17 Септември, 2019 11:48 3 929 30

Как САЩ и Саудитска Арабия ще отговорят на удара по „Арамко“

  • арамко-
  • удари-
  • петрол-
  • нефт

Това ще даде и международна легитимност на готвения отговор

Как САЩ и Саудитска Арабия ще отговорят на удара по „Арамко“ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според американо-саудитски заключения, цитирани от близкоизточни медии, по саудитските нефтени съоръжения са изстреляни общо 12 крилати ракети и 5 дрона. Първите са били пуснати от иранската провинция Хузистан и са достигнали целта си. Петте дрона са изстреляни от иракската провинция Анбар и по-специално, от пригодено в пустинята место от местна проиранска милиция.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Владимир Чуков.

Импровизираната площадка се намира на 200 км от американската база Айн ал асад. Дроновете са пропуснали целта си. Ако всичко това е вярно, се оказва, че йеменските бунтовници хути, които поеха отговорност за нападението, нямат отношение.

Спомената военна база беше посетена от президента Тръмп миналата Коледа. Тогава той похвали модерното оборудване, с което разполагат там. Някои местни наблюдатели вкарват ирония, констатирайки, че принципно тези съоръжения дават на американския контингент там да упражнява пълен контрол върху тази иракска територия - бивш бастион на ИДИЛ.

В момента се чака отговора на САЩ и Саудитска Арабия. Тезите на анализаторите насочват към вероятен реципроцитет на ответния удар. Запознати поставят акцент върху факта, че в провинция Хузистан се намират основните инсталации на иранската нефтена промишленост. Влиятелният сенатор - републиканец Линдзи Греям също насочи поглед към тях, считайки че това е гръбнакът на иранския режим. Какво, в крайна сметка, ще решат Тръмп и бен Салман ще се разбере много скоро.

Вероятно обаче няма да се бърза, тъй като саудитското външно министерство е поискало международни експерти, за да се изясни напълно истината около нападението на нефтените съоръжения. Това ще даде и международна легитимност на готвения отговор.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уди Кълвача

    49 13 Отговор
    Търсят си го краварите от Иран упорито! Колко удобно иранците, а дали не го направиха салдиците с подкрепа на краварите?

    Коментиран от #3, #4, #22

  • 2 Русороб

    12 32 Отговор
    Дано ги дръннат силно за да отговорят и да се свършва с чалмите.
  • 3 Само питам

    17 35 Отговор

    До коментар #1 от "Уди Кълвача":

    Защо русофилите защитават с такава страст режима на аятолясите от Иран?

    Коментиран от #5, #23

  • 4 на баба ти фърчилото

    12 24 Отговор

    До коментар #1 от "Уди Кълвача":

    Аятоласите дърпат Шейтана за пишката Надървят ли го и ще ги метне
  • 5 Уди Кълвача

    24 4 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Ако знаеше значението на думата правилно щеше да знаеш!
  • 6 Обектив

    39 11 Отговор
    Израел с помощтта на марионтката си САЩ, бавно, но сигурно тласкат света към глобална война! Трябва им повод да нападат държави, които са им неизгодни гео-стратегически и/или имат петрол и те старателно си гу създават. Знаете поговорката че веднъж да кажат, че сестра ти е к-ва, пък ти после иди та доказвай, че нямаш сестра.
    Сценариите им са познати от много години. Те не ги и променят, защото смятат, че другите са по-глупави от тях, понеже са по-слаби във военно отношение.
  • 7 Без аналог!!!

    32 6 Отговор
    Само едно знам със сигурност - не са Иран .
  • 8 Сесесере

    10 32 Отговор
    Бой по руските подлоги Иран , смазване с 300 крилати ракети и после бой по ушанките!

    Коментиран от #10, #11, #30

  • 9 Мартин

    20 11 Отговор
    30 години по-късно руснаците си продължават да съботират запада по всички възможни начини. Лошото за тях е, че няма как да бомбандират Европа и Америка, щото половината им роднини живеят там - щото Русия е силна, ама неприятна за живот страна.
  • 10 00000014

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сесесере":

    Не се НАСЕСЕСИРАЙ --вони.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 наблюдател

    16 4 Отговор
    Като знаем по какви измислени обвинения обстрелваха Сирия, трудно можем да им повярваме. Виновни-невиновни, решили са да обстрелят провинция Хузистан за да разрушат инсталациите на Иран и по този начин да "затворят кранчето" за финансови приходи от петрол. Това може да предизвика сериозен конфликт в региона, екологична катастрофа и глобална война!
  • 13 Стефан

    15 6 Отговор
    Сега ще плащаме скъп бензин, ама не заради американците, а заради Иран. А от цялата работа печелят Иран и Русия.

    Коментиран от #14, #24

  • 14 Триацетат

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "Стефан":

    В криминалистиката има един класически въпрос още от времето на древния Рим. Той е: "Qui Bono?" (кому е изгодно?). Понеже на на 95% от случаите комуто е изгодно, той извършителя или поръчителя.
  • 15 ПЕНКО

    8 4 Отговор
    ОТ КЪДЕ ИЗРАЕЛ КУПУВА ПЕТРОЛ ЗА ТАНКОВОТО СИ ГОРИВО ?????
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 onq s konq

    9 7 Отговор
    Бай Дончо не посмя да удари Иран и те му се качиха на главата.
  • 18 Шопа

    7 1 Отговор
    Да знайте отде са форкнали оти не ги фатяхте ва кауни ньедни!

    Коментиран от #19

  • 19 Шопо

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Шопа":

    Па у Родопете има ле шопи бе?

    Коментиран от #20

  • 20 Шопа

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Шопо":

    Е па глобализъм брате.

    Коментиран от #21

  • 21 Шопо

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Шопа":

    Ама сега да не кажеш дека от Голем Перелик по-високо нема! Оти вече и пцетата знаат, дека от Витоша по-високо нема, от Искъро по длибоко нема, и от наш'та Пена по-голема шафрантия нема!
  • 22 Винету

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Уди Кълвача":

    Ако се замислиш последните два месеца доста четохме за увеличаване на добиви на петрол в САЩ и наводняване на пазара с повишено предлагане. Няма да се учудя ако САЩ са го забили нож в гърба на саудитите за да се запази цената в предлагането.
  • 23 Доналд Тръмп

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Защо всички които мразят Русия ,се радват на идил и техните създатели сащ?

    Коментиран от #25

  • 24 Роко

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Стефан":

    Не приятелю Иран ще е големият губещ от цялата работа. Няма да свалят аятуласите (Китай няма да позволи имат си интереси там), но щеше ги извадят от петролния пазар и ще смажат военния им потенциал. Виж за Русия си прав едно покачване на цената на петрола ще даде глътка въздух на колабиралата руска икономика.
  • 25 Роко

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Доналд Тръмп":

    Защо 60% от командирите на ИДИЛ са руско говорящи и на какво се дължи нежеланието на руснаците в Сирия да се бият с ИДИЛ?

    Коментиран от #26

  • 26 хамсал

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Роко":

    Нито са 60%, нито са с матерен език руски! Броиш бившите съветски републики и правиш стъкмистика! А за снимката на Ал Багдади с Джон Маккейн думичка не гъкваш. Нали козяшка амебо!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Матей

    2 0 Отговор
    аМИ АНТИРУСКИТЕ ГНОМОВЕ обичат САЩ защото се финансират от тях и затова им подражават,нали които си приличат,те се обичат. И как така при наличие на американска база са прелетели толкова ракети и дронове,сякаш е било сериозна бомбардировка,това е явно преувеличение.Щатските ракети не ги бива,за разлика от руските.
  • 29 Аууу

    3 0 Отговор
    Да предположим, че дроновете са Ирански САЩ какво прави в този район кат разбойник на света го раздава няма да мине много време светът ще се обърне срещу САЩ не защото в Америка няма достойни хора а заради управниците които са с благословията на Израел. Къде е САЩ къде е Европа ако някоя държава забърква конфликт в Америка какво било станало.
  • 30 Б. Н.

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сесесере":

    Бой, по твойта проста, неук тиква