Отидете към основна версия

28 Август, 2020 15:40, обновена 28 Август, 2020 15:40 34 787 256

Елена Йончева пред ФАКТИ: Борисов не прие отговорността пред Европа

  • европейски парламент-
  • изслушване-
  • елена йончева-
  • съдебна система-
  • бойко борисов

Йончева припомни, че групата, която повика Борисов за обяснение преди години доведе до оставката на премиера на Малта

Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес между 09:00 и 13:00 часа се проведе дискусия в мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, чиято тема беше ситуацията в България.

В прессъобщението на въпросната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи е посочено, че в дискусията ще се включат външният министър на България Екатерина Захариева, заместник-главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, граждански организации и експерти. В прессъобщението пише още, че дискусията е посветена на ситуацията в България.

Свързахме се с говорителя на комисията Лина Летцен, за да разберем коя част от ситуацията в България ще бъде обсъдена. Тя обясни, че единствената публична информация е публикувана в прессъобщението и не може да даде официален отговор.

От ФАКТИ потърсихме евродепутата Елена Йончева за коментар относно темите, които ще бъдат разисквани.

Според Елена Йончева, българските представители са поканени на изслушване пред мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи във връзка със състоянието на правосъдието в България - Прокуратурата и Съда в България. В изслушването днес са участвали представители на Европейската прокуратура, каза Йончева.

Пред ФАКТИ тя каза още, че се наблюдава тенденция състоянието на правосъдието да влияе пряко върху европейските пари, които ще бъдат разпределени на държавите членки при следващото гласуване на европейски бюджет. Йончева изрази опасения, че е възможно състоянието на Прокуратурата и Съда у нас да повлияе негативно върху европейските пари, които ще получаваме в бъдеще, а може да доведе и до спиране на европейските фондове, въпреки че се надява да не се стигне до там.

Според Йончева, премиерът Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев също са били поканени на изслушването, но вместо тях били изпратени Екатерина Захариева, Десислава Ахладова и Красимира Филипова.

"Може да се каже, че Борисов не прие отговорността пред Европа", каза Елена Йончева.

Сред публичните документи на мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент присъстват единствено документи, свързани с противоепидемичните мерки срещу разпространението на COVID-19 и тяхното отражение върху демокрацията и основните права, документи, свързани с убийството на словашкия разследващия журналист Ян Куцияк и неговата годеница Мартина Куснирова, включително резолюция за предпазване на разследващите журналисти и документи, свързани с убийството на журналистката Дафне Галиция от Малта.

На въпроса какво говори фактът, че тази група, която публикува значително малко публични публикации - само по темите за Словакия, Малта и противоепидемичните мерки, организира изслушване на България, Йончева припомни именно работата на групата по случая с Дафне Галиция, която започна с покана към тогавашния министър председател на Малта Джоузеф Мускат за изслушване, премина в изпращане на мисия от седем души, която да установи какво се случва в Малта и приключи с оставката на Мускат.

"Когато има нарушение на закона, тази група кани представители на държавата, които да дадат обяснение какво се случва. Викнаха Борисов да даде обяснение какво се случва и той изпрати дами, които да отговарят на всички въпроси", каза Йончева.

"С това свое действие Борисов се изяви като антиевропеец за пореден път", категорична беше Елена Йончева. На въпроса ни за протестите, тя отговори, че е много важно протестите в България да продължат и да покажем на Европа, че имаме активно гражданско общество.

"Само по този начин европейските политици биха могли да свалят подкрепата си от Борисов", смята Йончева.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 266 гласа.

Свързани новини