Отидете към основна версия

18 997 80

"Ди Велт": Руският "Авангард" предизвика паника в САЩ

  • авангард-
  • хиперзвуково оръжие

Според ръководителя на Кремъл успешното изстрелване на ракетата "Авангард" с хиперзвуков планиращ крилат боен блок е "новогодишен подарък" за руснаците

Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

С новото си хиперзвуково оръжие ръководителят на Кремъл Владимир Путин "предизвика паника в Съединените щати", пише Die Welt. Руският военен комплекс „Авангард“ „нервира“ американските военни, защото те все още нямат средства да се предпазят от този вид оръжие, отбелязва журналистът от немското издание.

С новото си хиперзвуково оръжие президентът на Русия Владимир Путин "предизвика паника в САЩ", пише германският вестник Die Welt.

Според ръководителя на Кремъл успешното изстрелване на ракетата "Авангард" с хиперзвуков планиращ крилат боен блок е "новогодишен подарък" за руснаците. Американските военни, които „и до сега не разполагат“ със средства за отбрана срещу този вид оръжие, „това ги кара да нервничат“, отбелязва авторът на статията Герхард Хегман.

От своя страна военните експерти в САЩ и Европа съвсем „започнаха да бият тревога“, добавя журналистът Die Welt.

„Владимир Путин твърди, че дори и през близките десетилетия в света няма да се появят никакви системи за противовъздушна отбрана, които да прихващат новите руски свръхзвукови ракети. Съединените щати обаче не възнамеряват да се примирят с това и да стоят без да правят нищо. Те са повече от разтревожени”, подчертава Хегман.

Сега в Съединените щати "действат под натиск", продължава авторът. Например, в началото на ноември, Пентагонът дори стартира програма за създаване на комплекс за прехващане на хиперзвуковото оръжие Glide-Breaker-Programm и обяви спешен търг за предприятията от отбранителната промишленост. Очаква се те да предложат „как може да изглежда системата за противовъздушна отбрана за прихващане на ракетите с хиперзвуков планиращ крилат боен блок“, уточнява Хегман.

Изключително високата скорост и маневреност на ракетите на руския свръхзвуков комплекс “Аванград” обаче не представляват голяма заплаха за Съединените щати. Трудността за Пентагона е да открие и точно да следи траекторията на полетите на ракетите, тъй като обхватът на действие на американските военни радари не е достатъчен, отбелязва журналистът на немския вестник.

"Те трябва да видят не стотици, а хиляди километри", заяви само преди две седмици главният инженер на Пентагона, бивш ръководител на НАСА Майкъл Грифин.

Според него проблема задълбочават откритите простори на западната част на Тихия океан и недостатъчния брой острови, на които могат да бъдат инсталирани радиолокационни станции.

"Няма толкова много места, където могат да бъдат разположени радиолокационни установки", обясни главният инженер на Пентагона Майкъл Грифин. "И дори да намерите някакви, най-вероятно те ще се превърнат в цели".

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.

Свързани новини