Отидете към основна версия

6 826 102

С багери срещу насилието - върховна глупост

  • цигани-
  • багери-
  • войводиново-
  • насилие

След 20 години Руанда може да ни се види песен

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Четох веднъж за един мъж, който се прибрал от работа и заварил жена си с друг в семейното ложе. Толкова бил сащисан от гледката, че реагирал по най-неадекватния начин. Запял някаква песен...

В ролята на унизения и неадекватен съпруг влязоха и родните власти с най-слабоумното от всички възможни решения на света, което можеше да се вземе след побоя над командоса в село Войводиново. Пуснаха багери срещу циганските къщи в махалата, незаконно построени преди...30 години. В онзи исторически период, когато равните социалистически люде почнаха да се будят, кой политик, кой бизнесмен, а за циганите въобще не беше време да се говори и мисли.

Експресен отговор на властта с багери срещу насилието. Първично, първосигнално, безумно. Събарянето на къщи винаги е израз на безсилие и безхаберие под общия знаменател на провала. Провал във всяка една възможна политика, насочена към капсулирания етнос. Бутнаха къщите на циганите, за да потушат частично породеното недоволство и ужас от бъдещото съжителство на българи и роми. С ясното съзнание, че това ще се хареса на част от хората. И с напълно размътеното съзнание, за да осъзнаят последиците от всичко това.

Най-малкият проблем е, че ще бъдем съдени по всички параграфи от всевъзможни организации за оставянето на хора без подслон на 9 януари. По-тревожно, дори страшно, е това, което един приятел сподели след случая. В главата на всеки представител на това малцинство, от детето до стареца, ще се загнезди мисълта, че къщата му е била съборена, не защото е незаконно построена, а защото "двама от нашите набиха един от техните".

И след 20 години Руанда ще ни се види песен...

Припомняме, че ФАКТИ зададе конкретни въпроси на Бойко Борисов относно циганския проблем и все още очаква отговор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини