Отидете към основна версия

8 847 26

"Гръмнали" четири диска, ама друг път

  • търговски регистър-
  • дискове-
  • админи
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цветан Такев, системен администратор

"Гръмнали" 4 диска. Така ли гърмят 4 диска бре? Един - зле, два - много зле, ама четири едновременно не е възможно. Освен, ако не ги е хванала "чумата". Системата на търговския регистър би трябвало да е следната - 2 сървъра, работещи в load balancing, всеки от който има RAID 1 на сторидж дисковете и на операционната система, Отделно - 2 NAS-a за backup, като всеки от тях пак работи в RAID 1. На диска с операционната система имаш едно Apache, PHP и някакъв SQL.

Това може и ръчно да се бекъпва при промяна на някои параметри или надграждане. Бекъпът на данните (сторидж устройствата) обаче трябва да е направен инкрементално на всеки час. Отделно трябва и една система за мониторинг, работеща на компютър втора ръка трябва да се инсталира, която преди инцидент, отдавна да е разпратила SMS-ите до админите.

По този начин, най-много за час, всичко ще работи отново. Всичко срещу сумата от около 90 000лв за хардуер. Какво се е случило (според мен) - "гръмнал" е някакъв основен диск на продъкшън сървъра им, след което с ужас са установили, че бекъпът отдавна не е работил. И сега, тъй като мина седмица, според мен се опитват да си възстановят данните в "Итема-В" от основния диск.

Ама за толкова терабайти става бавничко, както се и случва в момента. Дотук с великите бутафорни одити на ДАЕУ за информационно-комуникационната инфраструктура, дотук с високомерния "държавен хибриден частен облак", идва време да видим как е действала (ако въобще е работила) държавната широколентова линия за високоскоростен достъп до интернет, която да осигури свързаност между сървърното в Търговски регистър и резервния бекъп в Шумен.

Ама нали си имат поддръжка за милиони (Търговският регистър), дори една цветарска фирма им съпортва системите. Така че, предполагам, всичко ще е точно накрая. И пак идва въпросът, който преди 5 години си го задавах - по време на бума на отвличанията, откъде мутрите черпеха информация?! Отговорът - Търговският регистър. Най-големият нарушител на лични данни в държавата.

Всеки който иска, може да види имената, фирмите и оборотите им. Все едно да ти видят HIV статуса. Тия GDPR ги не лови, над това са. С интерес ще проследим какво ще се случи, защото това е един от най-големите гафове на държавата евър. А защо се е случил ли - защото 45 години, по времето на един строй, в който шуробаджанащината и конформизма се е развивал като рак, то не можеш да очакваш да се работи професионално от бивши номенклатурчици...

Коментарът е публикуван във фейсбук

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини