Отидете към основна версия

19 611 89

Да нахраним войника, бил той и професионален

  • армия-
  • войник-
  • наборен войник

Първо да се погрижим за хората под бойните ни знамена

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И днес българският войник, макар и професионален, е „измокрен, гладен, уморен“. Това е основният извод за състоянието ни на армията ни.

Повече от 3500 войници са необходими за попълване на недокомплекта в българската армия. Това разкри преди месеци генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътни войски, пред журналисти в Ловеч по време на националната комуникационно-информационна кампания "Бъди войник".

Висшият военен разкри, че недокомплект се е формирал от 2012 г. до 2015 - 2016 г., по различни причини, някои от които грешни решения.

Началната заплата на военнослужещите е около 900 лева, като получават и други бонуси и социални придобивки, каза още генерал-майор Михаил Попов.

Дори и при тези финансови условия няма желаещи да стават професионални войници. Това е обяснимо, ако само припомним, че дори и военните ни парашутисти не скачат с професионални кубинки. Те използват общовойскови, а преди скокове ги облепят с тиксо.

Това не пречи на ръководството на военното министерство да мечтае за връщането на наборната казарма.

Или можем да очакваме строят на армията ни да се състои от наборен-професионален-наборен войник.

„От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват". Това заяви в събота министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Силовият вицепремиер разкри плановете на министерството на отбраната по време на Втория национален събор на запасното воинство в България, който се проведе в Крънската кория край Казанлък.

Според Каракачанов възстановяването на наборната военна служба е абсолютно задължително, тъй като на практика армията няма резерв.

Преди години ВМРО изготви промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, с които искат да се върне наборната служба.

В мотивите си воеводите посочиха, че рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа изисква бързи и адекватни действия на законодателната власт у нас.

Нормативното преминаване от принципа за наборна военна служба към механизма на професионална военна служба в България е било извършено прибързано, без съобразяване с конкретната геополитическа и военностратегическа обстановка в Югоизточна Европа и без да се отчита националната традиция за попълване състава на въоръжените сили, смятат от ВМРО.

Преди месеци Румен Кисьов, директор на дирекция Инфраструктура на отбраната, заяви, че наборната служба и въвеждането на военната повинност, съчетавайки я с професионалната армия, е единственото правилно решение за армията ни.

Кисьов отсече, че подготовката на наборната армия ще струва 160 милиона лева, докато професионалната - 480 милиона лева.

Той заяви, че има вариант, при който да се въведе така наречената единична подготовка. Спането ще бъде осигурено в казармени условия и общежития, а за желаещите и имащи възможност в домашни условия при строго спазване на разпределението на времето, учебния процес и специалните занятия.

Наборната служба трябва да е задължителна за всички мъже от 18 до 45 годишна възраст в рамките на 8-12 месеца, предложи Кисьов.

Армията ни продава имоти, а мечтае за наборници.

Няма да оценяваме подобно състояние.

През последните години министерството на отбраната ударно продава имоти – бивши казармени поделения и ведомствени апартаменти с мотива, че в тези градове вече няма гарнизони. Всеки експерт знае, че наборният войник през определен период на време трябва да минава запас. Тази практика не се прави у нас от години.

Според статистиката към 2002 година, когато у нас има наборна военна служба, показва, че у нас е има 5234 военни инвалиди. От тях само 655 са пострадали по време на война, останалите са пострадали в цивилната ни казарма по време на отбиването си на редовната наборна военна служба.

Само да припомним, че договорите за ремонт на бойните самолети буксуват, а модернизацията на пехотата ни е мираж.

Народът ни го е казал: Който не храни своята армия, храни чужда. Г-н министър, същото важи и за професионалната армия. За съжаление и днес българският войник е „измокрен, гладен, уморен“.

Трябва да му свалим шапка, че той продължава гордо продължава да спазва клетвата на дедите си.

Примерите от последните месеци дават надежда, че в редовете на армията ни служат достойни хора. Да се погрижим за тях първо....

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 41 гласа.

Свързани новини

  • Швеция влезе в общите сили на Европа

    Швеция се присъедини към споразумение за участие на страната в програмата за интеграция в Европейската инициатива, предложена от френския президент Ем ...
    20.09.2019
    2 262
    5
  • Връщат казармата от 2021 година?

    „От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толко ...
    14.09.2019
    47 269
    311
  • Сухопътните ни войски търсят войници

    Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за попълване на 198 вакантни войнишки длъжности във военни формирования от Сухопътните войски. ...
    23.08.2019
    4 808
    62
  • Каракачанов: Законът за казармата е готов

    Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че законът за доброволната воена служба вече е готов. По думите му той е минал през всички нива на ...
    11.08.2019
    25 862
    137
  • Искаме да модернизираме армията

    Нашата амбиция е да модернизираме армията, не само със самолетите, за които се говори толкова активно, но и до края на годината се надявам, че ще склю ...
    11.08.2019
    3 590
    77