Отидете към основна версия

3 951 30

Как САЩ и Саудитска Арабия ще отговорят на удара по „Арамко“

  • арамко-
  • удари-
  • петрол-
  • нефт

Това ще даде и международна легитимност на готвения отговор

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според американо-саудитски заключения, цитирани от близкоизточни медии, по саудитските нефтени съоръжения са изстреляни общо 12 крилати ракети и 5 дрона. Първите са били пуснати от иранската провинция Хузистан и са достигнали целта си. Петте дрона са изстреляни от иракската провинция Анбар и по-специално, от пригодено в пустинята место от местна проиранска милиция.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Владимир Чуков.

Импровизираната площадка се намира на 200 км от американската база Айн ал асад. Дроновете са пропуснали целта си. Ако всичко това е вярно, се оказва, че йеменските бунтовници хути, които поеха отговорност за нападението, нямат отношение.

Спомената военна база беше посетена от президента Тръмп миналата Коледа. Тогава той похвали модерното оборудване, с което разполагат там. Някои местни наблюдатели вкарват ирония, констатирайки, че принципно тези съоръжения дават на американския контингент там да упражнява пълен контрол върху тази иракска територия - бивш бастион на ИДИЛ.

В момента се чака отговора на САЩ и Саудитска Арабия. Тезите на анализаторите насочват към вероятен реципроцитет на ответния удар. Запознати поставят акцент върху факта, че в провинция Хузистан се намират основните инсталации на иранската нефтена промишленост. Влиятелният сенатор - републиканец Линдзи Греям също насочи поглед към тях, считайки че това е гръбнакът на иранския режим. Какво, в крайна сметка, ще решат Тръмп и бен Салман ще се разбере много скоро.

Вероятно обаче няма да се бърза, тъй като саудитското външно министерство е поискало международни експерти, за да се изясни напълно истината около нападението на нефтените съоръжения. Това ще даде и международна легитимност на готвения отговор.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини