Отидете към основна версия

4 940 16

Италия иска да прилича на България

  • италия-
  • рим-
  • данък-
  • управление

Салвини бил крайно десен, но не е чак толкова десен, че да обещае плосък данък от 10%

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като крайно дясната италианска партия „Лига“ взе зашеметяваща победа от 34% на европейските избори, удвоявайки взетите гласове, в сравнение с парламентарните избори, нейният лидер Салвини отново заговори за плосък данък от 15%. Такова намаляване на данъка той обещава на своите избиратели отдавна.

Това коментира за сайта „24 май“ Юрий Борисов.

Обещава, но досега не смееше да го въведе, защото не е достатъчно смел и решителен като български управляващи, които сядат на карти някой следобед, взимат генерално решение и веднага го въвеждат. Освен това, този Салвини бил крайно десен, но не е чак толкова десен, че да обещае плосък данък от 10%.

Европейската комисия обаче реагира нервно. Тя обвини Салвини, че с такива ходове той нарушава европейските правила. На което Салвини е отговорил „да променят правилата“. Интересно е, че Брюксел се притеснява от намаляването на данъци в Италия. Това е така, защото този Брюксел не разбира, че ниските данъци са нещо много хубаво и колкото са по-ниски, толкова е по-хубаво. А да са ниски данъците е хубаво, защото парите си остават в хората и това ги прави по-богати, а държава я прави с по-малко приходи, но това не е лошо, защото държавата е лош стопанин.

От цялата тази дандания на мен ми става хубаво, защото на Италия започва да ѝ идва акълът в главата, тъй като започва да иска да прилича на България. Само че една птичка пролет не прави, тоест един само плосък данък не стига. Освен това той ще е плосък, но е замислен много голям, както вече обясних. И други неща трябва да направи Италия, ако иска да има български успехи.

Например, тя трябва да намали външния си дълг от 130% от БВП на примерно 25%. Това става като силно се свият всякакви социални програми, а бе направо да се премахнат; като се спрат всякакви безплатни лекарства, а бе направо хората да си плащат здравеопазването и като се държат ниски, ама много ниски, пенсиите и заплатите. Е, не могат да го докарат до 180 евро средна пенсия и до 280 евро минимална заплата, но това е така, защото италианците са глезльовци, докато българите са издръжливи юнаци. Не могат, но да държат посоката. Посоката е правилна.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.

Свързани новини

  • Порои в Италия

    Проливни дъждове засегнаха Италия, съобщи ANSA. Дъждовете са довели до затворени пътища в северната част на страната. Ситуацията се усложнява от сн ...
    13.06.2019
    2 150
    0