Отидете към основна версия

59 833 161

Методи Андреев за ФАКТИ: Приказката на Божков е истинска, касае мафиотската ни държава

  • али баба-
  • приказка-
  • васил божков-
  • методи андреев-
  • коментар

В България няма гражданска енергия, категоричен бе събеседникът на медията ни

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков, намиращ се към момента в ОАЕ, не спира да хвърля вербални стрелички по българските власти, като негов най-чест обект са премиерът Борисов и финансовият министър Владислав Горанов.

Днес във Фейсбук профила му се появи обещаната от него приказка за Али Баба. От приказката се подразбират потресаващи неща, но в крайна сметка както днешната приказка, така и досегашните изявления и разкрития на Божков, не съдържат конкретни доказателства, с които ''обстрелваните'' от хазартния бос лица да бъдат попарени.

По темата за отношенията между Васил Божков и държавата, а също и за списъка на Атанас Бобоков, от ФАКТИ разговаряхме с г-н Методи Андреев, който е бивш председател на Комисията по досиетата и бивш народен представител от ОДС и ГЕРБ.

Ето какво заяви той пред медията ни:

''Това нещо не сме ли си го мислили всички, че така е ставало? Аз мисля, че ако зададете този въпрос на всички хора, те ще кажат: ''Звучи правдоподобно''. Но за съжаление това правдоподобно звучене не означава все още достатъчно доказателство за предявяване на обвинения. Ние виждаме, че прокуратурата много трудно се съгласява за един кръг министри и един кръг от управляващите да предявява обвинения. Тази приказка се отнася точно за този кръг, който засега е табу за прокуратурата. Лошото е, че в България някак си не сме случвали на освободители. Два пъти ни освобождаваха руснаците и два пъти ядохме дръвчето.

Липсата на гражданска енергия кара хората да харесват типажи като Васил Божков. Аз никога не съм харесвал типажи като Васил Божков и няма как да харесвам. Но, разбирате ли, тази държава е толкова вече изпусната, толкова нямат хората доверие в управлението, че те казват: ''Промяната може да стане, само ако някой от заверата издаде заверата''. Нашата държава тотално се е мафиотизирала и единствено, когато се сбият различни кланове от управляващата олигархично-мафиотска групировка, тогава излизат някои нелицеприятни истини за това какво се случва в държавата. Защото нали разбирате, че ако в България имаше достатъчно гражданска енергия, първо за Васил Божков нямаше да бъде променен така законът, както той описва в приказката за Али Баба', а след това тези, които го променят закона, няма да имат имат смелостта. Защото няма какво да се лъжем - човешкото око е алчно. И поради тази причина законите трябва да всяват страх и уважение. Но за да всяват страх и уважение трябва да има държава. Ето например Съединените американски щати, най-великата демокрация в света. Тяхното законодателство е правено по тази презумпция, че човешкото око е алчно. И понеже всеки поставен на определено място в определена ситуация може да се изкуши - законите са безмилостни. Там за един цент... знаете, че просто няма мърдане. В България не е така и ето поради тази причина липсата на гражданска енергия довежда до такива тежки и уродливи рецидиви като това, което наблюдаваме в тази приказка.

Тази приказка е една истинска приказка за една истинска мафиотска държава. Това е ''нормална'' приказка, ''нормален'' бизнес в една мафиотска държава. Така че, ако обърнем нещата и кажем, че държавата ни е мафиотска, тази приказка се превръща в обвинение. Знаете ли колко много такива приказки, колко много такива Али Баба приказки могат да се намерят из обществените поръчки, например. За всички големи обществени поръчки аз съм сигурен, че могат да се напишат подобни приказки.''

Попитахме Методи Андреев дали според него Васил Божков има истински доказателства срещу хората, които обвинява, а той отговори така на поставения от медията ни въпрос: ''Не мога да ви кажа дали има сериозни доказателства. Например, нека да видим другия подобен типаж, макар че те не са близки, близки са по съдба, да кажем, защото и двамата са бегълци. За Цветан Василев говоря. Аз съм абсолютно убеден, че Цветан Василев знае и не само знае, но има и доказателства за това, което се е случило. Защо досега той дава интервюта, изказва мнения, но нито веднъж не е казал ето този, да назове име, тогава направи еди какво си и ето го тук документа за тази работа? Не мога и аз да си го обясня, може би защото никога не сме били в тяхната позиция. Тук обаче има един много интересен момент с Васил Божков при тази приказка за Али Баба. Нали разбирате, че самият Васил Божков в момента определено си слага таралеж в гащите, защото той ясно показва, че този Али Баба, за който става дума в приказката, е отишъл с ясното съзнание при 240-те разбойника и Главатаря, за да поиска закон, изгоден за него. Това в България е наказуемо. В България няма законодателна основа да се иска такова нещо, ние нямаме закон за лобизма. Още повече лобизмът, там където е позволен, а имено в САЩ, не може да бъде насочен против интересите на държавата и обществото. Тук става дума за подтикване към престъпление, изкушаване към престъпление и отсреща намира отворена врата, отсреща намира разбиране. Ако съм съдия и трябва да съдя Али Баба, ''Главната разбойничка'', която го е приела, и ''Главатаря'', аз на Али Баба ще дам по-малко наказание, отколкото на тези другите персонажи. Защо? Защото Али Баба е частник, той така мисли, той търси изгодата за себе си. Намира пропуските и слабостите в държавата и търси да реализира своя егоистичен частен интерес.

Да, де, ама ние не сме избирали този Али Баба да ни управлява. Ние сме избирали да ни управляват 240-те разбойника и ''Главатаря на шайката''. И когато тези 240 разбойника и ''Главатарят на шайката'' се поддадат на такъв натиск, на такова изкушение, за тях много по-голямо, х2, х3, наказание. Защото, ако те не бяха ''Главатарна шайка'', ако не бяха 240 разбойника, опитът на Али Баба щеше да бъде неуспешен.

Вижте какво разбойничката казва на Али Баба... ''Ние ще направим така, че да не разберат другите разбойници''. И ако забелязвате в шаржа - както ''сините'', така и ''червените'' разбойници вдигат ръцете. Много е тънка работата. Тук става дума за една действително виртуозна криминална схема, защото много добре знае разбойничката какво предлага на Али Баба, a и го прави така, че другите разбойници да не разберат, за да може облагата да остане само при тези разбойници, които са разбрали.''

Встрани от темата за отношенията между Васил Божков и държавните ни власти, в разговора стана дума и за публикувания преди дни от прокуратурата списък с имена на български бизнесмени и техни предполагаеми финансови възможности, като автор на списъка е обвиненият за участие в ОПГ и злоупотреба с отпадъци - Атанас Бобоков. По-рано днес в съда той е обяснил, че си е направил този списък, докато чете книга ''Най-богатите българи''. Именно от там той е взел имената и цифрите. Бобоков е уточнил, че просто си е водил бележки.

Ето какво каза бившият депутат от ОДС и ГЕРБ по темата: ''Първо, този списък не е документ. Появиха се най-различни версии, видите ли това са куфарчетата, видите ли това са пари, които те трябвало да връщам към тези, които са им ги дали. Нали ви е ясно, че когато става дума за даване и връщане на пари, сумите са точни.

Че тези хора, от този списък, са оперативно интересни, спор няма. Ако ние с вас сме хора на специалните служби, тези хора за нас определено ще бъдат оперативно интересни, защото те през целия Преход по една или друга причина са станали известни по някакъв начин и ние знаем, че това са богати хора. Това е основното, което ги обединява. Всички те са богати хора, но ние не знаем как са станали богати. Те обясняват най-различни неща за това как са станали богати, но ние не им вярваме. Това е и големият проблем на Прехода.

Другото, което е, написан е на гърба на снимка. Това означава, че нищо чудно, когато човек чете нещо интересно и няма на какво да си го запише, той записва на каквото му падне. Така че това, което е казал Бобоков, много е вероятно да е така.''

'''Понеже това е българският бизнес елит, ние си имаме такава държава. А понеже и в Народното събрание си имаме 240 разбойника, затова държавата ни е мафитоска'', каза в заключение събеседникът ни.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 254 гласа.

Свързани новини