Last news in Fakti

15 Септември, 2019 11:28 19 577 89

Да нахраним войника, бил той и професионален

  • армия-
  • войник-
  • наборен войник

Първо да се погрижим за хората под бойните ни знамена

Да нахраним войника, бил той и професионален - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И днес българският войник, макар и професионален, е „измокрен, гладен, уморен“. Това е основният извод за състоянието ни на армията ни.

Повече от 3500 войници са необходими за попълване на недокомплекта в българската армия. Това разкри преди месеци генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътни войски, пред журналисти в Ловеч по време на националната комуникационно-информационна кампания "Бъди войник".

Висшият военен разкри, че недокомплект се е формирал от 2012 г. до 2015 - 2016 г., по различни причини, някои от които грешни решения.

Началната заплата на военнослужещите е около 900 лева, като получават и други бонуси и социални придобивки, каза още генерал-майор Михаил Попов.

Дори и при тези финансови условия няма желаещи да стават професионални войници. Това е обяснимо, ако само припомним, че дори и военните ни парашутисти не скачат с професионални кубинки. Те използват общовойскови, а преди скокове ги облепят с тиксо.

Това не пречи на ръководството на военното министерство да мечтае за връщането на наборната казарма.

Или можем да очакваме строят на армията ни да се състои от наборен-професионален-наборен войник.

„От 2021 година може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват". Това заяви в събота министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Силовият вицепремиер разкри плановете на министерството на отбраната по време на Втория национален събор на запасното воинство в България, който се проведе в Крънската кория край Казанлък.

Според Каракачанов възстановяването на наборната военна служба е абсолютно задължително, тъй като на практика армията няма резерв.

Преди години ВМРО изготви промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, с които искат да се върне наборната служба.

В мотивите си воеводите посочиха, че рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа изисква бързи и адекватни действия на законодателната власт у нас.

Нормативното преминаване от принципа за наборна военна служба към механизма на професионална военна служба в България е било извършено прибързано, без съобразяване с конкретната геополитическа и военностратегическа обстановка в Югоизточна Европа и без да се отчита националната традиция за попълване състава на въоръжените сили, смятат от ВМРО.

Преди месеци Румен Кисьов, директор на дирекция Инфраструктура на отбраната, заяви, че наборната служба и въвеждането на военната повинност, съчетавайки я с професионалната армия, е единственото правилно решение за армията ни.

Кисьов отсече, че подготовката на наборната армия ще струва 160 милиона лева, докато професионалната - 480 милиона лева.

Той заяви, че има вариант, при който да се въведе така наречената единична подготовка. Спането ще бъде осигурено в казармени условия и общежития, а за желаещите и имащи възможност в домашни условия при строго спазване на разпределението на времето, учебния процес и специалните занятия.

Наборната служба трябва да е задължителна за всички мъже от 18 до 45 годишна възраст в рамките на 8-12 месеца, предложи Кисьов.

Армията ни продава имоти, а мечтае за наборници.

Няма да оценяваме подобно състояние.

През последните години министерството на отбраната ударно продава имоти – бивши казармени поделения и ведомствени апартаменти с мотива, че в тези градове вече няма гарнизони. Всеки експерт знае, че наборният войник през определен период на време трябва да минава запас. Тази практика не се прави у нас от години.

Според статистиката към 2002 година, когато у нас има наборна военна служба, показва, че у нас е има 5234 военни инвалиди. От тях само 655 са пострадали по време на война, останалите са пострадали в цивилната ни казарма по време на отбиването си на редовната наборна военна служба.

Само да припомним, че договорите за ремонт на бойните самолети буксуват, а модернизацията на пехотата ни е мираж.

Народът ни го е казал: Който не храни своята армия, храни чужда. Г-н министър, същото важи и за професионалната армия. За съжаление и днес българският войник е „измокрен, гладен, уморен“.

Трябва да му свалим шапка, че той продължава гордо продължава да спазва клетвата на дедите си.

Примерите от последните месеци дават надежда, че в редовете на армията ни служат достойни хора. Да се погрижим за тях първо....


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Стефчо

    73 22 Отговор
    Бравос, чудесен коментар. Право в десетката....

    Коментиран от #6

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    49 17 Отговор
    ВЕЛИК Е НАШИЯ ВОЙНИК

    Коментиран от #78

  • 3 Частен съдебен изпълнител

    71 16 Отговор
    15.09.2019 година необслужван облигационен заем взет от правителството и парламента в размер на 2,208 милиарда лева за закупуването на 8 изтребителя f-16 block 70 платени предварително на федералната банка на САЩ кредитен рейтинг отрицателен нечестен некоректен непочтен нелоялен клиент в лицето на правителството на ГЕРБ невъзможност да изпълнява обслужването на кредита заемните средства в деня на техният падеж неплатена първа вноска по кредита считано от 08.09. в размер на 12 милиона лева общо 240 кредитни вноски в продължение на двадесет години при лоялен и жив клиент.

    Коментиран от #40

  • 4 Монгола

    41 10 Отговор
    Много е гладен на смяна от 12 часа разкладката му е 11 лв. смятайте на Казан колко много пари са това! 10 души да ги храниш ×3 пъти за 12 часа със 110 лв!

    Коментиран от #8

  • 5 Тринити

    104 13 Отговор
    Българския войник днес спи цял ден и вечерта е във вкъщи при семейството в поделенията има само карул!

    Коментиран от #43

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Западните Балкани

    74 10 Отговор
    Каракачанов продава български паспорти за милиони, сигурно и всяка сделка с имоти му пълни джоба, а иска наборна армия за да краде още повече. Кога Гешев ще го арестува като Иванчева за търговия с власт?
  • 8 ССС

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "Монгола":

    Това е за 24 умнико, не за 12.
  • 9 simo

    68 12 Отговор
    точно за връщането на наборнящината са най-големите комунистически тикви...там краденето далаверата и шуробаджанащината бяха супер високи...кой иска синчето му да е картечар???Нека тия мишки които предлагат да дават личен пример...ама техните синове даже няма и да служат...
  • 10 Fate

    61 12 Отговор
    Еничери терористи служещи единствено на американските интерeси
    Няма българска армия
  • 11 Gortew

    65 8 Отговор
    Защо искат да въвеждат задължителната военна служба, като нямат бази и няма с какво да хранят войниците? След като е войник и под пагон той трябва да търпи да е гладен, да живее мизерно, да ходи непран и въшлив ли??? Едва ли искат да въведат казармата за слава родину
  • 12 Армагедон

    61 18 Отговор
    Народ който не храни свой войник , идва ден в който ще трябва да храни чужд войник !

    Коментиран от #22

  • 13 Брей

    101 35 Отговор
    Нещастници. Пак с тая задължителна казарма. Служил съм година и половина и това беше най мизерното ми съществуване през живота ми. Да не говорим за изгубеното време в най хубавите ми години. Пак искат без пари армия.всичко което можеш да научиш от казармата е да живееш в мизерия и да си сдържаш нервите да не пречукаш някой тъп старшина комплексар.

    Коментиран от #24, #27, #70

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Георги

    44 3 Отговор
    Ако съдим по военния министър, няма да има гладни в казармите. То иначе не му отива много,единия 150 кг ,а другия......колкото му дадат да яде.
  • 16 Мартин

    37 7 Отговор
    Този пасюга не мога да управлява и градска тоалетна, кой му повече отбраната на страната... Неговите алабализми за да се хареса на своите избиратели "патриоти" нямат край и въобще не са съвместими с позицията му на Министър на Отбраната на Република България, член на НАТО и Европейският съюз.
    Искат да принудят младите мъже да служат, сигурно ще трябва сами да си купуваме кубинки, камуфлажи, раници и автомати. Каракачанов и Валерко Симеонов с радост ще ни ги продадат, както построиха "много спешната и важна" телена ограда за няколко десетки милиона и фирми на роднини и приятели - разчитаме на това бежанците да не си носят клещи ли?
    Аз съм от Карлово, тук всеки 2-ри е военнослужещ, гледам ги как жално се друскат на пейката на старите руски камиони които се ползват от нормалните хора само за дървободив и нищо друго - даже животни не се возят в тях, че се травмират. Ходят професионалните Ни войници и сами си купуват кубинки, щото тия дето са им ги дали вече са били носени 20 години. Пращат ги да пазят някакви оградени пусти поляни за да ги тренират.
    Да оправят първо ситуацията на хората които са избрали това за професия и чак тогава да мислят за следваща стъпка. Този недокомплект на армията не е някаква нелепа случайност.
    Щом искат да има някакъв запас - направете доброволни курсове, направете някакви уроци, направете някакви лагери за по 1-2 седмици на които хората сами да се записват. Сега е достатъчно трудно да сме конкурираме с Европа, а като младите
  • 17 Пламен

    37 4 Отговор
    Да заровим едни милиони, МНОГО милиони! Държавата вече не е в състояние да "роди живо" каквото и да било, резултат на системата "батко и братки" на всички етажи в администрацията и управлението. Справка - електронно правителство, НАП, вписванията, тол система, ветеринарни служби, пътна безопасност, пътно строителство - НИЩО! Та вижте - един главен прокурор не можем да изберем без скандали. Виновен ни Решетников, като при "кривата ракета..."
  • 18 Всеки който е в армията

    21 4 Отговор
    Защитава статуквото на дс убо и комунистическата олигархия на доган имането на тиквата островите а това са предатели еничари дето защитават полит шаиката крадци.....всяко едно друго управление би било по добро за населението но тогава управленската шаика няма да мародерства народа си и да е проводник на чужди интереси
  • 19 Терминал 2

    17 10 Отговор
    Само да я въведат и съм емигрирал.

    Коментиран от #26

  • 20 Стадото се топи

    30 2 Отговор
    С невиждани темпове и останелите живи тука ще бъдат изправени пред реалността да работят за 20 и да плащат за 40 човека щот кражбите на управленската шаика намаляват прогресивно както намалява населението и на единица офца ще се падне невероятно скубане😂😂😂
  • 21 Кои къде му видат очите да се спасява

    27 6 Отговор
    Не раждаите и не правете бизнеси в бегето щото са обречени
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ссср

    28 17 Отговор
    Не искам да давам сина си в армията за да стане мъж ,а искам да е ниско наведен краварски джендър . Това е философията на всички кравари .
  • 24 мизерник

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Брей":

    Не лъжи ,ти си си мизерник по природа.
  • 25 Ventura

    39 3 Отговор
    Тумбак- воеводата, да даде своя дан към държавата, да отслужи двете години които е пропуснал, а след това да дава съвет за закон.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 чажт

    26 1 Отговор
    лъжата че ще въвеждат задължителна казарма я дъвчат от доста години само като наближат избори...това е простата истина...обърнете внимание като минат изборите и тези приказки от политическите пионки ще спрат....до следващите избори😂
  • 30 Селянина с колелото

    25 4 Отговор
    Нали вчера го пуснахте това и стана плювалник, алоооо автора....казарма редовна блябля, няма пари за здравеопазване и кво ли не..като здравеопазването е най - ценно, тея решили още един концлагер да отварят тука. Толкова хора останаха сакати и душевно болни от помията в тая велика казарма. Мършата от властта си мисли че ще си създаде лична охрана от млади хора, само че май ще си наточи ножа. Хляба в Плевен ШЗО(забележете уж елита на поделенията, представям си какво е било другаде) се караше в понеделник и стоеше в шкаф наподобяващ тоя за обувки само че по дълъг и широк, сутрин като отвориш вратата и плъхове колкото котки бягаха вътре, всичко опикано и осрано, до другия понеделник ставаше на тухла, за казарма ще ми говорят мършите, това е само един пример за помията която чака вашите деца които сте гледали като сте деляли от залъка си 19 години и сте готови да дадете живота си за тях а някой кръгъл идиот да ги съсипе за 6-9 месеца. Това ако го видя с очите си 2-ри път ще стане касапница и получовека пред мен ще си изяде червата заклевам се с 2-те ръце. И който ми говори за патриотизъм и родолюбие, да си стегне гащите малко, всеки днес има оръжие в къщи, официално ловджиите са 250 000 не официално към 500-600 хиляди, и ако не може да плаща и да ходи да стреля по стрелбища се обучава в гората, така че никой да не ми говори за тренировка и обучение, тука войната почна още 89 година и още не е свършила, като стане нова година и се почва една стрелба така че на

    Коментиран от #34

  • 31 Спартак

    28 1 Отговор
    Ако се абстрахираме от евентуалните политически усложнения, в чисто военно-стратегическо отношение Реджеп Ердоган може да се разхожда като господар по жълтите павета след три-четири седмици на бойни операции. И пет наборни военни служби да въведат, този факт няма да се промени. Проблемите на армията са фундаментални и са обвързани с проблеми в самата структура на държавата и обществото. А рибата както знаем често се вмирисва откъм главата, сещайте се сами...

    Коментиран от #35, #89

  • 32 плевен

    33 5 Отговор
    Да сме наясно. "Професионален войник" е учтивото име на наемника. А наемника иска да го нахранят, да му платят, и ако стане напечено -да оживее. С наемна армия можеш да решиш определена задача, но не и да защитаваш страната си. Скъпо или евтино, цялата население трябва да е обвързано в националната отбрана.Иначе ще повторим цар Иван Шишман. С наемниците си, той е загубил страната ни, без нито една битка.
  • 33 Италианеца

    18 1 Отговор
    Да направи министъра два коремни и ще служат до 115 години!

    Коментиран от #73

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 тппррр

    17 2 Отговор

    До коментар #31 от "Спартак":

    не след 1 месец ердоган може да превземе България...а след 6..7 дни ...това е...политическите пионки и задкулисието го знаят прекрасно...така че Турция реално ни смуче икономически...просто нашите са се предали...не и трябва на Турция да влиза с войска..каквото и трябва нашите политически пионки го дават...просто сме малки...а те имат огромна и модерна армия..това е..жалката истина
  • 36 nikoi

    20 0 Отговор
    пед.и когато кандидатствах за професионален воиник два пъти единия изтече срока на документите,а втория път взех всички изпити бях в топ 5 и накрая шибаняци.е от да.с ми отказаха по неуточнени причини получих си документите в тях пишеше че имам отказ от да.с нищо повече без обяснения.Ми ок ше си ходя брадясал и ако някога ме викнат запас ще кажа че от да.с не дават и да го дух.т.А за професионалните военни ...аиде моля ви се кви дебелаци са мързеливи 50 процента вътре не могат да избягат 1 км нито да направят 30 лицеви камо ли 10 набирания не е уморен ТОВА СА МЪРЗЕЛИВИ СВИ.Е!

    Коментиран от #37, #50

  • 37 ппхфф

    13 1 Отговор

    До коментар #36 от "nikoi":

    това е истина което си казал...а не са ти взели защото връзкари са те прередили...Но ако беше кандидаствал за някое поделение в което е тежко и няма желаещи щяха да те вземат
  • 38 ВАСИЛ ЛЕВСКИ

    17 1 Отговор
    Над 1000 пъти казах на Борисов ,че този палячо и Валери Симеонов ,са едни интересчии ,нищо българско няма в тях ,те са чуждопоклонници ,никога повече няма да влязат в парламента ,а ония клоун воленчо да си взима еднопосочен билет и да тръгва за родното си село

    Коментиран от #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Частен съдебен изпълнител

    9 7 Отговор

    До коментар #3 от "Частен съдебен изпълнител":

    15.09.2019 година необслужван облигационен заем от българското правителство в размер на 2,208 милиарда лева взет за покупка на новите 8 изтребителя f-16 block 70 платени предварително на федералната банка на САЩ кредитен рейтинг отрицателен нечестен некоректен непочтен нелоялен клиент в лицето на правителството на ГЕРБ невъзможност да изпълнява обслужването на кредита заемните средства в деня на техният падеж неплатена първа вноска от 12 милиона лева считано от датата 09.09 общо 240 кредитни вноски в продължение на двадесет години при лоялен и жив клиент.
  • 41 пппппп

    14 0 Отговор

    До коментар #38 от "ВАСИЛ ЛЕВСКИ":

    ще влезнат в парламента по простата причина че изборите се фалшивицират😂
  • 42 Само питам

    31 4 Отговор
    И кой ще служи в казармата ? Циганина който не знае ляво или дясно, или наркомана който не вижда пред себе си.Питам аз! Коя майка и кой баща ще пуснат милото си, при тия нехранимайковци.
  • 43 Фазан

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Тринити":

    Няма да е като преди да спи втората година.Не чесе е спало тогава или да работи ангария.Сега само занятия подготовка физическа ,стрелба тайтика,устройство на танка за бой и отбой.Като швейцария.Направо риалити и фитнес.После няма да им се прави друго.Игра с тренажори на птур и дронове

    Коментиран от #46

  • 44 Редник Стоев

    26 2 Отговор
    Служил съм в казармата 2 години 3 месеца и 7 дни оценка за пропуснати ползи и вреди от психическо естество 20 милиона лева.
  • 45 Край

    20 12 Отговор
    100 000 момчета по 25хил. лева за 6 месеца е 2.5милиарда лева.
    По малко от 8 самолета.
    За 2.5 милиарда лева може да има 100 000 човека резерв.
    И не е нужно това да е задължително.
    Просто заемането на държавна служба от мъж трябва да е обвързано със военно партиотично обучение от 6 м. и служба след това в резерва с КЛЕТВА за Родината. Не може кмет/депутат/министър да иска да управлява а ако стане напечено да хване терминал 2.
    Турция/Сърбия/Гърция и даже Косово имат военна служба за момчетата.
    Можете да бълвате глупости колкото искате но българите трябва да си бранят България ако се наложи.
  • 46 goni

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "Фазан":

    Мой близък се прибра след 6-т месечна специализация в САЩ. На въпроса как беше, отговорът бе: Шест месеца в базата.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 534

    11 5 Отговор
    Войника отива да зящитава родината си. Войната сама по себе си не носи уют и удобства. Войната си е война пълна с лишения. Трябва е подготвен за това българския войник.

    Коментиран от #53

  • 49 хаха

    17 0 Отговор
    Гладни били,та те повечето по цял ден играят белот и 80% са с килограмите на министъра.Блажена служба за всеки търтей.
  • 50 Гад

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "nikoi":

    Не си издържал писмения изпит. Не е грешно да се използват препинателни знаци.
  • 51 Полит шаиката

    11 2 Отговор
    Иска да си давате децата да ги стрелят и да пазят кражбините на комунистите ако сгафят нещо....в мирно време ни рекетира полит шаиката във военно да сме готови да умрем защитаваики им кражбите....😂😂😂да ама не е там да ходят и да си пращат техните чавета да ги стрелят не само да цирикат толко било убавотука беге ти си неземен раи пък сичко комунистическо и крадливо да си праща чаветата в гнилия запад да учи работи и живее
  • 52 злобар

    18 2 Отговор
    За какъв дявол трябва да храним и поим войници защитаващи чужди интереси на майната си в Авганистан и др. чужди държави ?
  • 53 Хергост

    6 1 Отговор

    До коментар #48 от "534":

    Пак комунистическите изтъркани лозунги. Тогава военният министър да е за пример, войника да има респект и да го следва
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 име

    4 0 Отговор
    ако човек търси далавера винаги ще намери . те така и дискусията , че ще се краде от армията. ама като отидат на съд всички се разболяват , забравят и ....
  • 56 войник на Съдбата

    6 0 Отговор
    Каракачанов, генерале, тъй вярно!, преди въвеждане на нещо в употреба, трябват тестове!!! Искаме всички смели мъже и жени, от София Прайд, гейове, лесбийки, трети пол, манафи, джендъри на 6 месечен казармен демо тиви лайф!!! Ще се излъчва денонощно като Биг Брадър, Фермата... Искаме демонстрация на това, генерале!! А не няколко озъбени потни рейнджъра да ни говорят за рая. Бира се пробва и после мнение!! Моля, генерале, разпореди този казармен тест, за да видим какво е КАЗАРМА
  • 57 гост

    8 0 Отговор
    През социализма във 10 клас, имаше военно обучение!Две седмици ги пращаха на военно полеви лагери,нещо подобно мисля че е достачно!Служил съм 1,5 години във гранични войски,не съжалявам но е много време ,всичко друго което искат сега е тъпотия!Който иска да е калпак си има професионална армия!

    Коментиран от #58

  • 58 Рамбо

    12 2 Отговор

    До коментар #57 от "гост":

    Само мъжете под чехъл и завряни зетьове мечтаят за казарма. Караянчева и хиляди като нея си возят трътките на бюджета, а фолка да им робува, че и казарма да ходи?? Тулуп войвода и КЕРБ купиха най-скъпите самолети в света, а военните хленчат, че са гладни? Що за театър е това? Трагедия или комедия?
  • 59 Селянина с колелото

    17 1 Отговор
    Ааа само на допълня, относно професионалната ни армия ела ги вижте в парка на Военната академия като имат покриване на нормативи, един ден се спуках от смях, да гледам аз елита 90кг+ как търчи. След 1-та обиколка като минаваха покрай мен на пейката от устата им само къде не хвърчаха кебапчета и бира между плюнките. А на 2-та обиколка редицата изтъня с 50% другите тръшнати по пейките изпълняващи служебния си дълг към родината. Такава комедия няма никъде, все едно свине бягат от ножа и то потта беше като ниагарския водопад, а обиколката е не повече от 300м. директно през средата на парка цепиха, кой ще го обиколи то се искат гащи. Е това са елита на военните които са дали клетва да ни пазят хахаха. Трагедия като всяка държавна помия която само смуче парата на народа и толко. Давам страничен пример, алчната синя и зелена зона я пребоядисваха, за там пара има и какво...след бояджиите минаха водоноските да измият че нали кмет ще се избира а и на 5 години може да се мие. Само ми следите мисълта нали, боя и миене е това е прогрес. А тоя къде го прави не мисли че и неговите пари отиват за боя и вода. Еххххх Българио ....ако Ботев и Левски видят за какво са си дали живота ще се обърнат в гроба. Срам и позор!
  • 60 Запознат

    17 0 Отговор
    Няма да има армия.Отношението на държавата е следното-3000 лв за дрехи за година в съдебната система 400лв. за година в армията.При нужда да мобилизират служителите от съдебната система те ще са по мотивирани да се жертват за страната.
  • 61 дивака

    10 1 Отговор
    дано се надигне народа . това е несправедливо . да си намерят професионални войници които да са много добре платени . който не е ходил в казарма не знае каква загуба на време е това и на здраве .
  • 62 Oniy s Katъra

    12 1 Отговор
    Искаш свястна армия. Направете Народното събрание от най-много 80 човека и от останалите пари ще имате и за нова техника даже. Войската ще се доокомплектова когато се вдитнат парите , но и изисквонията та да не Ви се смеят хората на нинджите и да ги бият циганите. Що са тези 240 с милиарди разходи след като овцете които управляват ги хвана шапа и са с 2 милиона по-малко. От главата сме вмирисани. Кого да ти пратят хората - едното си дете ли . Вземете си от тези дето ги отглеждахте с нашите пари и с НПО средствата. Дайте пример с Вашите деца върнати от чужбина как стават войници доброволни -не готови мултимилионери . Дайте на протурските влюбени в комшията от юг и правещи се на родолюбци оръжие и ...няма какво да говорим повече. Тук за сега просто не виждам какво има да се пази точно. 40 години работа и накрая 230 мизерна пенсия . Нея ли да пазя ? Що не си Е М . Вземете на сила децата ни докато вашите преяждат заедно с Вас управниците крадци от цялата администрация пък ще видите най-после от къде изгрява слънцето

    Коментиран от #65

  • 63 Край

    2 4 Отговор
    хорицата без въображение си представят веднага гредоредното спално със съдрания мокет и сапунката.
    Нещо де вдявате за 2.5 милиарда лева /колкото 8 самолета/ 100 хил.
    момчета за 6 месеца могат да са екипирани облечени нахранени и обучени перфектно.
    това е по 25 000 на калпак.
    става въпрос за интензивно военно физическо и патриотично обучение
  • 64 hmhmhm

    4 1 Отговор
    Само да кажа че същите тези войници си взривиха боеприпасите край Челопечене. И според мен не заслужават и стотинка.
  • 65 hmhmhm

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Oniy s Katъra":

    Аз ме искам армия. Тя прост не става.
  • 66 Ангел

    8 0 Отговор
    Отивайте си вие там и вие си пращайте децата там, 98 година "служих" в казармата, от тогава имам 5 болести, такава долна помиина яма няма, бяхме като прасета пред заколение, вътре всички военни бяха 24 часа пияни, всички се смяхме, че ако някой недай си боже ни нападне няма да може и да пръднем пък камоли да пазим нещо. Това са мечтите на комунистите, няма как в свободна страна да съществува това животн, което го мислите.
  • 67 да бе

    3 0 Отговор
    Още едни некадърници ще храним!Дето за нищо не стават!Шкембето ще краде а държавния бюджет ще храни търтеи!Абе що ми е познат този сценарий!?Нали така тази държава става разграден двор?От кражби ,все на "патриоти"!
  • 68 Бачо

    4 0 Отговор
    Каракачанов е тъпак , еднодневка. След 2 години никой няма да го знае и помни.
  • 69 воена му работа

    3 1 Отговор
    едно приятелче е войник и ми вика да хода при него.Като го питам защо и ми вика как защо да не правиш нищо и да ти плащат за това хахахах сам ми го е казвал
  • 70 Наборна задължителна

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Брей":

    служба няма да има, това ще е по-скоро пародия и поредната далавера на Каракачанов. А и нещата са скапани до степен на непоправимост.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 цв.цв 7 апартаментчета

    5 0 Отговор
    ЯСНО Е ЧЕ ВРЪЩА КАЗАРМАТА ПРЕДИ ИЗБОРИ ,ЗАСЕГА РАБОТИ .
    КАК ЩЕ ПЛАТИ ОТОПЛЕНИЕТО ДОКАТО СПЯТ ВЕЧЕР НАБОРНИЦИТЕ?
    КАК ЩЕ ПЛАТИ 3ЛВ/КУБИК ВОДА ДА СЕ ИЗКЪПЯТ ?
    НАВРЕМЕТО СЕ СПЕШЕ НА СТУДЕНО И НЕ СЕ КЪПЕХМЕ С ТОПЛА ВОДА ИМАШЕ ЛЕДЕНО СТУДЕНА .НЯМАШЕ ПАРИ
  • 73 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Италианеца":

    Няма да може .Ще счупи лоста.Видях на живо в Крън.
  • 74 глоги

    2 0 Отговор
    3500 войници само за кашици,а за останалите родове войски? Колко още трябват? В коя нормална армия си облепят кубинките с тиксо? Дадоха ми нови кубинки за едно занятие,отивам там на поляната,обувам новите обувки и на втората крачка се отлепят подметките. И това са нови обувки! Завързах ги с копринено тънко въже и така изкарах деня. Добре,че в колата си носех стари,та се обух нормално. Не ми се говори. Колежките пък за учението бяха "оборудвани" с униформи, в които можеха да вляза по две жени.Армията само се нарича така. И накрая за капак-наборни войници.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Разбирач

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Бе той нашия войник е велик, ама майка му не го пуска в армията.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 малееее

    2 1 Отговор
    първо тумбак воевода да стане войник тогава и моите синове
  • 81 Грую

    1 0 Отговор
    Това е парадокс: Военен министър е политически националист, а армията е пълна с роми, които стават рейнджъри заради заплатата. Поредния парадокс в държавата - армия от роми, командвана от военен министър националист.
  • 82 Кракра

    3 1 Отговор
    Каква наборна армия, тия луди ли са? Аз съм бил в казармата - за 9 месеца стрелях с автомата 5-6 пъти, нито се водеше някаква подготовка, нито нищо, само караул - пазехме някакъв парк, пълен с ръждясала и окрадена техника, която ставаше само за скрап. Пълна простотия и загуба на време.
  • 83 айде джака

    4 3 Отговор
    Свинята иска да се върне казармата, за да крадат, това е истината! Който е служил, като донаборник знае много добре, че няма и ден в който старшинката да си тръгне без обичайната торбичка, пълна с какво ли не, а какво остава за тлъстите комисионни за разни фирми и за дебелите и мазни шапкари, какво остава за лоената топка, "патриота" и "родолюбеца".
    Който иска да става мъж, да се хваща на РАБОТА, така се става мъж, да изкарва пари да гледа семейство, жена и деца, това са истинските мъже, не онези убитаци със сапунките и въргалянето по плаца и по мръсните легла в спалните помещения, скатавките.

    Коментиран от #87

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 айде джака

    3 0 Отговор
    Който иска да става мъж, може да стане и сега, търсят се войници, плащат им и ги хранят и обличат. Който иска да е джендър, ще си е джендър, това няма как да се промени, ако ще и 20 казарми да извърти.
    Който не си възпитава детето, децата и се надява простия старшина да му възпита детето в казармата и да направи мъж е по прост и от него.
    Въобще в тая държава е пълно с идиоти!
    Работата на политиците е да осигурят условия за спокоен живот, за да могат хората да работят и да допринасят за обществото. ВМРО първо е отживелица, като концепция, защото Македония никога няма да е българска, отделно в платформата им беше залегнало да въведат ред по селата да се увеличи бройката на полицаите, защото циганите избиват възрастни хора и ги крадат постоянно. След, като не можаха да се оправят с циганската престъпност, "патриотите" решиха да се захванат с нещо, което всеки знае, че няма да стане, но пък има широк обществен отзвук, таман работа за малоумници, да кажат, че нещо са правили.
  • 86 Спорта Майка спорта..!

    3 3 Отговор
    Изкукуригали военни да знаете ,че има хора като мен който не са били в смешната ви казарма от която като излезете си мислите ,че сте мъже ,но сме били по лагери с националния отбор (бойни спортове),учили сме в Национална Спортна Академия . Мисля,че това те калява много повече от тая измислена военна службица пълна с торби и шардени кадето си мислят ,че са голяма работа като раздават заповеди на деца по 18 години !!! Какво ще ми дадете за 9 месеца като аз не съм спирал цял живот ...Дано побарам някоя старшинка та да разбере какъв мъж !
  • 87 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "айде джака":

    "Който е служил, като донаборник" Как да ти кажа ,явно ти въобще не си служил ,чул си нещо от тук от там и толкова
  • 88 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Като я запея, все така излиза : Велик БЕ нашия войник...! И винаги се е жертвал, за този "дето духа". Да 1918 год що войни , що чудо, що жертви ? За да се измъкне посред нощ на 03.10.1918 год неговото "величество" като насран !? И след век арогантният му внук да иска, да му се припише цялата българска земя..... Според мен много бърза Каракачан ефенди ! Нужно е да се унищожи всичко, ама всичко що е военно / барабар с Министерството/ и едва тогава да се започне отначало. То си е така - по нашенски ! Събаряме, разбиваме, разрушаваме всичко ........и почваме отначало. С песен и ентусиазъм...може и с парад.... За сега само ........парадиране......
  • 89 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Спартак":

    Какви четири седмици сънуваш ? Всичко ще приключи за няколко часа и то само ако аскера спре за турско кафе и баклава!