаното от тях сега е пълна глупост!!??
    Как е възможно "неизбежната отбрана от защитна, да се превърне в репресивна мярка" ???Стигаме неменуемо до скеча на любимия ни Тодор Колев в "Как ще ги стигнем американците ?", когато потърпевшия,нападнат и обиран гражданин започва да разпитва бандита: въоръжен ли е, за какво е дошъл, ама с какво да му услужи, не иска ли да поговори с дъщеря му, ама ще иска ли да убие него или член от семейството му и чак тогава да извади пистолет и да гръмне във въздуха !!??
    По-вече от комично е на сцената! Така ли е в живота ? "Отнемането на човешки живот!!" е престъпно деяние. Но когато един субект е влязъл в дома ми без мое знание и съгласие по късна нощна доба, няма да го питам защо е дошъл и какво му е ЕГН-то!! С каквото мога, както мога ще удрям,ще бия, ще късам - докато го убия !!!
    Това НЕ Е ОТНЕМАНЕ НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ , А ПРОСТО ИЗБАВЯНЕ НА ОБЩЕСТВОТО ОТ ЕДИН ПРЕСТЪПЕН ИНДИВИД !! И най-вече - спазване на Конституцията - Частната собственост е НЕПРИКОС

    Коментиран от #18

  • 16 me be re

    2 0 Отговор
    Плъхове сте вие ....
  • 17 Илиев

    2 0 Отговор
    НО Е ДОБРЕ НЯКОЙ ОТ СЪД. ВЛАСТ ДА НЕ ВЯРВАТ НА СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ ПОДАДЕНИ ИМ ОТ ПОЛИЦИЯТА БГ. ПОДАДЕНИ ИМ В ПИСМЕН ВИД.
  • 18 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Шаран БГ":

    Нещата са прости. Както казах, и конституцията ни и правовите закони са добри. Взаимствани (направо преписани) са от европейските,които са най добрите. Както виждаме там си работят доста добре, защото се прилагат (вкл. и за политици). Това въоръжаване до зъби и саморазправа е характерно за отминали епохи и други географски местоположения,които за стотен път повтарям -нямат по добър стандарт на живот от Европа. Когато нахлуят в дома ви рецидивисти с оръжие, тогава закона казва чи може да се защитите. В противен случай, като видите някой в двора си или гаража да краде без непосредствена близост и заплаха за живота ви,се обаждате на полицията и тя до 2-4 мин трябва да е дошла за да залови престъпника. Ако не успее,застраховката ще покрие загубите ви,без да се налага гражданите да стават убийци. Казуса с т.нар. доктор, при който не бих се лекувал в никакъв случай е следният: решил е да се саморазправи по най отвратителния начин след първия обир,набавяйки си незаконно оръжие. Дебнал е жертвата,застрелял го е на улицата и се е опитал да прикрие престъплението. Не виждам никаква самозащита тук.
    Въпроса за сдс е отделен, въпреки че мисля от сдс е имало и има по добри кадри от т.нар. патриоти.
  • 19 Гост

    3 0 Отговор
    СДС като едно НПО ли дава акъли от коневръза,а някой питал ли ги е за нещо тези политически покойници?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове