Отидете към основна версия

9 607 21

Този път ще ни цакат със "студен резерв"

  • доган-
  • тец варна-
  • студен резерв

Властта се нуждае от спешен популистки ход, с който да забаламоса за хиляден път масите

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Управляващите успяха да стигнат нови висини в арогантното си поведение. Отказът им да преглътнат поисканите от премиера оставки на тримата министри, подвизаващи се в кабинета под терлиците на Пеевски и Доган, се оказа като хвърляне на варел с нафта в и без друго горящата им къща. Протестният гняв счупи стрелката, а част от недоволните буквално онемяха от демонстрираната наглост.

Властта се нуждае от спешен популистки ход, с който да забаламоса за хиляден път масите. Този път арести обаче няма да има. Видя се, че този похват не хваща дикиш. Хората не вярват във вината на задържаните, тъй като нямат вяра в съдебната система. По тази причина стигнахме до феномена публични фигури, които меко казано никога не са се радвали на народната любов, да будят симпатии. И това съвсем не е Стокхолмски синдром. А просто, защото са подгонени точно от тази власт и точно от тази прокуратура.

И така насред жегите дойде идеята да ни приспят с патриотичната приказка как ще отнемат далаверата от "студения резерв" на ТЕЦ "Ахмед", пардон, "Варна". Боеви резерв, донесъл по думите на Валери Симеонов само за миналата година "почетните" над 50 млн лв на централата, управлявана от фирма на почетния лидер на ДПС. Изумителното е, че управляващите признаха без молекула усещане за срам, че това решение е политическо, а не финансово обусловено. Абе, мърморели хората, не им харесвало Доган да прибира десетки милиони. Дайте тези пари да отидат в наша, родна ТЕЦ. Да ги дадем на клетата държавна Марица-изток 2.

Чудесна идея. Националноотговорна, както обича да се изразява военният ни министър.

Какви изводи можем да си направим от всичко това?

Първо. Изглежда, че тримата министри, чиито оставки предизвикаха бламирането на премиера, са доста по-доходоносни за ДПС и почетния гарант за етническия мир от "резервните" 50 милиона годишно.

Второ. Дори тримата "изключително успешни, ама сочени с пръст" по думите на премиера министри да си заминат другата седмица, местата им със сигурност ще заемат хора, кланящи се на Сараите.

Трето. Бедна ни е фантазията, ако въобще отнемат "студения резерв" от ТЕЦ-а на "хидроинженера", как ще бъде компенсиран вечният гарант за етническия рахат за нанесеното публично унижение. Това може и да не разберем в обозримо бъдеще. Извън съмнение обаче е, че ще бъде релевантно, както би се изразил старият му приятел Местан, на понесените от него морални щети.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 78 гласа.

Свързани новини