Отидете към основна версия

21 946 90

Докога ще ги търпиш такива, Народе????

  • илиан тодоров-
  • областен управител-
  • софия

Областният управител на София Илиан Тодоров се опита да бъде последна инстанция, но никак не му се получи добре

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото на тази седмица на хоризонта се появи поредният овластен индивид, който се опита да обясни на българските граждани, че България процъфтява. За областния управител на София става въпрос - Илиан Тодоров.

Бившият сподвижник на Волен Сидеров изрази становище, че протестите срещу правителството са форма на дебилизъм и олигофрения, а тази му обидна констатация не предизвика никаква обществена реакция, от което Иво 80% Христов - едва ли е доволен.

Фрапиращ е моментът, че г-н Тодоров използва сайта на Областна администрация Софийска област за своите лични словоизлияния по политически теми, които по никакъв начин не касаят задълженията му към гражданите. А пък забавното в този пореден случай на унизяване на справедливо недоволния българин е, че обидните квалификации на Тодоров вече ги няма в сайта на Софийска област. Явно от страх, че може да стане беля, ако вземат повечко хора да се възмутят.

И ако гореспоменатото е скандално, то твърденията на Тодоров, че през 2018 г. България мачка редица западноевропейски страни по преки чуждестранни инвестиции, са направо потресаващи и смешни. Такива данни няма! Нито ние мачкаме някой с ПЧИ, нито страните колоси в Европейския съюз са загубили милиарди инвестиции, както твърди Илиан Тодоров.

Странна е фиксацията му върху 2018 г., но... той си знае.

От ФАКТИ се свързахме с икономиста Мартин Димитров, който коментира за медията ни данните за 2019 г., от които областният управител на София бяга. Не, че му е работа, но ''като се е хванал на хорото''...

''Преди време и премиерът тръгна да се хвали с темата, но за съжаление няма много за хвалене. Аз като български икономист бих искал да има за хвалене, но няма. Проверих данните на БНБ за 2019 г., има данни за първите 11 месеца на годината, няма годишни данни. За първите 11 месеца на годината - много ключов е въпросът е, че най-голямото нарастване е на т.нар. дългови инструменти. Тоест, когато европейски компании дават назаем на български фирми за разширяване на бизнеса. Вероятно това се брои като пряка чуждестранна инвестиция (ПЧИ), но то е заем. Това е най-голяма част, те са 1 319 000 000 млрд. за първите 11 месеца. Оттам е растежът. Но това не е показател, който да показва по-добра инвестиционна среда, тъй като тези пари подлежат на връщане. Това е важното.

Преките чуждестранни инвестиции за първите 11 месеца на 2019 г. са 989 млн. евро, като ако ги сравняваме с периода 2006-2008 г., то те са с между 5 и 10 пъти по-малко. Тоест, преди световната финансова криза България е привличала между 5 и 10 пъти повече инвестиции спрямо сега.

Искам да ви кажа, че за първите 11 месеца на годината реинвестираната печалба от фирмите в България е само 81 млн. евро., което е много малко. Това показва, че средата в България се разглежда като рискова и фирмите не реинвестират печалбата в България. Затова аз имах предложение, което още е валидно. А именно реинвестираната печалба или казано още по-добре инвестициите в машини и оборудване - да бъдат освободени от данъци. Защото виждате, че фирмите не реинвестират в България. Нарочно казвам машини и оборудване, защото ако си купуват коли - нека да има данъци. Но ако инвестират в машини, оборудване, софтуер или хардуер, то тези инвестиции трябва да бъдат освободени от данъци.

Напомням, че ГЕРБ за 10 години управление не са намалили нито един важен данък, което го казвам на първо място, за да ги стресна малко, а второ да разберат в момента, че това, което им предлагам в момента е доста умна мярка, която може да бъде приета'', това заяви пред ФАКТИ по темата икономистът и бивш народен представител Мартин Димитров.

Другата ''мъдрост'', която довери Илиан Тодоров на българската общественост и в частност на софиянци, е, че в София се живеело по-добре, отколкото в Лондон, Париж, Милано, Атина, Будапеща, Пекин и Москва, позовавайки се на сайта Numbeo.

Според данните на този сайт - това наистина е така. Обаче има едно голямо НО. В статистическите данни евтиният живот в София спрямо градовете, с които Тодоров е сравнил родната столица, силно накланя везните за крайния резултат.

Но, ако се отдели специално внимание на критерия ''замърсяване'', то по него София е изпреварена единствено от китайската столица Пекин. Г-н Тодоров вероятно не е забелязал тази неприятна подробност, от която страдат над милион софиянци. Всъщност, не просто страдат, а направо умират в резултат на опасния за здравето въздух, който дишат ежедневно.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 95 гласа.

Свързани новини