Отидете към основна версия

2 231 11

Протестите в Чехия: все една и съща загадка

  • андрей бабиш-
  • чехия

Съмненията относно личния морал на премиера Андрей Бабиш датират още от началото на политическата му кариера

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чехите се надигнаха на втора революция. Съмненията относно личния морал на премиера Андрей Бабиш датират още от началото на политическата му кариера. А това поставя една голяма загадка, пише Райнхард Везер.

Обвиненията срещу чешкия министър-председател Андрей Бабиш тепърва ще се проверяват от съда. Но и основателното подозрение, че може да е замесен в измама за милиони, е толкова тежко, че той би трябвало да се откаже от всичките си публични постове и политически функции - до окончателното изясняване на случая.

Почтеността, зачитането на съдебната власт и уважението към гражданите изискват именно това. Ако той действително се окаже невинен, както сам твърди, би могъл, разбира се, да се завърне обратно в обществения и политическия живот на страната. Средства за това не му липсват.

Силните съмнения относно неговия личен морал не са от вчера – те го придружават още от самото начало на политическата му кариера. Напук на всичко, Бабиш беше избран.

Защо толкова много хора, и далеч не само в Чехия, са готови да прощават всяко безчестие на хората от този сорт - си остава пълна загадка. Ако тя бъде решена, това навярно ще помогне за спирането на популистката вълна в западния свят.

А дотогава е ясно: масовите протести в Прага показаха, че е много чехи разбират демокрацията значително по-добре, отколкото човека, който е начело на правителството.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини