10 Юни, 2019 12:54 4 916 16

Италия иска да прилича на България

  • италия-
  • рим-
  • данък-
  • управление

Салвини бил крайно десен, но не е чак толкова десен, че да обещае плосък данък от 10%

Италия иска да прилича на България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като крайно дясната италианска партия „Лига“ взе зашеметяваща победа от 34% на европейските избори, удвоявайки взетите гласове, в сравнение с парламентарните избори, нейният лидер Салвини отново заговори за плосък данък от 15%. Такова намаляване на данъка той обещава на своите избиратели отдавна.

Това коментира за сайта „24 май“ Юрий Борисов.

Обещава, но досега не смееше да го въведе, защото не е достатъчно смел и решителен като български управляващи, които сядат на карти някой следобед, взимат генерално решение и веднага го въвеждат. Освен това, този Салвини бил крайно десен, но не е чак толкова десен, че да обещае плосък данък от 10%.

Европейската комисия обаче реагира нервно. Тя обвини Салвини, че с такива ходове той нарушава европейските правила. На което Салвини е отговорил „да променят правилата“. Интересно е, че Брюксел се притеснява от намаляването на данъци в Италия. Това е така, защото този Брюксел не разбира, че ниските данъци са нещо много хубаво и колкото са по-ниски, толкова е по-хубаво. А да са ниски данъците е хубаво, защото парите си остават в хората и това ги прави по-богати, а държава я прави с по-малко приходи, но това не е лошо, защото държавата е лош стопанин.

От цялата тази дандания на мен ми става хубаво, защото на Италия започва да ѝ идва акълът в главата, тъй като започва да иска да прилича на България. Само че една птичка пролет не прави, тоест един само плосък данък не стига. Освен това той ще е плосък, но е замислен много голям, както вече обясних. И други неща трябва да направи Италия, ако иска да има български успехи.

Например, тя трябва да намали външния си дълг от 130% от БВП на примерно 25%. Това става като силно се свият всякакви социални програми, а бе направо да се премахнат; като се спрат всякакви безплатни лекарства, а бе направо хората да си плащат здравеопазването и като се държат ниски, ама много ниски, пенсиите и заплатите. Е, не могат да го докарат до 180 евро средна пенсия и до 280 евро минимална заплата, но това е така, защото италианците са глезльовци, докато българите са издръжливи юнаци. Не могат, но да държат посоката. Посоката е правилна.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ок ама в къв смисъл

    4 7 Отговор
    Мутренска Италия , Природна Италия пълно с природа и зелени плевели. Или Италия базирана на корупцията и италианската мафия като Берлускони.
  • 2 Запознат

    9 6 Отговор
    Тия ги напече слънцето....
  • 3 Госあ

    10 6 Отговор
    Като почнат да стаат много десни, Франция и Германия да си поискат незабавно заемите, нали са десни ? Иначе бой по канчето. А т'ва в България е ясно че никъде го нема.
  • 4 Госあ

    2 2 Отговор
    Като почнат да стаат много десни, Франция и Германия да си поискат незабавно заемите, нали са десни ? Иначе бой по канчето. А т'ва в България е ясно че никъде го нема.
  • 5 куку руку ку

    11 5 Отговор
    Стига с тази мантра за държава лош стопанин, а частникът добър. Я кажете кой е собственик на Дженарал електрик (примерно)? Акционерите са собственици и то това е огромно количество хора, а фирмата се управлява от няколко човека в борда на директорите. Същата бюрократична машина управлява, както и при държавната собственост, но в същото време държавата може да държи сметка на борда на директорите, а акционерите каква сметка могат да им държат? А плоският данък е в полза на високите доходи, а не на ниските. Едно е 10% на 1000 лв, съвсем друго е 10 % на 10 000 лв.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така си е

    20 2 Отговор
    Евро Съюза нищо не казва по въпроса за плоския данък. Явно не се интересува от българския народ, а само от българската мафия! Откакто се въведе този данък се увеличи богатството на статуквото и се намали това на работници, пенсионери и социално слаби. Единствено имитиращите храни, месата пълни с хормони и зеленчука с всякакви всевъзможни пестициди поддържат една поносима цена за обикновенните български потребители, които живеят за да работят и ядат, понеже нямат пари за почивки и глезотии. Благодарение на масовата немотия сред обикновенните българи статуквото масово започна да ходи по Малдивите, Бали, Сейшели, Мавриций, Пуерто Рико и така нататък. Статуквото масово закупи мезоните и къщи по Гръцките курорти. Статуквото масово започна да се предвижва с последните и най-мощни модели на Мерцедес, БМВ, Ауди, Бентли, Ролс-Ройс. Статуквото пазари само от луксозните брандове за децата си, в които детските обувки струват над 1000 лева. Статуквото в момента живее много, ама много по-добре от Тодор Живков като лидер на НРБ! Единственото изключение са гастербайтерите. Всеки, който е останал да живее тук и бачка за статуквото не е видял бял ден и няма да види, докато не очисти до 9то коляно тия!
  • 8 Вагабонто

    10 3 Отговор
    Населението от "български издържливи юнаци" в размер на четвърт от цялото и половината от работоспособното е извън страната и формира най-стабилния стълб на който се крепи българската икономика - парите от имигрантите. За сравнение Брутния вътрешен продукт на Италия за 2017г. 1,935 трилиона USD, на България 0,005683 трилиона USD и кой иска да е както в България бре? Гонете го тоз веднага, че се забатачихте като нази!

    Коментиран от #9

  • 9 ЦЦолов

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Вагабонто":

    Пред БВП на България си сложил една нула повече.
  • 10 Цветка

    12 0 Отговор
    В Италия живота е много по добър от живота в България. Правителството в Италия работи за народа, а народа в България работи за правителството! Ето това е разликата.
  • 11 БРАВО

    8 1 Отговор
    Изумителна статия, особено в частта - "смел и решителен като български управляващи, които сядат на карти някой следобед ..."?! По-вероятно е, Италия да иска да прилича на България, защото те си имат държава с мафия в нея, а ние си имаме мафия с държава в нея. Честито!
  • 12 гост

    4 1 Отговор
    Могат да вземат БГ политиците,те ще ги направят като България!
  • 13 Патриот

    5 1 Отговор
    Нормално. В Италия държавата си има мафия. В България - мафията си има държава.
  • 14 Pjh

    4 1 Отговор
    Едва ли иска мякой да прилича на БАЙ ГАНЬО
  • 15 Дядо ви господ

    3 0 Отговор
    И 0 % да ви направя данъка пак ще краде те.
  • 16 Монсиньор

    1 0 Отговор
    Да сравняваш Италия с България е като да сравняваш компютри с компоти. Стига глупости. България е експеримент - искат да проверят българите колко са жилави и дали могат да ги смачкат.