Отидете към основна версия

3 502 40

От какво се нуждае Украйна, за да спре Путин

  • украйна-
  • владимир путин
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посланикът на САЩ Кърт Волкър наскоро заяви пред The Guardian, че САЩ са готови да предоставят на Украйна оръжия, с които тя да се защити. Няма съмнение, че Киев се нуждае от тези оръжия; в Азовско море и в Черно море Москва води едновременна военна и икономическа война срещу Украйна. Тя блокира Азовско море за укриански кораби и си присвоява правото да инспектира „чуждестранните“ кораби, а освен това разшири изключителната си морска зона чак до Одеса, пише Стивън Бланк за мозъчния тръст Atlantic Council.

Материалът е представен без редакторска намеса.

Москва има възможността да осъществи десант на украинския бряг, чрез който да изолира Мариупол от останалата част на Южна Украйна. Това се случи, след като Русия засили сухоземните, въздушните и военноморските си част в и около полуостров Крим.

Какво би представлявала тази атака? Десантът може лесно да бъде осъществен чрез масиран огън от корабите срещу разположените на брега цели. Друга възможност е употребата само на въздушно-десантни части, или комбинирането им с десантна операция, или военноморска операция на корабите, които да обстрелват брега. Фактът, че целите въздушно-десантни войски (ВДВ) на Русия участват в маневрите „Восток-2018“ в Далечния Изток може да означава, че Москва подготвя тези части за бъдещ „десант“, което означава използването им за първата фаза на комбинирана военна атака срещу украинската черноморска брегова ивица.

Блокадата на Азовско море от Русия може да обхване цялото украинско крайбрежие, включително Одеса и може също да бъде използвана за присвояване на украинските енергийни депозити, които продължават да са под контрола на Киев в Черно море (присвояването на украинските енергийни съоръжения беше основната цел на първата операция в Крим през 2014 година). Руските операции трябва да бъдат разглеждани като откровена военна намеса и икономическа война. Без да изстрелят и един патрон, или да действат по откровено нелегален начин, руснаците успяха ловко да комбинират военния с икономическия натиск, сигурен индикатор за морска и военноморска хибридна война.

В момента има въпиюща нужда да се помогне на Украйна. Няма признаци, че разговорите на Волкър с пратеника на Москва Владислав Сурков ще продължат скоро, или за това, че Москва има нови идеи как да прекрати тази война.Всъщност, Волкър мисли, че Кремъл няма да прави големи овертюри преди Украйна да избере нов президент и състав на парламента, което трябва да се случи през 2019 година и навярно е прав.

Кой е най-бързият начин Украйна да получи нужните оръжия, за да се противопостави на руска офанзива откъм морето? Изпращането на противокорабни ракети US-AGM-84 Harpoon Block II, AGM-158C LRASM A и Norwegian Naval Strike Missile. Но на Киев също ще му трябва съответната платформа за изстрелване и насочваща система и по-точно радар.

След като Москва отказва да преговаря за изпълняването на условията на Минск II, САЩ и техните ключови европейски съюзници трябва да комбинират допълнителен военен натиск, целящ да подобри самоотбраната на Украйна с все по-тясно сътрудничество и натиск над Москва. Причините за това са очевидни.

Сигурността на Украйна е ключова за европейската сигурност. Инвазията в Крим и Донбас заплашва не само Украйна, но и голяма част от Европа. И именно тази инвазия събуди Европа от догматичните й брътвежи за ера на мира, или това, че Русия е приела статуквото, Независимо от това, сътрудничеството между съюзниците е под заплаха, не само от Москва, но и от Белия Дом. Безразсъдните изявления на президента Доналд Тръмп относно международните отношения изплашиха толкова много съюзниците, че Франция и Германия искат да разчитат на изцяло европейски сили за сигурност и армия, което само ги отдалечава от НАТО. Нито едно европейско правителство няма да харчи пари за две различни армии.

Невежите усилия на Тръмп за разстройване на сътрудничеството между съюзници са една от причините за това, Путин да се въздържа от правенето на отстъпки, които ще помогнат за възстановяването на търговските и икономическите отношения между Русия и Запада и мира в Европа. Политиките на Путин демонстрират, че той продължава да действа все едно очаква европейската коалиция да се разпадне, ако той издържи достатъчно дълго. Съответно, „туитовете“ на Тръмп и намесите му не само фрагментират съюзническото единство в НАТО, но и стимулират търсенето на алтернативи на американското лидерство в Европа. Те също поставят под заплаха един от интересите, които неговата администрация твърдо поддържа, а именно – отбраната на Украйна.

Краят на Студената война установи принципа на неделимостта на европейската сигурност. Инвазиите на Путин в Грузия и Украйна поставиха на изпитание този принцип. Без солидна подкрепа от САЩ за нашата най-велика дипломатическа победа, рискът от война се увеличава много. Търсенето на алтернативи на НАТО все още не е започнало реално, но ако Тръмп продължи с невежата си риторика това със сигурност ще подпомогне този процес. Единственият печеливш ще е Владимир Путин. Ако Украйна ще възстановява сигурността, независимостта и териториалния си интегритет, оръжията няма да са достатъчни. Война, водена при липса на политическо разбирателство за това какво би представлявал истински дълготраен мир в Европа води само до нови конфликти, от които никой няма да бъде по-добре, отколкото преди това.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини