Отидете към основна версия

4 793 87

Държавен расизъм

  • цигани-
  • къщи-
  • престъпност

Връзка между незаконното строителство и престъпността има, но тя е в бездействието на властите

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Събарянето на жилища във Войводиново е акт на държавно спонсориран и иницииран расизъм. Това е линч, подобен на този, който сме гледали във филмите за расизма в американския юг преди 100 години.

Оправданието, че това са незаконни постройки е точно толкова валидно, колкото е валидно предложението, че на всеки който се сбие на улицата трябва да му бъде съборен остъкления балкон. Горе-долу всички остъклени балкони са незаконни постройки.

Това написа в профила си във „Фейсбук“ Юлиян Попов.

Връзка между незаконното строителство и престъпността има, но тя е в бездействието на властите или в неспособността им да се справят с незаконни действия, когато те се извършват или когато се установи тяхната незаконност. В България надали има и една смислена политика за предотвратяване на етническото напрежение. Напротив, има дори няколко партии, които се захранват от това напрежение.

Както ВМРО, така и ДПС почиват на тази логика. За да оцелеят, те се нуждаят от конфликт, така както Владимир Путин се нуждае от измислен враждебен Запад или антиправославен заговор.

Тенденцията да се наказва виновен без да се търси вина, без разследване, без размисъл за еволюцията на конфликта, без обективно вглеждане в причини или дори факти води да фашизиране на обществото.

Фашизирането не е държавен акт, той е обществена нагласа, която създава условия за властово въплъщение на етническото отмъщение. Това е може би единственото оправдание за поведението на Министъра на отбраната.

Това, че ние сме такива.

*Заглавието е на ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини